начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Мъжът ми ме съди по Хагската конвенция за отвличане на деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мъжът ми ме съди по Хагската конвенция за отвличане на деца

Мнениеот mygirls » 22 Мар 2009, 23:44

Мъжът от който имам дете ме обвинява в международно отвличане на дете и е завел дело по Хагската конвенция. Твърди, че задържам детето в България против неговата воля от началото на Ноември 2008. Много пъти се опитах да говоря с него нормално и да му припомня, че това беше и негово решение ние с малката да останем в БГ. Той е непреклонен - крещи, вика, заплашва и не иска да чуе друго освен, че детето нямало да расте без баща, че трябва да говори Английски, а не български и че тя принадлежи на баща си и на държавата,, в която се е родила.. (детето ми е с двойно гражданство, както и аз, а също и той). На мен ми казва или да се върна при него (ние сме разделени от 2006г) или да ходя на Луната. Заплшва ме че ще дойде да я вземе независимо дали аз искам или не. Или ще направи всичко възможно тя да бъде отведена при него.
Моля, помогнете със съвет!
Не искам да ми бъде отнето детето от мен, а аз не искам и немога повече да се върна там!
Незнам какво да направя....
Моля се, викам, защото се чувствам уплашена - той е адвокат и знае прекрасно какво трябва да направи, за да ме унищожи.
mygirls
Младши потребител

Re: Мъжът ми ме съди по Хагската конвенция за отвличане на деца

Мнениеот miriam » 22 Мар 2009, 23:52

е как така отвличаш деца, то това дете нали е твое , ти си му майка?
кой му е баща един господ знае, ама я му обясни на този да не подскача много , защото при резки движения не се знае какво ще му изпадне от джоба-за лична употреба , или за разпространение :mrgreen:

Хагска конвенция , глупости на търкалета, вол телета гледа ли?! :lol:
я по-бодро!
miriam
Потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 00:01

miriam, аз искам да е както ти казваш, но истината е тази - Хагската конвенция е безмилостна за подобни случай - 5г затвор, до $50, 000 глоба и най-лошото - връщат детето на другия и ти повече не можеш да си видиш детето, защото си престъпник и евентуално може пак да го отвлечеш....
Какво да разправям.....толкова е ужасно, че ме побиват тръпки....четах ги тези неща от конвенцията на Хага, където БГ е член от 2005....
О, Господи.....
mygirls
Младши потребител

Мнениеот miriam » 23 Мар 2009, 00:12

ти кога го отвлече това дете ?
я си събери акъла!
miriam
Потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 00:18

Детето пристигна с майка ми през Май 2008 (както всяко лято прекарва няколко месеца в БГ). Аз се прибрах тук през Септ. 2008; той идва да ни вижда през Октом.2008 за 4 дни и после през Декем. 2008 за 25 дни - и никога не е ставало дума за отвличане, но изведнъж нещо полудя и ....сега е налице това жестоко обвинение....
mygirls
Младши потребител

Мнениеот miriam » 23 Мар 2009, 00:31

еми така е, хората превъртат, криза е помогнете му , настанете го , лекувайте го, и тук си има органи като е опасен да му се забрани да доближава до детето !:)
гледай си детето и стига чете простотии -което го пише в книгите ,ако растеше по нивите- не можем го ожъна.... :lol:
какво си клекнала като квачка , отвлякла си била детето -ужасно престъпление че детето живее с майка си , ами ти си се самоосъдила вече сама...
какъв е този , съпруг? либе? какъв статут има освен че е с тежко душевно заболяване , параноя, шантажира те и те изнудва за пари , тъй като системно взема наркотици и му трябват и т.н.? :P
miriam
Потребител

Мнениеот miriam » 23 Мар 2009, 00:36

ти по какво позна че те съди по хагската конвенция? идва ли у вас хагски призовкар с хагска молба и хагска дата кога ти еделото за отвличане?
или го слуша как ти кърши стойки по телефона и каквото ти рече -ти го прегърна като истинско?
miriam
Потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 00:45

За съжаление не е плашене.....имам документите черно на бяло....истина е.
Ако си стоя и се успокоявам няма да ми помогне - знам само че трябва да се боря и няма да се откажа - за детето ми!
mygirls
Младши потребител

Мнениеот iliev » 23 Мар 2009, 04:09

Зависи...ако има решение,което определя взаимоотношенията между него и детето,и Вие сте ги нарушила-то тогава той наистина има добър казус.
iliev
Младши потребител

Мнениеот nej » 23 Мар 2009, 13:07

Добре е да направите някои уточнения: Къде се води делото по Хагската конвенция (в коя държава е заведено)? Преди това имало ли е дело за родителските права?
Във всички случаи трябва да се защитаване по делото за отвличане, защото евентуално решение срещу Вас може да доведе до други последици (като например дело за родителски права в държавата на мъжа Ви, дело за развод също там)
nej
Младши потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 14:38

Да, наистина не съм изяснила тези неща - женени в САЩ от 2001, раделени неофициално (без установени родителски права - няма нищо официално до момента) от 2006. Детето е тук от Май 2008. Той идва да ни види два пъти за миналата година без никога да е ставало дума за отвличане. Имаме история на домашен тормоз и това е причина аз не искам да съм с него повече. Завела съм дело за развод преди неговото там , с искане на родителски права(моето е от Януари 2009). Той е завел там след моето (Фев. 2009) за развод , с искане на родителски права + за отвличане до Федералния съд на САЩ. Имам адвокат за развода тук, но за другия проблем нямам....ума не ми го побира какво да направя....
mygirls
Младши потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 15:07

