начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Смяна на името

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на името

Мнениеот dpeleva » 10 Апр 2009, 20:46

Когато бях непълнолетна моите родители отидоха в общината и ми смениха собственото име,по мое настояване,разбира се.От общината ми издадоха акт за раждане с новото име.През целия си досегашен живот аз използвам това име.Никога не съм имала проблеми.Имам завършена езикова гимназия,три висши образования,лична карта,задграничен паспорт и куп други документи.На 40 години съм.Имам дъщеря,преподавател съм на студенти и кандидат-студенти по английски език,участвам в писането на учебници.И не щеш ли при молбата ми да ми бъде подновен задграничния паспорт се оказа,че аз се водя с първото си име,още от детството.В родното ми място не била отразена никаква промяна и аз не зная как да процедирам.В шок съм.Кажете ми какво да направя и в какви срокове може да бъде решен този проблем,защото пътуването е след два месеца и е платено,а сумата е доста солидна.Помогнете!
dpeleva
Нов потребител

Re: Смяна на името

Мнениеот palmira » 10 Апр 2009, 21:37

Ако промяната на името е станала със съдебно решение, може да си вземете препис от решението от съответния съд, в който се е гледало делото и да го представите там където е необходимо, в случая Полицията да издаване на паспорт, респ. лична карта.
Ако не сте водили дело и в регистрите сте със старото име, може да заведете гражданско дело по чл. 19 от ЗГР. Макар и тези дела да не са сложни, все пак е добре да се обърнете към адвокат.
palmira
Нов потребител

Re: Смяна на името

Мнениеот dpeleva » 10 Апр 2009, 22:35

Не е водено дело.Била съм непълнолетна и са обяснили на родителите ми,че можело с молба.Тази молба явно е изгубена и промяната не е отразена от служителката.Тя само е написала акт за раждане с новото име.Къде трябва да заведа гражданското дело ,имам предвид в кой съд?Ако е по месторождение,за колко време може да се реши такъв казус в провинциален районен съд?Какви документи да нося?
dpeleva
Нов потребител

Назад към Административно право