начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Притежание на газов пистолет

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Притежание на газов пистолет

Мнениеот morkov4o » 10 Апр 2009, 14:44

Здравейте! Имам навършени 18 години и искам да си закупя газов пистолет. Това законно ли е? Защото разни приятели ми казват, че има нов закон, който ги забранява.

Благодаря предварително за отговорите!
morkov4o
Нов потребител

Re: Притежание на газов пистолет

Мнениеот morkov4o » 10 Апр 2009, 14:47

Могат ли да ме задържат в районното, да ми пишат досие или нещо подобно.
morkov4o
Нов потребител

Мнениеот g.atanasova » 10 Апр 2009, 15:53

Газ-сигналното оръжие не е огнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4 от Закона
за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и в този смисъл притежанието му не е подчинено на разрешителен режим.
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Апр 2009, 20:54

Газов пистолет в Република България може да закупи и притежава всяко пълнолетно лице, като удостовери възрастта си в оръжейния магазин, чрез представяне на лична карта.

Притежаването и носенето на газово оръжие не е забранено от закона.
Въпреки това притежанието на такова, потенциално може да Ви превърне в обект на полицейска проверка, по различни поводи. Само един пример е факта, че по външен вид газовото оръжие не се отличава съществено от огнестрелното, което от своя страна е под строг разрешителен режим.

Добре е, когато се носи газов пистолет, ЗАЕДНО С НЕГО да се носи и документ от покупката му, в който да е посочена марката, модела и серийния номер (ако има) на пистолета, както и изрично да е упоменато, че оръжието е газ-сигнално. Така, бихте спестили и на себе си и на полицейските служители, в значителен обем възможните проблеми, ако при полицейска проверка намерят такова оръжие във Вас.

По принцип, не Ви препоръчвам да си купувате такова нещо. Не за друго, а защото може да Ви донесе само неприятности и почти няма случай, в който да Ви помогне. Ясен ми е довода, който ще изтъкнете - "Трябва ми за самозащита."
Ясно ми е също, че това е просто оправдание, на което сигурно, вече дори Вие сам вярвате.

Ако става дума за самозащита, аз лично бих препоръчал закупуването на сълзотворен спрей във флаконче. Като пример ще посоча, че аз самият имам зачислено 9 мм служебно оръжие, но вместо него за лична защита предпочитам да нося флакончето със Pepper spray.

И тъй като съм далеч от утопичното заблуждение, че с това Ви разубедих да си купите газов пистолет, ще бъде добре поне да имате предвид следното:

1. Газовият пистолет може да нанесе изключително тежки наранявания. При изстрел, подобно на бойното оръжие, произвежда газов облак, който в определено разстояните след напускането на цевта е с много висока температура - приблизително 5000 C. В едно с това, оръжието изстрелва с висока скорост освен активното вещество на заряда, също така неизгорели барутни частици, платмасови и метални стружки с висока скорост, които могат да причинят обезобразяване, ослепяване и дори смърт при употреба от близко разстояние.

2. Газовият пистолет е ефективен на сравнително късо разстояние, след което ефекта му върху нападателя е минимален. В същото време от прекалено късо разстояние, може да причини необратими телесни повреди. "Ножицата" между прекалено къстото и неефектично дългото разстояние е много малка. Всичко това, прави реалното приложение на пистолета в ситуация за самозащита, почти невъзможно.

3. Газовият пистолет е неудобен за използване от тактическа гледна точка. До произвеждане на първия изстрел, пистолета трябва да бъде изваден (а той обикновено се носи под дрехата), да се снеме предпазителя, да се вкара патрон в патронника, да се взведе ударника (само при SA пистолетите), да се насочи срещу противника и да се натисне спусъка. Всичко това, в екстремна ситуация изисква доста повече време, отколкото обикновено човек има за реакция.

