начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Молба за помощ във връзка с 2 трудови договора

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за помощ във връзка с 2 трудови договора

Мнениеот sonitasun » 13 Апр 2009, 11:15

Здравейте!
Имам следния проблем.
Работя на трудов договор в една фирма вече от 6 месеца (това не е първата ми работа).
Студентка съм и тази година планирам да завърша следването си.
Наскоро ми предложиха сезонна работа за 3-4 месеца, която ще е по-малко напрегната от настоящата ми работа и ще ми дава повече свободно време (всъщност отново ще съм на пълен работен ден, но няма целия ден да е запълнен непрекъснато с работа) и по този начин ще имам възможността да се готвя и за държавните изпити.
Мислех да си взема платен отпуск по чл. 169 от КТ (25 + 30 дни) плюс допълнително платен 20-дневен годишен отпуск или евентуално неплатен отпуск за останалото време (колкото да покрия този период от 3-4 месеца) и да сключа допълнителен трудов или може би граждански договор за тази сезонна работа.
Само че не знам как изглежда това от правна гледна точка.
Дали имам право да работя по време на отпуска на друго място? И дали за целта мога да взема платен отпуск или той трябва да е неплатен? Как обстои въпроса с гражданския договор. Много ми е неясна тази ситуация.
Много Ви моля за помощ по този въпрос.
sonitasun
Нов потребител

Re: Молба за помощ във връзка с 2 трудови договора

Мнениеот konik » 14 Апр 2009, 14:19

Можете да сключите допълнителен трудов договор или граждански договор и да работите докато сте в отпуска. Но дали ще Ви разреши работодателя Ви отпуската за такъв дълъг период?
konik
Младши потребител

Мнениеот sonitasun » 15 Апр 2009, 10:26

Благодаря, че се отзовахте. Значи е възможно да работя, дори и по време на платена отпуска, така ли?
Относно това, дали ще ми бъде дадена за този период от време все още не знам. Предстои ми разговор с работодателя.
sonitasun
Нов потребител

Мнениеот law_master » 15 Апр 2009, 11:58

sonitasun написа:Благодаря, че се отзовахте. Значи е възможно да работя, дори и по време на платена отпуска, така ли?

Като цяло целта на отпуската е на роботникът/служителят да се осигури един по-продължителен период от който той е освободен от изпълнение на трудовата си функция, с цел почивка и възстановяване на трудовите си сили. НО никаде КТ не вменява задължение на работника да не работи през това време, така че няма никакъв проблем. Както каза колегата по-горе поскоро проблемът ще е дали работодателят ще разреши ползването на отпуска
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот sonitasun » 17 Апр 2009, 09:55

Научих, че за подписване на допълнителен трудов договор се изисква разрешение на работодателя, с когото е подписан основният такъв. Вярно ли е това?
sonitasun
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 17 Апр 2009, 10:02

Откъде научихте, защо просто не прочетете КТ, елементарно е , пък после питайте, ако има нещо неясно. А пък и тук сигурно темата е разисквана сто пъти.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право