начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кой може да дава правни консултации?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой може да дава правни консултации?

Мнениеот kalahan2008 » 24 Мар 2009, 07:47

ivan_lawyer написа:Правните консултации са забранени за юристи, не-вписани като адвокати и нямащи правоспособност.

В смисъл редно е адвокат да дава съвети, а не друг.

1/ Кой може да дава правни консултации? Само на адвокати ли е позволено? Могат ли юристи от други професии да дават правни консултации? За магистратите има изрична правна норма, съществуват ли такива за другите юридически професии? Има ли съдебна практика в този смисъл?

2/ Ако само адвокати могат да дават правни консултации, разрешено ли е да се дават такива на колеги - юристи? И пак - къде го пише? И само на адвокати ли могат да се дават правни консултации?

3/ Ако не може да се дават правни консултации (освен от адвокати и за адвокати), защо това не го пише в Общите условия за ползване услугите на lex.bg? Законно ли е съществуването на форума, или е в противоречие с правните норми и съдебната практика (за житейската "логика" на партията на Лютите е ясно). И ако да, каква е санкцията? Представлява ли престъпление по смисъла на чл. 324 НК?

4/ Какво всъщност представлява понятието "правна консултация"? Има ли легална дефиниция или утвърдено в съдебната практика съдържание?

Ако искате се заяждайте с мен, знам мнението на отбора на Лютите. Но моето мнение е следното:
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Упражняването на адвокатската професия включва:
1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото

Това е текст, който урежда статута единствно на адвокатите. От него не може да се направи извод, че даването на правни консултации е забранено за други професии извън адвокатската.

Който се е съгласил и е натиснал копчето "Да, съгласен съм с Общите условия на lex.bg" (където няма такива изкуствено измислени забрани), то той се е съгласил и да ползва форума в този му формат и е меко казано некоректно да ползва същия този формат, за да натяква на своите колеги-неадвокати колко неколегиални били и колко незаконнни били действията им.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Кой може да дава правни консултации?

Мнениеот DEKAH » 24 Мар 2009, 08:48

Всеки може да дава правни консултации. Риска е за тези, които ги искат.

Всеки, сам си носи отговорност, за това което прави.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Мар 2009, 08:51

Според мен и съдиите и прокурорите могат да дават правни консултации , аргументирал съм се в една друга тема и не ми се повтаря... :D А иначе съгласен съм с DEKAH , че и хора без юридическо образование също могат да дават правни консултации... :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 24 Мар 2009, 09:12

Ако форума противоречеше на нещо си ,до сега нямаше да го има. В нет пространството има още около 10 такива български форуми.
Това е форум - за представителети на съдебната власт , не виждам пречка на се включват в дискусии , една дискусия може да започне по различен начин било по някой поставен казус от човек който пита ,било от самите нас -забраната за кансултации е във връзка с делата с дейността която извършват , но да се дискутира в един форум аз забрана не видях . Дори дискутирайки в определени теми ние малко или много се консултираме. Никъде в ЗА не е написано ,че нямаме право да дискутираме и отговаряме по форумите/щото да сме точни отговаряли сме на неюристи и на юристинаши колеги /. Правни консултации са забранени /според някои личности тук /от колеги ,които не са адвокати -то какво да правят вс юрисконсулти ? По интеренет на човек казуса няма да решиш ,може да го упътиш ,по нета няма да си напиише той иска ,да си "оправи" примерно имотите и т.н. Правна консултация може да дадеш ,ако си запознат с вс материали с цялата документация . Нотариуса също дава консултации по разните му там сделки СИ също , по голяма част от счетоводните казуси това го правят счетоводителите и т.н.
Точно определение на правна консултация едва ли мога да ти дам -отговор на правен казус , разясняване на дадена ситуация от правна страна ...

Ето му на нашия хубавец сайта ,
http://www.pravo-online.com/

За това иде реч от една страна ,не за друго , а от друга поработвайки и тук пейсвайки спам , то вече му свикнахме не се караме ,но влизайки с разни никове , качвайки тема ти влизаш да видиш кой е писал и ааааа ,но рекламките цъкат и така ...
donna
Старши потребител

Мнениеот miriam » 24 Мар 2009, 09:49

Добро утро , Донна :)
Интересен въпрос задаваш , пък и явно дискусията е назряла в адвокатските среди , имайки предвид вчерашни статии в някои ежедневници /ех, Керелов не е пускал тема , но четохме :lol: /
Та, кой можел?! Всеки уста има и може , друг е въпросът дали и доколко е /в/редно от гледна точка на последиците.Като се замислиш то всеки има и уши , ама колко чуват?!
Когато някой попита нещо веднага получава пъстра палитра от съвети-от бланкетки /върви на адвокат/ , до пасквили , вицове , закачки и разни юридически тирулиру , които му изпълват очите и объркват мозъка.Поради това не считам , че форум като този може да замени правната помощ на живо , или да реши нечий проблем , освен като обща насока и подсещане за някои детайли.Всяка истина има милион страни и гледни точки.От тази позиция аз Лютко не го разбирам на ниво логика , а само ми образува досещане на ниво икономика.
Много е субективно-и откъм питащите , и откъм отговарящите. Можеш да получиш куц съвет от адвокат , както може един нотариус да ти даде перфектната вярна насока. Браншовете взаимно и индиректно си "крадат" периметри. Дотолкова питащите са обща критична маса измежду всичките юристи , че накрая даже според мен се получава и баланс на справедливост.Не виждам причини правни съвети да не бъдат давани от магистрати-те са юристи , прилагат законите , четат дебели книги и творят съдебна практика. И пак опираме дали няма да си поставим въпроса пред някой стоматолог относно новите моменти в кардиохирургията , или да заплачем пред ортопед с нуждата от незабавна хемодиализа. Но това е по-скоро проблем на питащите , а не на отговарящите. :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Мар 2009, 18:28

Явно е крайно да се забранява на други юристи да дават правни консултации - но има и такава страна - пример:

Съдебен изпълнител иска да залъже длъжника, като му обещава да намери начин да му помогне. Изтичат му сроковете - при което човека не се сеща за друг вид помощ - естествено адвокат, работещ и т.н.
В крайна сметка човека се е доверил на съдебният изпълнител, че не знам какво ще му направи в услуга.