4. Притежаването на газово оръжие, изисква познавне и спазване на основните правила за безопасност, важащи за с късо нарезно оръжие.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот miriam » 10 Апр 2009, 21:08

послушайте уважаемия инспектор , съветите му са много верни;
отделно от мен да ви добавя някои неща , пък вие си решете:
-понеже газовото оръжие наподобява на външен вид бойното всеки келеш и всеки полицай ще имат оправданието да ви за/прострелят , тъй като са ви възприели като въоръжен с бойно оръжие и от там-са защитавали себе си.
-на навършени 18 години няма какво да правите с този газов пистолет, ако ще го преправяте на боен забравете , в бг оръжие има достатъчно и всякакво ,не се навирайте между шамарите докато си дадете време да захитреете поне;
-ако ще се пробвате като охранител на нещо си-виж точка 1
-ако ще ви е нужен именно защото наподобява боен и смятате да плашите гаргите с него като се занимавате с простотии с келешите от махалата-виж точка 1
-ще вземете да го изпуснете и ще ви посинее палеца на крака , ами я се откажете по-добре ..... :D :P
miriam
Потребител

Мнениеот popo45 » 10 Апр 2009, 22:09

3. Газовият пистолет е неудобен за използване от тактическа гледна точка. До произвеждане на първия изстрел, пистолета трябва да бъде изваден (а той обикновено се носи под дрехата), да се снеме предпазителя, да се вкара патрон в патронника, да се взведе ударника (само при SA пистолетите), да се насочи срещу противника и да се натисне спусъка. Всичко това, в екстремна ситуация изисква доста повече време, отколкото обикновено човек има за реакция.

Предполагам същото важи и за бойния пистолет.......защо ли МВР издава разрешителни за пистолет за самоотбрана щом са толкова неудобни от "тактическа" гледна точка?
popo45
Потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Апр 2009, 22:12

Аз съм любител на револверите - винаги готов.
Моят е такъв
Изображение
Инспекторе само за едно ще поспоря с теб - шпречейто и него човек го носи обикновено по джобовете си, дамите в чантичката. НО! Когато очакваш опастност естествено, че се приготвяш. За внезапно нападение трябва да си поне Джеймс Бонд и то пак като на кино.

За автора на темата.
Посети този форум и ще научиш доста неща и теория, и практически съвети за избор на оръжие - дали газово, дали пневматично. На пазара има богат избор. Също така и какви боеприпаси и кога и как да се използват. Съвети за самозащита.
Например от глутница кучета шпрейчето едва ли ще те спаси. Но револвера, особено с мощни турски патрони така яко трещи, освен че изхвърля БОВ на разстояние до 20 м. Да не говоря пък за съчетанието със сигнални ракетки ....Изображение
За преправянето - само Ekol Viper 9 е подходящ и то само за стоп патрони. Но наистина не си струва - само беля на главата.
Ако ще притежаваш и носиш незаконно бойно оръжие - по-добре да е истинско. Там кое под кой член и алинея попада Инпектора по-добре от мене ща те светне :wink:

Режимите за притежание и носене на ГСО по света и у нас:
Даните са неофициялни и не са със 100%-ва достоверност!
Унгария - лиценза като за бойно оръжие.
Словакия - без ограничения.
Чехия - без ограничения.
Австрия - без ограничения.
Румъния - лиценз за носене и съхранение. /Бих добавил - режима в Румъния е следният: подава се молба/искане за притежание и носене на ГСО. Издава се документ. С него става покупката в магазина. Оръжието се регистрира./
Русия - - лиценз за носене и съхранение.
Франция - свободно съхранение, не се позволява носене.
Италия - без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси.
Англия - без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси.Носенето е забранено.
Норвегия - само 6 мм модели. без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси.
Турция - свободен режим без газови боеприпаси !
Гърция - забранени !
Македония - забранени !
Сърбия - предстои промяна ня закона,но засега са на регистрационен режим в полицията без газови боеприпаси и без приставка за сигнални ракети !

Къде сме ние?
България - без ограничения.

