- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой може да дава правни консултации?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Кой може да дава правни консултации?
Така и не разбрах коя е точно нормата, която забранява правни консултации да се дават от неадвокати.
Между другото, същината на адвокатската професия не са консултациите, а процесуланото представителство. Не съм сигурен, но думата "адвокат" има латински корени и означава "защитник". Правно-консултативната дейност е по-присъща на юрисконсултите, които от своя страна също осъществяват процесуално представителство, но това не е същината на професията им.
Липсва регламентация на професията "юрисконсулт". Прието е, че това са юристи, назначени на трудов договор. Но тъй като няма изрична норма в този смисъл, не виждам пречка юрисконсултът да не е на трудов договор, т.е. да дава правни консултации, независимо че не е вписан като адвокат.
Дори може да се отиде и по-далеч, защото на практика правни консултации (за този термин липсва също легална дефиниция) могат да дават дори и неюристи. Нима счетоводителите не дават правни консултации в областта на трудовото, осигурителното и данъчното право? Нима финансисти не дават консултации в областта на финансовото и търговското право? Къде видяхте забраната за неадвокатите? При съвременното интердисциплинарно преплитане на правните професии, от една страна, и на правото и другите професии, от друга, е невъзможно да се дефинира ясно коя консултация е "правна" и какво всъщност означава "консултация". Консултации има и в консултативната психология, много често на юристите им се налага да играят ролята на психолози , това значи ли, че нарушават някакви норми, касаещи статута на психолозите? Когато отивам на опис на движими или недвижими вещи, мога да определям оценката дори и без вещо лице. Това значи ли, че трябва да имам и техническо образование, за да определя цената на автомобила или апартамента? Законът го позволява, в сравнение със стария режим по ГПК /отм./, това ясно говори, че законодателят променя визията си и не поставя някакви точно определени интердисциплинарни граници.
И къде е санкцията при нарушаване на това неясно къде писано правило, че консултации могат да дават само адвокатите?
Между другото, същината на адвокатската професия не са консултациите, а процесуланото представителство. Не съм сигурен, но думата "адвокат" има латински корени и означава "защитник". Правно-консултативната дейност е по-присъща на юрисконсултите, които от своя страна също осъществяват процесуално представителство, но това не е същината на професията им.
Липсва регламентация на професията "юрисконсулт". Прието е, че това са юристи, назначени на трудов договор. Но тъй като няма изрична норма в този смисъл, не виждам пречка юрисконсултът да не е на трудов договор, т.е. да дава правни консултации, независимо че не е вписан като адвокат.
Дори може да се отиде и по-далеч, защото на практика правни консултации (за този термин липсва също легална дефиниция) могат да дават дори и неюристи. Нима счетоводителите не дават правни консултации в областта на трудовото, осигурителното и данъчното право? Нима финансисти не дават консултации в областта на финансовото и търговското право? Къде видяхте забраната за неадвокатите? При съвременното интердисциплинарно преплитане на правните професии, от една страна, и на правото и другите професии, от друга, е невъзможно да се дефинира ясно коя консултация е "правна" и какво всъщност означава "консултация". Консултации има и в консултативната психология, много често на юристите им се налага да играят ролята на психолози , това значи ли, че нарушават някакви норми, касаещи статута на психолозите? Когато отивам на опис на движими или недвижими вещи, мога да определям оценката дори и без вещо лице. Това значи ли, че трябва да имам и техническо образование, за да определя цената на автомобила или апартамента? Законът го позволява, в сравнение със стария режим по ГПК /отм./, това ясно говори, че законодателят променя визията си и не поставя някакви точно определени интердисциплинарни граници.
И къде е санкцията при нарушаване на това неясно къде писано правило, че консултации могат да дават само адвокатите?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Адвоката в истинския смисъл на думата е един вид лечител - лечител на болни елементи от обществото.
От своя страна - лечителя е проникнат от състраданието (поне при мен е така) и не е заинтересован от развитието на болестта - например откривателя на едрата шарка, едва ли е занитересован от разпространението на едрата шарка, защото ваксината ще му се продава по-скъпо.
Говорим за хуманността - дали обичаш хората или не - това не е тема на разговор - аз обичам повече от някои хора охлювчетата - например с удоволствие онзи ден преместих едно младо охлювче от плочника на тревата - все пак, животното (влечугото) е част от природата и т.н.
Но като човек - трябва или да обичаш хората или да мразиш себе си.
Не може да бръкнеш в портфейла на съседа, защото ти си нуждаещ си и т.н.
Честността е най-добрият парфюм за един мъж.
Не считам за коректно задълбочаването на обществените и т.н. проблеми - има си специалист - адвокат.
