Здравейте!
Казусът е следният - има издадено наказателно постановление, с наложено адм. наказание "глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца". В момента книжката на човека не е предадена в КАТ, взет му е само талона. Срокът за обжалване още не е изтекъл. Въпросът ми е, ако бъде обжалвано НП, докато трае съдебното производство, той може ли да кара кола? Благодаря предварително:)
- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отнета шофьорска книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отнета шофьорска книжка
Как му връчиха на човека НП, без да му приберат книжката ?
- rts
- Активен потребител
По принцип ако не си дадете книжката и кажете че не знаете къде е катаджиите няма как да ви я отнемат. Много хора така казват. Пишат им актове и други бумаги включително и лишаване от управление за определено време. Човека обаче си кара кола и хич не му пука, щото при проверка си показва книжката, ако обаче е пиян и знае че ще му вземат книжката казва че не може да я намери и така.
- popo45
- Потребител
Абе нещо бъркате май "книжката" (всъщност "свидетелство за управление") с контролния талон? Как ще му дам книжката си на полисмена?
- plamen_penev
- Активен потребител
Ако обжалвате наказателното постановлени докато не приключи съденото производтсво няма как да му вземт книжката, тъй като наказателното постановление няма да влезе в сила. Докато не влезе в сила не се налагат предвидените наказания - не случайно в самото наказателно постановление пише че след влизането в сила на НП се налагат следните наказания ...
Така че обжалвайте.
Така че обжалвайте.
- the_answer
- Младши потребител
the_answer написа:Ако обжалвате наказателното постановлени докато не приключи съденото производтсво няма как да му вземт книжката, тъй като наказателното постановление няма да влезе в сила. Докато не влезе в сила не се налагат предвидените наказания - не случайно в самото наказателно постановление пише че след влизането в сила на НП се налагат следните наказания ...
Така че обжалвайте.
Благодаря за отговора, аз също мислех така , но проблемът е как човека ще обясни на полицая, ако го спре, че обжалва и че НП не е влязло в сила? Удостоверение от съда за образувано съд п-во ли трябва да си носи???
- esthetique
- Младши потребител
Не виждам проблема - докато не влезе в сила НП няма ка да му вземат книжката.
- the_answer
- Младши потребител
Показвате НП. То заменя липсващия контролен талон. Можете за всеки случай да носите и копие от съдебната жалба с входящия номер, която сте подал вече в полицията.
Това по принцип. Дали го знаят полицаите, обаче, не може да се отговори. Полицаите са непредсказуеми. Бъдете готов за нови дела... Мой познат не си смени номерата и си кара със старите номера. Спират го, налагат му НП, той го обжалва, съдът решава, че няма основание за наказание. Той си кара със съдебното решение в колата. Спират го пак, пишат му АУАН. Той показва съдебното решение за предния случай... "Абе гле'й си работата!" Ново НП. Ново дело... Нова отмяна...
Така, че бъдете готов за всякакви дивотии esthetique! Тук е България...
Това по принцип. Дали го знаят полицаите, обаче, не може да се отговори. Полицаите са непредсказуеми. Бъдете готов за нови дела... Мой познат не си смени номерата и си кара със старите номера. Спират го, налагат му НП, той го обжалва, съдът решава, че няма основание за наказание. Той си кара със съдебното решение в колата. Спират го пак, пишат му АУАН. Той показва съдебното решение за предния случай... "Абе гле'й си работата!" Ново НП. Ново дело... Нова отмяна...
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:Показвате НП. То заменя липсващия контролен талон. Можете за всеки случай да носите и копие от съдебната жалба с входящия номер, която сте подал вече в полицията.
Благодаря! Да, за съжаление "тука е така"....
- esthetique
- Младши потребител
Колегата по- горе е прав. Няма начин да им дадеш книжката докато обжалваш. Няма и защо да лъжеш, че си я загубил или нещо такова, защото могат да ти напишат акт за "не е положил грижи да опази документа си с номер..........и т.н." Просто си има презумпция за невиновнст и това е. Докато съда не реши с влязла в сила присъда не могат да ти я вземат.
- stefkobis
- Младши потребител
Мила мале... При това в правен форум
Та, значи- при установяване на нарушението се отнема контролния талон. ПРи връчване на НП се отнема и СУМПС. При депозиране на жалба по НП се връща СУМПС, а на НП се прави отметка, че на дата еди коя си е депозирана жалба- това е достатъчно за "полисмен"-ите, както казва Пенев.
Да управлявате повече от месец с НП, влязло в сила - сте в нарушение.
Готини сте, но можете и повече, за да не заблуждавате хората.
п.п.
Що? Къде е по различно? Извършили сте нарушение, евентуално колега би ви съдействал за отмяна, но това не значи, че не сте нарушител.
Тук е така... Когато свикнете да не нарушавате правните норми- тук наистина ще е прекрасно място за живеене.
Та, значи- при установяване на нарушението се отнема контролния талон. ПРи връчване на НП се отнема и СУМПС. При депозиране на жалба по НП се връща СУМПС, а на НП се прави отметка, че на дата еди коя си е депозирана жалба- това е достатъчно за "полисмен"-ите, както казва Пенев.
Да управлявате повече от месец с НП, влязло в сила - сте в нарушение.
Готини сте, но можете и повече, за да не заблуждавате хората.
п.п.
Да, за съжаление "тука е така"....
Що? Къде е по различно? Извършили сте нарушение, евентуално колега би ви съдействал за отмяна, но това не значи, че не сте нарушител.