Източник: http://forum.sotisbg.com/
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Апр 2009, 00:00

OFFTOPIC:

Каранедеф, тая тема, която сме на път да отпочнем с теб, мога с наслаждение да я бистря чак до сутринта, особено ако разгорещения спор е гарниран със салата и подходящо питие. :D

За спрейовете си прав, ако говорим за масово предлаганите тип "NATO", "INTERPOL" и ала-бала, които се продават в такива недомислени флакони, които да се чудиш къде да ги денеш, ако не в чекмеджето и да ги забравиш там.
Още повече, много жени носят спрей си мислят, че като държат такъв флакон в дамската си чанта :shock:, имат някакво средство за защита. Трудна работа да им обясниш, че спрей в дамската чанта ще свърши толкова работа, колкото пистолет заключен в касата.

Има далеч по-кадърно направени спрейове. Моят фаворит е един модел, който е приблизително с размерите на запалка - малко по-голям. Е, вярно обемът му също е малък, но пък целта не е да водиш химическа война. Върви си с калъфче за кръста, лесен за носене, не се набива на очи. Лесен за изненадваща употреба и ляга добре в юмрука като палмстик, без да ти пречи да се отбраняваш по добрия стар начин - с двете си ръце. Може да се използва дори, ако "битката" вече се е пренесла на земята. При употреба ти дава тези необходими 15-20 секунди, през които да решиш как да действаш - дали да продължиш да "обезвреждаш" "противника" или да последваш македонската мъдрост, че "Бегането е срамотно, али е оправно". :lol:

Колкото до газовите пистолети и револвери... Според мен стават единствно да пукаш с тях под звуците на Лепа Брена или да пускаш ракетки по Нова година. Което всъщност никак не е малко, щото си е голям кеф, де ! :D
Но за самоотбрана не стават. Поне не срещу хора. Срещу кучета не бях се замислял, може и да имат добър ефект.

P.S. Мерси за линка към Сотис, ама аз по принцип си се интересувам от всякакви гърмящи играчки, та съм го посещавал и форума и електронния магазин. :wink: :wink:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 11 Апр 2009, 09:30

И аз мисля, че газовия пистолет (или револвер, все тая) като средство за самозащита е много тъпа работа. Моите почитания към тези, които са на друго мнение, но нападащият винаги има предимство и дори за револвера е необходимо технологично време за да бъде приведен в действие. Като се отчете и ограничената зона на безопасно използване, посочена от Inspector_MBP, го смятам напълно неефективен и опасен при защита. Ако добавим и опасността да получиш метален куршум по погрешка при законна самозащита от някого - най добре е да се откажете morkov4o от фалшивото усещане за сигурност, което този инструмент създава у притежателя му. За неудобството да мъкнеш постоянно и без истинска необходимост парче желязо със себе си да не говорим...
Inspector_MBP, моля дайте повече инфо за наистина ефективните спрейове и начина им на доставка. Те все пак дават повече шансове на жертвата, поне при част от нападенията!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Апр 2009, 11:15

Е, сега реклама ли да правим ? :lol:

Всички спрейове, които се предлагат съдържат някое от употребяваните в цял свят вещества, наречени иританти - CN, CS, OC. (Химическите им названия са дъъъъъъълги.)
Масово известните като "нервно-паралитични" спрейове, всъщност са си иританти - CN, CS, или ОС. Te не са "нервно-паралитични", доколкото нервно паралитичните газове като - зарин, зоман и VX са бойни отровни вещества, предназначени за унищожаване на жива сила и са извадени от гражданския оборот. Идеята, че предлаганите флакони съдържат нервно паралитичен газ, вероятно идва от масово използвания търговски слоган "Super paralisant", което всъщност иде да рекламира, че използването ще "парализира" за известно време действията на нападателя.