Адвоката е царя - владея и психологията, борил съм се със всички науки, математика, физика, химия, четене, пеене.
Адвоката е лицензиран, така да се каже, от обществената необходимост да бъде стожер и т.н.
Единственият човек, който може да оправи една работа е адвоката - неслучайно и не-незаслужено.
Защото когато посъветваш някого - ти носиш и отговорност. Носиш отговорност към него, носиш отговорност и към обществото - защото създаваш с консултацията си едни малки черни дупки.
Ето например - повечето хора не отиват при адвокат - а си разменят рецепти - "Една съседка ми каза, че тази работа не става и т.н."
Затова е необходимо, но не задължително - една обща концепция и т.н.
В смисъл или работим за обществото или - против него и т.н.
Възможно е да корегирам горното мнение.
От своя страна - лечителя е проникнат от състраданието (поне при мен е така) и не е заинтересован от развитието на болестта - например откривателя на едрата шарка, едва ли е занитересован от разпространението на едрата шарка, защото ваксината ще му се продава по-скъпо.
Говорим за хуманността - дали обичаш хората или не - това не е тема на разговор - аз обичам повече от някои хора охлювчетата - например с удоволствие онзи ден преместих едно младо охлювче от плочника на тревата - все пак, животното (влечугото) е част от природата и т.н.
Но като човек - трябва или да обичаш хората или да мразиш себе си.
Не може да бръкнеш в портфейла на съседа, защото ти си нуждаещ си и т.н.
Честността е най-добрият парфюм за един мъж.
Не считам за коректно задълбочаването на обществените и т.н. проблеми - има си специалист - адвокат.
Адвоката е царя - владея и психологията, борил съм се със всички науки, математика, физика, химия, четене, пеене.
Адвоката е лицензиран, така да се каже, от обществената необходимост да бъде стожер и т.н.
Единственият човек, който може да оправи една работа е адвоката - неслучайно и не-незаслужено.
Защото когато посъветваш някого - ти носиш и отговорност. Носиш отговорност към него, носиш отговорност и към обществото - защото създаваш с консултацията си едни малки черни дупки.
Ето например - повечето хора не отиват при адвокат - а си разменят рецепти - "Една съседка ми каза, че тази работа не става и т.н."
Затова е необходимо, но не задължително - една обща концепция и т.н.
В смисъл или работим за обществото или - против него и т.н.
Възможно е да корегирам горното мнение.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Това за обществения лечител (адвоката)...меко казано преувеличено. Всеки, който се занимава със социално значима професия, е sui generis социален "лечител". Адвокатът в това отношение нито е монополист на социално-лечителската дейност, нито е панацея...съдията, съдебният изпълнител, държавният служител и т.н. също обслужват интересите на обществото. Всеки си има своята роля и на никой ролята не е най-важната. Всяка професия е важна и значима и няма "най-важна" и "най-лечителска".
А аз продължавам да чакам отговора на въпроса за изричната законова забрана за даване на правни консултации от неадвокати.
А аз продължавам да чакам отговора на въпроса за изричната законова забрана за даване на правни консултации от неадвокати.
- kalahan2008
- Активен потребител
Давай правни коэнсултации и ще получиш накрая резултат.
Има такава причинно-следствена връзка - когато си хвърляш боклука на улицата, когато това прави всеки един - улицата става мръсна.
Засега има необходимост от запазване на статуквото - има голяма опасност да въведат старият режим на съдебно-следствени действия и т.н.
С две думи - резонанс.
Има такава причинно-следствена връзка - когато си хвърляш боклука на улицата, когато това прави всеки един - улицата става мръсна.
Засега има необходимост от запазване на статуквото - има голяма опасност да въведат старият режим на съдебно-следствени действия и т.н.
С две думи - резонанс.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Е, като си рекъл, че същината на адвокатската професия не са консултациите - значи няма такава норма.
Иначе - чл. 3 от Закона за адвокатурата.
За другото - доколкото е пряко свързано с работата ти, ОК. И доколкото нямаш нужда от вещо лице, разбира се. А да определяш оценки на машини без връзка с изпълнително производство, ей така, като отделна услуга - как ти се струва?
Иначе - чл. 3 от Закона за адвокатурата.
За другото - доколкото е пряко свързано с работата ти, ОК. И доколкото нямаш нужда от вещо лице, разбира се. А да определяш оценки на машини без връзка с изпълнително производство, ей така, като отделна услуга - как ти се струва?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
чл. 3 Адвокатска професия може да упражнява само адвокат, практикуващ самостоятелно или в сдружение по този закон.
