начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Придобиване на имот по давностно владение?

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давностно владение?

Мнениеот desi55555 » 07 Апр 2009, 10:40

Здравейте, ако може някои да ми помогне в следното питане, Благодаря предварително.Когато се владее имот в продължение на 20 години и хората са се отнасяли като със свой и сега претендират за собственост на имота, дали имат право на собственост при положение, че ние не сме се интересували от имота досега , но баба ми преди много години има застрахователни полици които са платени за съответния имот?
desi55555
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давностно владение?

Мнениеот sunrise » 07 Апр 2009, 10:47

Много е неясно питането ви. Отокога по-точно са полиците, кой е плащал данъка , и т.н.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот jiji2 » 07 Апр 2009, 18:53

При тези факти, които сте посочили - да, могат да придобият имота, ако са го владяли повече от 10 години и са се чувствали собственици. Плащането на данък не е доказателство за владение, респ. за собственост. Нито застраховки и други преди много години...
jiji2
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Апр 2009, 21:46

Плащането на данък не е елемент от фактическия състав на придобивната давност- спор няма.
Но... но е индиция за намерение да се свои.
А питащата, да ме прощава- 20г. да не се интересувате от собствеността си е немарливо и влече законни последици.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zuzaa » 15 Апр 2009, 08:20

здравейте,аз просто незнам от каде да започна,защото всичко е много сложно,поне за мен. къща в която живеем с мъжът ми идетето ни,е с един куп наследници,дори не е на името на свекърат ми,а на неговият баща,който е починал отдавна,никой до сега, не е проявил претенции кам имота и искам да попитам има ли някаква възможност да се озакони на името на съпруга ми ,при положение ,че никой друг не е премествал и клечка в него.Благодаря!!!
zuzaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Апр 2009, 09:04

Може и да има ,но зависи от много неща:кога е починал свекърът Ви, колко години е влядял сам, имало ли е претенции от трети лица и т.н.
Информацията ,която давате е оскъдна, а тук еднозначен отговор от представените от Вас данни, не може да се извлече.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 27 Апр 2009, 12:14

jiji2 написа: Плащането на данък не е доказателство за владение, респ. за собственост. Нито застраховки и други преди много години...

Е тук не съм съгласна :D
Плащането на данък индицира намерение за своене, а плащането на застраховки - си е чисто управление и прекъсва давността. Така:

Решение № 17 от 27.01.1998 г. на ВКС по гр. д. № 444/1997 г., 5-членен с-в, докладчик съдията Лидия Иванова

Владение, послужило като основание за признаване на придобивна давност, може да се счете за прекъснато, щом първоначалният собственик е застраховал спорния имот и е заплащал застрахователните премии.

Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот tankovbg » 27 Апр 2009, 15:45

1. Много интересно е това решение на ВКС - цитат "... Посочените три нови писмени доказателства са от съществено значение за изхода на делото, тъй като с тях се цели установяването на факта, че през посочените периоди от време наследодателите на ответницата са извършвали лично действия, свързани с управлението и опазването на процесния имот. Такива действия поначало водят до прекъсване срока на владение, а оттам - и до прекъсване срока на придобивната давност. ..."
Защото тук (ЗЗД) няма и помен от " действия, свързани с управлението и опазването на процесния имот", камо ли застраховки.
116. Давността се прекъсва:
а) с признаване на вземането от длъжника;
б) с предявяване на иск или възражение или на искане за почване на помирително производство; ако искът или възражението или искането за почване на помирително производство не бъдат уважени, давността не се смята прекъсната;
в) с предприемане на действия за принудително изпълнение.
Шат на патката главата от високо.........

2. В духа на темата, въпросче - владее ли имота (фактическата власт) лицето ХХ, което предприема и осъществява действия за промяна на ПУП, ПРЗ ?.
tankovbg
Потребител

Назад към Имотни казуси