начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Спазване предизвестие?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спазване предизвестие?

Мнениеот mishko1971 » 11 Мар 2009, 15:38

Имам по договор 3-месечно предизвестие при напускане. Работодателят иска да ме уволни, но ако може да спести обезщетението. Казаха ми че ме съкращават и ми предлагат друг пост, много по-нисък в йерархията, със същото заплащане, и сега очакват да напусна сам (по взаимно съгласие) заради понижението. Ако не приема новия пост и те съответно ме уволнят, за тях отпада ли задължението да ми платят 3 заплати обезщетение?

Благодаря Ви за помощта.
mishko1971
Младши потребител

Re: Спазване предизвестие?

Мнениеот iskrec » 11 Мар 2009, 19:32

Работодателя може да ви уволни в случаите на чл.328 от КТ като спази сроковете за предизвестие по чл.326 ал2 от КТ. Относно промяна на длъжноста но с запазване на заплатата и мястото на работа- може арг. 118 ал.2
КТ. Относно съкращението: то е защитено в предвидените случаи изброени в чл.333 КТ. Но запомнете, че извън тези случаи работодателя няма как еднострано да променя съдържанието на труд.правоотношение самостоятелн чл.118 ал.1 КТ
Аватар
iskrec
Потребител

Re: Спазване предизвестие?

Мнениеот rts » 19 Мар 2009, 15:59

Бъркате срока на предизвестието с обезщетение. Трите месеца на предизвестие означават, че преди да прекрати договора Ви, работодателят трябва да Ви направи писмено предизвестие, което да Ви връчи поне 3 месеца преди планираната дата на уволнението. Само ако не спази този срок, Ви дължи обезщетение и то в размера на оставащия срок от предизвестието. Т.е., ако вече писмено са Ви предупредили, че ще Ви уволнят, ако не приемете новото работно място, срокът на преизвестието тече от датата, на която сте получили уведомлението. Вие решавате-или оставате без работа след изтичане на предизвестието, или приемате другата длъжност. Разбира се, можете да напуснете и по взимно съгласие (без обезщетение).
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право