ivan_lawyer написа:Правните консултации са забранени за юристи, не-вписани като адвокати и нямащи правоспособност.
В смисъл редно е адвокат да дава съвети, а не друг.
1/ Кой може да дава правни консултации? Само на адвокати ли е позволено? Могат ли юристи от други професии да дават правни консултации? За магистратите има изрична правна норма, съществуват ли такива за другите юридически професии? Има ли съдебна практика в този смисъл?
2/ Ако само адвокати могат да дават правни консултации, разрешено ли е да се дават такива на колеги - юристи? И пак - къде го пише? И само на адвокати ли могат да се дават правни консултации?
3/ Ако не може да се дават правни консултации (освен от адвокати и за адвокати), защо това не го пише в Общите условия за ползване услугите на lex.bg? Законно ли е съществуването на форума, или е в противоречие с правните норми и съдебната практика (за житейската "логика" на партията на Лютите е ясно). И ако да, каква е санкцията? Представлява ли престъпление по смисъла на чл. 324 НК?
4/ Какво всъщност представлява понятието "правна консултация"? Има ли легална дефиниция или утвърдено в съдебната практика съдържание?
Ако искате се заяждайте с мен, знам мнението на отбора на Лютите. Но моето мнение е следното:
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Упражняването на адвокатската професия включва:
1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото
Това е текст, който урежда статута единствно на адвокатите. От него не може да се направи извод, че даването на правни консултации е забранено за други професии извън адвокатската.
Който се е съгласил и е натиснал копчето "Да, съгласен съм с Общите условия на lex.bg" (където няма такива изкуствено измислени забрани), то той се е съгласил и да ползва форума в този му формат и е меко казано некоректно да ползва същия този формат, за да натяква на своите колеги-неадвокати колко неколегиални били и колко незаконнни били действията им.