За жалост адвокатът ми казва, че не се занимава с Хагски конвенции....
Май в БГ трудно се намирал адвокат за такова дело....моя случай е почти единствен (казаха ми го от Министерството на правосъдието) и още никой не се е занимавал с такива неща за Хага.....Затова съм объркана - как да намеря човек, който ще ми помогне с тези гадости....
mygirls
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Мар 2009, 15:37

А Вие там не поискахте ли нещо като нашите привременни мерки относно упражняването на родителските права? И по този развод , някакво развитие досега няма ли?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 23 Мар 2009, 16:12

Темата, която повдигнахте ми харесва много.
Аз имам случай пред който се изправих до ситуация да бъда опрян в стената и да не знам какво повече да сторя.
Бабата на детето по майчина линия извежда детето извън България с дадено й съгласие от бащата, влиза с детето в България и го извежда отново, но при оттеглено пред нотариус по реда при връчване по реда на отказа /спрямо бабата/ съгласие и детето е изведено в чужбина от въпросната баба отново.
Майката завежда дело за развод и детето й се присъжда на нея / майката не се явява по делото/, а и бащата не е открит на адреса му и е представляван от особен представител по ЗПП.
Като научава за всичко това /през цялото време бащата живее с идеята, че нищо че са му взели детето може би семейството ще се събере/ прави следното: огласява по всички възможни начини оттеглянето на съгласието, включително на граничните власти.
Води ново дело за разширяване режима на срещи със сина си и образува преписка в прокуратурата за престъпление на бабата-отвличане на детето. Прокуратурата прекрати преписката. Прави друга преписка за неспазване режима на срещи от страна на майката, с който тя се е съгласила. Преписката се люшка от прекратяване до даване указания от окръжен прокурор, че има данни за престъпление, но на практика нищо.
Какъв е вашият случай с повечко подробности?
Ако има решение на съд някъде по света и то важи за Вас, трябва да го спазвате.
Ако няма такова не виждам пречка да заведете. Ако уредите режима на упражняване на родителските права по съдебен път не виждам кой би Ви осъдил, но ако просто търсите начин да нарушите този режим и да се измъкнете от едно неудовлетворяващо Ви решение, тогава му мислете.
Говорете с мъжа си-едва ли така изведнъж е станало всичко. За всяко действие си има някаква причина.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот imhotep » 23 Мар 2009, 16:19

За жалост адвокатът ми казва, че не се занимава с Хагски конвенции....
Май в БГ трудно се намирал адвокат за такова дело....моя случай е почти единствен (казаха ми го от Министерството на правосъдието) и още никой не се е занимавал с такива неща за Хага....

Добре дошла мила. Тук адвокатите взимат само за консултации. Така че отивай при адвокат.

Смех Смех Смех яко
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Мар 2009, 16:20

Всъщност прегледах и Конвенцията много набързо. Мъжът Ви не ви съди, той вече има влязло в сила решение, което ще се изпълни по реда на тази Конвенция.
Понеже упражняването на родителски права не е нещо което е статукво и не може да се променя, то Вие може да си заведете дело тук да Ви се дадат родителските права на Вас, независимо какво е решил друг съд.
Тогава мъжът ви който е поискал прилагане на Конвенцията няма да има основание за това, тъй като режимът ще е променен.
Възможно е той да иска само режим на свиждания, който не му осигурявате.
Нещата са много неясни. Консултирайте се с по-добър адвокат в семейното право или дори гражданското международно право.
Не е вярно, че няма добри в тази посока.
Много юристи и преподаватели са добре запознати с Конвенциите и прилагането им.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 23 Мар 2009, 16:53

Член 9
Ако централният орган, който получи молба по чл. 8, има основания да счита, че детето се намира в друга договаряща държава, той незабавно препраща молбата директно на централния орган на тази договаряща държава (в случая БГ, а не се произнася) и информира за това молещия централен орган или според случая молителя.

Член 13
Независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:
a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация.
Съдебният или административният орган може също да откаже да разпореди връщането на детето ако установи, че детето се противопоставя на връщането и е достигнало възраст и степен на зрялост, при които е уместно да се вземе под внимание и неговото мнение.
При преценка на обстоятелствата, посочени в този член, съдебните или административните органи следва да вземат под внимание информацията за социалното положение на детето, предоставена от централния орган или от друг компетентен орган по обичайното местопребиваване на детето.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 23 Мар 2009, 17:10

А специалисти по Международно Частно Право в България има и то не един и двама, при това с престиж и авторитет в целия свят.
А защо ли в Министерството на Правосъдието не ги знаят ?! :oops:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот mygirls » 23 Мар 2009, 23:53

Може ли някой да ми даде имена на такива адвокати?
mygirls
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Мар 2009, 00:36

Не, няма как - последният път като цитирах име на реален адвокат - той взе че се обиди и се наложи да се стреляме.

Разбира се, аз оживях и ето - пак пиша ввъ форума.

Малко наивен Ви е въпроса - всеки един от тук присъстващите знае за Хагската конвенция.

Въпросът е как да я нарушим, без да ни бият.

Ако имате време, ще имате парите и оттам решението на случая.

Съберете поне 200 лева и тогава търсете адвокат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси