начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Заповед за прекратяване на трудовия договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заповед за прекратяване на трудовия договор

Мнениеот killadoc » 09 Апр 2009, 12:57

Здравейте, имам малък проблем с компанията за която работих и в последствие днес ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовия договор.Искам да попитам дали мога да оспорвам тази заповед и ако да то на какво основание.Ето и какво се случи в действителност.
На 1.04 имах среща с моите шефове и на края на срещата те решиха че аз не трябва да работа повече за тази компания. В последствие ме накараха да напиша молба за прекратяване на трудовите правоотношения без да заработя едномесечното предизвестие. До колкото съм запознат на такава молба би трябвало в 7 дневен срок да получа отговор и ако той е "Да" то в този срок да ми връчат заповедта. Вчера изтече този срок и днес аз отидох на обекта, в който работех и подадох молба, в която бях описал че не съм уведомен в този срок и моля да ми бъде посочено работното място и да бъда включен в разписанието за месец Април (тъй като след срещата на 1.04 аз бях свален от разписание и срещу моето име за всеки ден от месец Април пишеше "OFF" т.е. не е на работа). В отговор на моята молба управителят на обекта ми връчи тази заповед която е на основание на чл.326 ал.1 от КТ като причини е описано "Подадена молба без спазване на едномесечното предизвестие", като е записано че се счита от 01.04.2009 год. При връчването на заповедта беше записана дата 09.04.2009 год. Въпроса ми отново е мога ли да оспорвам тази заповед на основа на това че те на са спазили законният срок?
killadoc
Нов потребител

Re: Заповед за прекратяване на трудовия договор

Мнениеот wladi » 10 Май 2009, 16:18

Информацията е недостатъчна.

Какво точно е написано във Вашата молба за прекратяване на трудовото правоотношение, от кога искате прекратяване, има ли посочена дата?

В случай, че е фиксирана дата - например от 10.04.2009 тогава защо не сте се явавали на работа от 01 до 06.04.09 - тогава това си е самоотлъчка?

В случай, че не е фиксирана дата, може да се разбира, че искате прекратяването веднага на 01.04.09 при съгласие на другата страна. Само в този случай - има записана дата тече 7 дневен срок за приемането - т.е. до 8.04.09 г. Тогава заповедта е закъсняла с 1 ден, на 08.04.09 има неприемане от работодателя.
Интересно е също има ли текст "при несъгласие считайте настоящето за предизвестие". При тази ситуация без съгласието на работодателя Вие 2 или 3 раб.дни не сте се явявали на работа. При което разбирам че сте искали прекратяване веднага.

Вие сте се намирали в ситуацията на чл.190 ал.2 от КТ - дисциплинарно уволнение поради неявяване на работа 2 последователни дни. Работодателят е направил компромис в случая.

Предизвестието може да се оттегли, (чл.326 ал.4 КТ) ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

На 06.04.09 избора да се приеме или не Вашето оттегляне на предизвестието е право на работодателя
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Трудово право