CN и CS иритантите са синтетични, в свободен вид предствляват твърдо кристално вещество, като има различни технологии за пулверизирането им при спрейове, газови боеприпаси и димни гранати. CS иритантът е около 10 пъти по силен за единица обем от CN и е по-малко токсичен. И двата иританта се използват във военното дело и полицейската практика в цял свят, най-вече в CS-гранати за отрядите за бързи тактически действия и във димки, предназначени за борба с масовите безредици.

OC иритантът /истинските "Pepper spray"/ се получава като екстракт от чили-чушлета. :D Той е най-силният от до тук изброените и в повечето страни е предпочитаният спрей за въоръжение на полицията. За спрейовете, които се продават в търговската мрежа и съдържат над определено количество или концентрация OC, изрично е посочено, че са предназначени за употреба единствено срещу животни, не и срещу хора. В САЩ, спрейове с високо съдържание на OC се класифицират като "less lethal weapon", а не като "non lethal". Според полицейскта статистика там, смъртността при употреба на такъв газ е средно 1 смъртен случай на 600 случая на употреба. Тук обаче става дума за флакони - специално полицейско изпълнение, които съдържат активни вещество в много висока концентрация и причиняват обгазяване или директно обливане с огромно количество иритант.
До колкото ми е известно в България, цивилните верси на тези газове не са поставени под някакъв специален разрешителен режим и се продават свободно.

Та, всичко това до тук беше за да обобщим, че всички прейове които се продават са си ефективни, като химически състав. Въпросът е там, да бъдат така направени, че да бъдат удобни за носене и употреба. Аз лично съм фен на германските TW1000, които се предлагат и у нас. Предлагат спрейове с различно съдържание на активни вещества и най-вече в различни по форма и размер флакони - от размерите на запалка, до флакони с големина на пожарогасител. Според мен универсалното решение, катоформа и размер е това. Предлага се с различно съдържание на активно вещество.

Ето още от гамата с продукти. И още. : )

А ето тук, цяла тема във форума на oragie.com - за любознатлните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Апр 2009, 12:40

popo45 написа:3. Газовият пистолет е неудобен за използване от тактическа гледна точка. До произвеждане на първия изстрел, пистолета трябва да бъде изваден (а той обикновено се носи под дрехата), да се снеме предпазителя, да се вкара патрон в патронника, да се взведе ударника (само при SA пистолетите), да се насочи срещу противника и да се натисне спусъка. Всичко това, в екстремна ситуация изисква доста повече време, отколкото обикновено човек има за реакция.

Предполагам същото важи и за бойния пистолет.......защо ли МВР издава разрешителни за пистолет за самоотбрана щом са толкова неудобни от "тактическа" гледна точка?

Това сега го видях...

Уважаеми Попо... не е трудно да се досети човек, че газ-сигналното оръжие и късото нарезно бойно оръжие имат РАЗЛИЧНИ тактико-технически характеристики и се използват в абсолютно различни тактически ситуации.

Относно въпроса защо МВР издавало разрешителни за КНО, отговорът е ясен - издава защото законът така постановява. Както би следвало да Ви е добре известно МВР не пише законите в тази държава, а ги изпълнява.
Последна промяна Inspector_MBP на 11 Апр 2009, 13:39, променена общо 1 път
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 11 Апр 2009, 13:12

Благодаря Inspector_MBP! Научих нещо ново днес! :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 14 Апр 2009, 01:34

Уважаеми Попо... не е трудно да се досети човек, че газ-сигналното оръжие и късото нарезно бойно оръжие имат РАЗЛИЧНИ тактико-технически характеристики и се използват в абсолютно различни тактически ситуации.

"различни тактически ситуации" - нападат те с цел да те оберат, кое му е различното, на една позната и се случи в един подлез.

Аз ми е много любопитно колко са случаите на хора които носят законно бойни пистолети и са се защитили с тях. Предполагам че за да се защити човек с пистолет трябва този който го напада да не знае че носи пистолет.

Не говоря за защита тип "удариха ме в дискотеката, и затова използвах бойния си пистолет"
popo45
Потребител

Назад към Административно право