Тук е така... Когато свикнете да не нарушавате правните норми- тук наистина ще е прекрасно място за живеене.
- Гост.
- Старши потребител
Недей така сега poli_g. Не винаги полицаите издават НП за действително извършено нарушение! Вече съм разказвал случая, при който мой приятел го глобиха 100 лв загдето си разби колата в една дупка на пътя. Съдът отмени това безумно НП... Не знам дали съм разказвал случая с друг мой приятел, на когото полицаите "разпоредили" да стои в колата си (в жегата!) и да не си показва носа навън (и това ако не е гавра!) докато дойдел правомощен служител да му напише АУАН-а (защото те са го спрели без да имат правомощията!). Той отказал да стои вътре - искал да тои до колата... и го арестували! Арестували го! "За 24 часа". С белезници като престъпник! Следва НП за "неизпълнение на полицейско разпореждане". Беше атакувано и отменено от съда... По-горе съм разказал случая с мой познат, на когото различни полицаи на два пъти (два пъти!) издават НП за това, че не си бил сменил номерата на колата с "европейските". И двата пъти съдът се произнася с "незаконосъобразно"... Кого защитаваш, poli_g, се питам? Почтените полицаи, които си вършат работата или разпасалите се уж "неграмотници" по пътищата? Мога да разкажа интересни подробности по споменатите случки, но без доказателства е по-добре да спра до тук.
Едва ли само около мен се случват такива неща... За съжаление, poli_g, тука наистина е така!
От никъде тук не става ясно, че esthetique е извършил нарушение. Това ти го твърдиш. Споменава се само НП. Споменава се намерение да бъде обжалвано - ergo, смята го за неправомерно. Иска инфо за процедурата. Дадохме му го. Кой колкото и каквото знае. Защо обиждате? Защото сте многокомпетентен юрист ли?
Иначе няма спор, че процедурата е такава, каквато сте я описала. Но дали полисмените знаят, че тя е такава? Лично аз се съмнявам, че ВСИЧКИ полицейски служители го знаят. Не съм и сигурен, че нямат някави вътрешно-ведомствени инструкции да постъпват по друг начин... лично аз наскоро приключих (успешно!) едно дело, в което доказвах на полицаите в Пловдив (по-скоро на вашите колеги - техните юристи), че законите стоят над техните полицейски представи за тях - материализирани в разни "инструкции". Не искаха да повярват! Пет (!) съдебни състава и множество открити и закрити заседания бяха нужни за да мирясат. То не бяха обжалвания, не беше чудо! Не казвам, че вече мислят по друг начин...
Та казвам - по кротко... esthetique трябва да е подготвен за всичко, което може да му се случи в този спор. Така мисля!
Едва ли само около мен се случват такива неща... За съжаление, poli_g, тука наистина е така!
От никъде тук не става ясно, че esthetique е извършил нарушение. Това ти го твърдиш. Споменава се само НП. Споменава се намерение да бъде обжалвано - ergo, смята го за неправомерно. Иска инфо за процедурата. Дадохме му го. Кой колкото и каквото знае. Защо обиждате? Защото сте многокомпетентен юрист ли?
Иначе няма спор, че процедурата е такава, каквато сте я описала. Но дали полисмените знаят, че тя е такава? Лично аз се съмнявам, че ВСИЧКИ полицейски служители го знаят. Не съм и сигурен, че нямат някави вътрешно-ведомствени инструкции да постъпват по друг начин... лично аз наскоро приключих (успешно!) едно дело, в което доказвах на полицаите в Пловдив (по-скоро на вашите колеги - техните юристи), че законите стоят над техните полицейски представи за тях - материализирани в разни "инструкции". Не искаха да повярват! Пет (!) съдебни състава и множество открити и закрити заседания бяха нужни за да мирясат. То не бяха обжалвания, не беше чудо! Не казвам, че вече мислят по друг начин...
Та казвам - по кротко... esthetique трябва да е подготвен за всичко, което може да му се случи в този спор. Така мисля!
- plamen_penev
- Активен потребител
poli_g написа::roll:
Съгласна съм, че ако се спазват законите и правилата, животът на всички ни ще бъде много по-добър, но аз имах предвид, че всички трябва да положат усилия за това, а не виждам как ще стане...А използваният от мен израз се отнасяше за абсурдните ситуации, в които всеки е попадал и за които, колегата plamen_penev подробно е описал. Благодаря, все пак на poli_g за съвета и отделеното време. Дано след време, ако не за нас, то за децата ни, да няма поводи за възклицанието - "тука е така"....
- esthetique
- Младши потребител
Пенев, аз съм последния човек, който защитава...
Пък, като си сторя рекапитулацийката- нямам. Защо ли така?!? За това някак не се съгласих, че
Иначе си прав- дължа извинение на естетик, защото съм писала в 1л., ед.ч.
Това дали е израз на апела ти
защото по ред причини, ако ти си прав на 100% в твърденията си , аз ще съм първият, който има една камара НП, все от злобните и некомпетентни полис-мени за неизвършени нарушения.разпасалите се уж "неграмотници" по пътищата
Пък, като си сторя рекапитулацийката- нямам. Защо ли така?!? За това някак не се съгласих, че
тука наистина е така!
Иначе си прав- дължа извинение на естетик, защото съм писала в 1л., ед.ч.
Това дали е израз на апела ти
Та казвам - по кротко
- Гост.
- Старши потребител
Нещо не можах да ви разбера poli_g...
- plamen_penev
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|