начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Данък при доживотно право на ползване

Казуси за недвижими имоти

Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот dudka » 06 Апр 2009, 16:29

Когато родителите ни са се развели са направили покупко-продажба на апартамента си за сметка на нас децата им,тоест аз и брат ми сме собственици на апартамента,но понеже тогава сме били непълнолетни, майка ми е записана в нотариалния акт, че има право на ползване до края на живота си.
Тази година вече и двамата с брат ми сме пълнолетни, но от данъчното изпращат уведомление за данък на апартамента само на майка ни.Нали тя не е собственик, а ние сме ,защо тогава ние не получаваме уведомление, че дължим данъци, а само тя ? Да не би данъчните нещо да грешат и после да трябва да внасяме ние данък с брат ми?
Дано да съм успяла да обясня заплетения си въпрос?Надявам се някой да ми отговори.
dudka
Младши потребител

Re: Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот REVOLUTION » 06 Апр 2009, 16:35

dudka написа:Когато родителите ни са се развели са направили покупко-продажба на апартамента си за сметка на нас децата им,тоест аз и брат ми сме собственици на апартамента,но понеже тогава сме били непълнолетни, майка ми е записана в нотариалния акт, че има право на ползване до края на живота си.
Тази година вече и двамата с брат ми сме пълнолетни, но от данъчното изпращат уведомление за данък на апартамента само на майка ни.Нали тя не е собственик, а ние сме ,защо тогава ние не получаваме уведомление, че дължим данъци, а само тя ? Да не би данъчните нещо да грешат и после да трябва да внасяме ние данък с брат ми?
Дано да съм успяла да обясня заплетения си въпрос?Надявам се някой да ми отговори.

Нищо не грешат данъчните.Майка Ви си е запазила ограниченото вещно право на ползване , а за вас е останала голата собственост.Това право , ако не е ограничено със срок ще продължи до смъртта на майка ви , освен ако не го е упражнявала 5 години.Майка Ви има право да ползва(вкл. да отдава под наем) имота и т.н. , но и задължение да плаща данъци.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот veda_iv » 08 Апр 2009, 08:50

При мен пък е обратното.Аз съм ползвател на имота,обаче съобщения за данъци получавам и аз и собственика :o :?:
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
veda_iv
Потребител

Назад към Имотни казуси