Къде е забраната? Къде пише, че консултациите са присъщи само на адвокатската професия? Не разбирам.
Не мога да давам оценки на машини извън изп. производство, защото изрично си пише - "оценителите трябва да имат техническо образование" Само че тук става дума за друго Никъде не пише - "консултации само от адвокати"
Това за същността на адвокатката професия си е мое лично мнение...като няма изрична норма, всеки си пише волни съчинения
Къде е забраната? Къде пише, че консултациите са присъщи само на адвокатската професия? Не разбирам.
Не мога да давам оценки на машини извън изп. производство, защото изрично си пише - "оценителите трябва да имат техническо образование" Само че тук става дума за друго Никъде не пише - "консултации само от адвокати"
Това за същността на адвокатката професия си е мое лично мнение...като няма изрична норма, всеки си пише волни съчинения
- kalahan2008
- Активен потребител
Lpenchev, хубаво и правилно е написаното от Вас мнение, че "консултации на широката общественост трябва да се дават само от адвокати", както и че, "юрисконсултите от своя страна трябва да се занимават само с въпроси на фирмата, в която работят." Жалко е, че не всички мислят като Вас.
- katerinakuch
- Активен потребител
kalahan2008 написа:чл. 3 Адвокатска професия може да упражнява само адвокат, практикуващ самостоятелно или в сдружение по този закон.
Kолега преливате от пусто в празно.Ако търсите норма , в която да пише , че се забранява на юристи извън адвокатите да дават правни консултации , то няма такава , а и не е нужно , защото никой не може да забрани на юрист да си даде мнението по определен правен въпрос или дори да даде инцидентна правна консултация.Ако обаче твърдите , че лице извън адвокатската професия , може по занятие да дава правни консултации , тук вече бъркате според мен.Portokal ви е посочила члена.Той трябва да се тълкува във връзка с
чл.24:Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
2. изготвяне на всякакви книжа - молби, тъжби, заявления, жалби и други, свързани с възложената от клиента работа;
3. представителство на доверителите и подзащитните и защита на правата и законните им интереси пред органите на съдебната власт, административните органи и служби, както и пред физически и юридически лица.
(2) Пред Върховния касационен съд и Върховния административен съд страните могат да бъдат представлявани и защитавани от адвокати с най-малко 5-годишен юридически стаж.
Ако едно лице започне да дава правни консултации по занятие , то на практика започва и да упражнява адвокатска професия , което е забранено да се прави освен от адвокати.От това по-ясно незнам как да го обясня.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не съм съгласен, но това едва ли има някакво значение.
- kalahan2008
- Активен потребител
никой не може да забрани на юрист да си даде мнението по определен правен въпрос или дори да даде инцидентна правна консултация.Ако обаче твърдите , че лице извън адвокатската професия , може по занятие да дава правни консултации
Не разбирам аз пък друго- къде го "занятието" в конкретния случай?
- Гост.
- Старши потребител
Вчера (02.04.2009г.) ме изгониха с думите - "Вън, вън - пъдя Ви".
Накрая се наложи да обясня, че Цар не се пъди - поне се поканва да излезе - ако си иска.
Франкофон ми думаше нещо. Добре - обаче аз съм с високо кръвно, диабет и юрисконсултина ми е нисък - затова нищо не чувам - този номер го знам от едни тарикати от посолствата - когато имаш важна среща - вдигаш кръвното и - оглушаваш - така чуваш само себе си. Така и не разбрах какво ми говореше човека - нещо си бъбреше.
После клиента ми вика - той те питаше - кой е министър на отбраната на Италия? - това било шахматен разпит - тест - дали съм адвокат - ако кажа - не знам кой е министър на отбраната на Италия? - значи не съм адвокат и обратното - ако знам кой е министър на отбраната - за какво си губя времето - да си ходя в Италия.
Глупости говоря, разбира се - човека искал да разбере с кого от министерството съм се срещал - ама пуста доктрина - не разрешава на франкофона да говори ясно и силно - както едно време.
Накрая се наложи да обясня, че Цар не се пъди - поне се поканва да излезе - ако си иска.
Франкофон ми думаше нещо. Добре - обаче аз съм с високо кръвно, диабет и юрисконсултина ми е нисък - затова нищо не чувам - този номер го знам от едни тарикати от посолствата - когато имаш важна среща - вдигаш кръвното и - оглушаваш - така чуваш само себе си. Така и не разбрах какво ми говореше човека - нещо си бъбреше.
После клиента ми вика - той те питаше - кой е министър на отбраната на Италия? - това било шахматен разпит - тест - дали съм адвокат - ако кажа - не знам кой е министър на отбраната на Италия? - значи не съм адвокат и обратното - ако знам кой е министър на отбраната - за какво си губя времето - да си ходя в Италия.