Освен това адвокатите ежедневно миткат през съда, прокуратурата, насам-натам, така, че е естествено те да знаят тенденцията - например в момента не е работещо да се обръщаш към прокуратурата - трябва да направиш друг ход.

Адвокатите знаят как се сваля температура по едно дело, по един проблем, докато за другите професии това е по-трудно.
Например - кредитор иск да му се плати дълга. Обажда се на клиентката и я изнервя посред нощ, заплахи и т.н.
Следва разговор, в който адвоката описва прелестите на нощното къпане в басейн и фините загревки с найлонови чували (разбира се трябва да се лъже, блъфира умело). При което кредитора става послушен, започва изненадващо да ходи на черква, прави място на възрастните в трамвая, не чопли семки на улицата и т.н.

В този смисъл е полезно да не се допускат аматьори да дават правни консултации.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 10:53

Позволете ми да не се съглася с мненията, че само адвокати могат да дават правни консултации и само техните са меродавни. Аз съм юрисконсулт с малък стаж. Колегата - адвокат /с доста по-продължителен стаж от мен/, който е представлявал дружеството такива ги беше надробил, че ми стана жал за хорицата и за това дето са изстрадали. То не бяха загубени дела, поради явна незаинтересованост и недоглеждане, то не бяха неизгодно сключени договори и т.н. и т.н.

Изводът според мен е, че правни консултации могат да дават всички, а за по сигурно клиента /ако може да си го позволи де/, трябва да има поне още едно мнение на друг колега, непознат на първия, в началото на съвместната работа.
В моя случай хората са се доверили сляпо на мазния, тих и заговорнически тон на колегата /не знам дали има моралното право да се нарича адвокат/ и са загубили много време и пари за годините в които ги е обслужвал.

P.S. Аз не съм велик, имам още мнооого да се уча, но съгласете се, че има много идиоти в системата, на които мястото им е някъде другаде.
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 01 Апр 2009, 12:19

Lpenchev, а как да коментираме поведението на юрист като Вас, който не къде да е, а чак тук - във форума - взима отношение и то не особено ласкаво относно колега в работата и то адвокат!?
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 01 Апр 2009, 12:22

Вие сам твърдите, че сте "юрисконсулт с малък стаж".
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот portokal » 01 Апр 2009, 13:10

Аз не разбрах как от това, че някой адвокат нещо си е надробил, следва, че съгласно закона, такъв, какъвто е, правни консултации могат да дават всички (или всички юристи, все едно). :wink:
То и аз може да карам камион по-добре от съседа Иванчо и дори той да е съсипал камиона на работодателя си, но нямам книжка за шофьор на камион.

По основната тема: струва ми се, че правни консултации по занятие би следвало да могат да дават само адвокатите. Струва ми се, че консултациите са основна, отделна част от адвокатската дейност.
Което не значи никой друг юрист по повод работата, която изпълнява, да не може да даде мнение или съвет.
Лично мнение.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот miriam » 01 Апр 2009, 13:21

каквото и да я правят темата модераторите , то адвокатът е, и ще си остане търсимо , а не носимо право.... :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 13:59

Чета си сп.Правен свят и попадам на стр.24 на една интересна статия, която случайно съвпадна горе - долу с настоящата тема.
Написаното по-горе е плод на моментен размисъл, а не истина.
Ако някой се е почувствувал засегнат, моля да ме извини.

ПП. А адв.Николов не го критикувате толкова остро, за много по - .......... коментари. Сега пък аз се чувствувам засегнат и то много лично.
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот huligan » 01 Апр 2009, 13:59

malerrazzi написа:Който не е наясно с термина " консултация" и др. сродни, да си купи тълковен речник :wink: :D :D :D :D

Нали за това става въпрос - че мненията във форума не са "консултации".
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 14:00

Статията, която споменавам е доста по-обезпокоителна от тази тема
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 14:14

А иначе консултации на широката общественост трябва да се дават само от адвокати - това им е работата. Нотариусите не трябва да дават консултации и да изготвят документи, ЧСИ, ДСИ, прокурори и съдии - също. Юрисконсултите от своя страна трябва да си се занимават само с фирмите в които работят.
На тая тема също имаше статия в сп.Правен свят, но в предишния брой.
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 14:17

Така че тази тема е малко остаряла от гледна точка на писаното в пресата.
Там ставаше реч, че адвокатите протестират срещу тази несправедливост.
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот huligan » 01 Апр 2009, 14:33

lpenchev написа:Така че тази тема е малко остаряла от гледна точка на писаното в пресата.
Там ставаше реч, че адвокатите протестират срещу тази несправедливост.

Тази тема е за постингите във форума. Тук и на адвокатите им се случва да са питащи. Особено новобранците.
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот satir » 01 Апр 2009, 14:47

с риск да се повтора, секи може да дава правни консултации.
зависи, колко носи на бой де :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Апр 2009, 15:04

ЕВТИНОТО винаги излиза СКЪПО :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lpenchev » 01 Апр 2009, 20:10

Е това че темата се манипулира и аз го разбрах вече.
Няма да коментиранм по какъв начин. Те знаят!!!
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
lpenchev
Младши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии