начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ТД с уговорен срок за изпитване за длъжност "МОЛ"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТД с уговорен срок за изпитване за длъжност "МОЛ"

Мнениеот rookie_ » 09 Апр 2009, 18:46

Здравейте колеги!
Моля за съвет при следния казус:
Сключен е трудов договор със срок за изпитване със служител, заемащ материално-отчетническа длъжност. Съгласно разпоредбата на чл.70, ал.2, срокът е уговорен в полза на двете страни; В течение на изпитателния срок, служителят желае да се възползва от правото си и едностранно да прекрати трудовото правоотношения, съответно без предизвестие.
Въпросът ми е, при положение, че заеманата длъжност е материално-отчетна, въпреки уговореният в полза и на служителя изпитателен срок, може ли работодателят да се възползва от разпоредбата на чл. 326, ал.3 от КТ и да задържи служителя в рамките на двумесечен срок до приключване на процедурата по предаване на повереното имущество :?:
Тоест, дали разпоредбата на чл.326, ал.3 се явява специална спрямо чл.70, ал.2 или не ...

Предварително благодаря за изказаните мнения 8)

ps: това ми е първо писане във форума, и ако съм допуснал грешки, Моля да ми простите :oops:
rookie_
Нов потребител

Re: ТД с уговорен срок за изпитване за длъжност "МОЛ"

Мнениеот monteskio » 10 Апр 2009, 11:07

Здравейте,

Разпоредбата на чл. 326 ал.2 Кт не е специална, тя се прилага за общия случай. От значение е нормата на чл. 71 КТ, доколкото се касае за договор със срок за изпитване. В тази връзка, след като срокът е уговорен в полза и на двете страни, то работникът / независимо че е МОЛ / има право да прекрати договора без предизвестие. В дадения случай е следвало при сключването на този договор да се предвиди именно това важно обстоятелство, което е от значение за момента на репкратяване на договора. ОТ друга страна, в интерес на работника е след като е МОЛ да предаде наличното имущество, което му е зачислено. В противен случай, работодателят съставя една комисия и резултатите от проверката ще касаят именно този работник и в случай на липси ...

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право