Глупости говоря, разбира се - човека искал да разбере с кого от министерството съм се срещал - ама пуста доктрина - не разрешава на франкофона да говори ясно и силно - както едно време.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Занятието се заключава в занаятчийския характер на адвокатската професия. Пили, чукове, триони...Подчертава и търговския характер на дейността (далавера, бате, алъш-вериш).
А чл. 213 ЗСВ е една излишна норма - Законът за адвокатурата (чл. 24) вече е написал правилото (само адвокати!) и законодателят само е изхабил един тон хартия и мастило, за да дублира нормите и да напише изрично (и излишно) изключението. Много лоша законодателна техника без никакъв (с)мисъл и идея.
А чл. 213 ЗСВ е една излишна норма - Законът за адвокатурата (чл. 24) вече е написал правилото (само адвокати!) и законодателят само е изхабил един тон хартия и мастило, за да дублира нормите и да напише изрично (и излишно) изключението. Много лоша законодателна техника без никакъв (с)мисъл и идея.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Занятието се заключава в занаятчийския характер на адвокатската професия. Пили, чукове, триони...Подчертава и търговския характер на дейността (далавера, бате, алъш-вериш).
Toва е твоя интерпретация.Иначе за чл.213 си прав , наистина е нямало нужда от него , предвид на чл.24 ЗА , но явно за по-голяма яснота са го повторили...
- REVOLUTION
- Активен потребител
poli_g написа:никой не може да забрани на юрист да си даде мнението по определен правен въпрос или дори да даде инцидентна правна консултация.Ако обаче твърдите , че лице извън адвокатската професия , може по занятие да дава правни консултации
Не разбирам аз пък друго- къде го "занятието" в конкретния случай?
Аз пък не разбирам още по-друго -кой е конкретния случай?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз лично не съм се втурнал да давам правни консултации наляво и надясно, нямам време за подобни работи, но от време на време "консултирам" мои познати и познати на познати, вкл. и юристи. Без пари разбира се. Ако и това е забранено от закона, готов съм да лежа в затвора.
Но друг е въпросът...PriceWaterHouse, KPMG...не са адвокатски дружества, но точно правно-консултативна дейност извършват. Има и други (световнонеизвестни), но за тези се сещам сега.
Но друг е въпросът...PriceWaterHouse, KPMG...не са адвокатски дружества, но точно правно-консултативна дейност извършват. Има и други (световнонеизвестни), но за тези се сещам сега.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Аз лично не съм се втурнал да давам правни консултации наляво и надясно, нямам време за подобни работи, но от време на време "консултирам" мои познати и познати на познати, вкл. и юристи. Без пари разбира се. Ако и това е забранено от закона, готов съм да лежа в затвора.
Ами разбира се ,че не е забранено.Аз го написах.Забраната е когато едно лице , което не е адвокат организира даването на правни консултации като дейност по занятие , тоест започне да го упражнява като професия.
Колкото до горепосочените дружества , напълно резонно е да не могат да дават правни консултации , освен ако не са ангажирали адвокати да консултират клиентите им.Но за съжаление ВАС спи.........
- REVOLUTION
- Активен потребител
Обаче за PriceWaterHouse не си прав.Както и предполагах , ето инфо от сайта им:"Правни услуги се предоставят от Ландуел България, асоциирана кантора на ПрайсуотърхаусКупърс."
- REVOLUTION
- Активен потребител
Много добре знам за Ландуел, нали съм ходил на адреса да връчвам едни неща, но я погледни пак дали Прайсуотърхаус (не Ландуел) не дават консултации в областта на данъчното право
- kalahan2008
- Активен потребител
Невъзможно е да има такава кантора - "Ландуел България" - явно някой спи завит с мокри вестници.
Максимум е примерно "Тапаков, Гюргиев, Кампуров и с-ие".
И тези с-иета - явно на Огнян Герджиков му се е усладила немската кухня, че така ревностно възхваляваше прелестите на фирменото право.
И как ехидно дори споменаваше за думата фирми и т.н.
Всеки иска да седне на мястото на Политбюро, ама то там няма столове - търчиш по цял ден.
Максимум е примерно "Тапаков, Гюргиев, Кампуров и с-ие".
И тези с-иета - явно на Огнян Герджиков му се е усладила немската кухня, че така ревностно възхваляваше прелестите на фирменото право.
И как ехидно дори споменаваше за думата фирми и т.н.
Всеки иска да седне на мястото на Политбюро, ама то там няма столове - търчиш по цял ден.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
- dfani
- Младши потребител
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|