начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

жалба против решение на съда -спeшно

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

жалба против решение на съда -спeшно

Мнениеот kali-kali » 15 Мар 2009, 16:10

Моля да ми изясните .На излязло в сила решение на АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД от 2 декември .Ответната страна го обжалва 4 месеца по-късно.В този случай решението не е ли вече влязло в сила,и как да се разбере кога ответната страна е получила решението за да го оспорва едва сега.Възможно ли е да не се допуска дело пред ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД.
kali-kali
Младши потребител

Re: жалба против решение на съда -спршно

Мнениеот sarbijanac » 15 Мар 2009, 16:28

Моля да ми изясните .На излязло в сила решение на АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД от 2 декември .Ответната страна го обжалва 4 месеца по-късно.В този случай решението не е ли вече влязло в сила,и как да се разбере кога ответната страна е получила решението за да го оспорва едва сега.Възможно ли е да не се допуска дело пред ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД.

Ще Ви изясним.

Първо - казва се постановено решение.Срока за обжалване е 14 дневен за всяка от страните и започва да тече от деня на връчването на съобщението.
При връчването длъжностното лице при съда или общината отбелязва в обявлението датата за връчване.
Второ-след връчване на решението подписаният екземпляр от обявлението се връща в съда и се прилага към делото.От там можете да разберете кога е връчено на другата страна и дали депозираната жалба по решението е процесуално допустима или е просрочена.
Трето - решенията на Административния съд подлежат на касационно обжалване пред Върховен Административен съд,с изключение,когато в съответния закон е постановено,че решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 15 Мар 2009, 18:46

Просто изпълнете "второ" на повече от прецизния пост на sarbijanac, kali-kali за да се ориентирате! По всяка вероятност става дума именно за прекомерен срок на доставяне на обявлението на другата страна.
Позволих си да се включа, обаче, за друго. Вероятно ВАС ще гледа касационното дело... Ако искате, обаче, да бъдете от полза на съдебната ни система, направете жалба до Инспектората по ЗСВ към ВСС за прекомерното забавяне. Това няма полза за вас и за вашето дело, но е точно нарушение по хода на делото и би било добре на съотвения съдебен състав да му бъде подчертано по законен начин, че сроковете трябва да се спазват. Особено когато става дума за такива елементарни неща като процедурните съобщения.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kali-kali » 15 Мар 2009, 21:17

ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ
kali-kali
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 00:13

niki__73_11, a aз получих лично съобщение да се пръждосам от форума, защото съм бил физик :lol:
Не ви ли се струва, колеги форумци, че този нервен писател има твърде голям и твърде бърз достъп до базата данни на форума за обикновен хакер? Лично на мен ми смърди на вътрешен човек... някой, който си го има достъпа... на който хич не му харесва свободната обмяна на мнения тук и вероятно доста закъсал от към клиентела...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Мар 2009, 12:14

Само ще добавя- въззивна или касация..., че направо скочихте в касация.
По отношение призоваването- да ме прощават, но! не винаги съда е черната овца! :evil:
Идете, ако ли имате все още време/ съмнявам се/, до АС и вижте кога и как е връчено съобщението- така или иначе ще трябва да си подготвите защитата. Ако жалбата е просрочена- няма от какво да се притеснявате.

И, моля!, не подценявайте съда... че при все толерантността на участниците, вече се прекалява. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 16:05

С голямо притеснение, poli_g, ще ви подскажа - административно производство... Няма въззиввно... две инстанции... :oops:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kali-kali » 16 Мар 2009, 16:51

Призовката са я получили на 13 януари а жалбата е подадена на 27 януари.Днес проверих.Това означава ли че на 15 ден пускането не е просрочено.Нали се водят 14 дни за обжалване.
kali-kali
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 17:04

13 - ти януари е ден "0". 27 януари последния валиден ден... Подгответе се за ВАС!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Мар 2009, 17:19

Добре, Пенев- приемам санкцията.
А, сега и вие се съгласете с останалото от моя пост.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 17:23

Никога не съм твърдял противното poli_g! Не слушайте какво говорят злите езици за мен. :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот miriam » 16 Мар 2009, 18:20

Пенев , Пламене...не мога да ви оттърва днес от линчове , човеко :mrgreen:
накъдето отворя все някой ви нанася черепно-мозъчни травми с учебник по нещо си :D
miriam
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 16 Мар 2009, 19:38

С голямо притеснение, poli_g, ще ви подскажа - административно производство... Няма въззиввно... две инстанции... :oops:

Щом трябва,ще сложим и Въззив между съответния административен съд и ВАС!

3 - ти януари е ден "0". 27 януари последния валиден ден... Подгответе се за ВАС!

И то добре.Само за малко инфо,какъв е бил предмета на оспорване пред Адм.съд ?Вие в какво качество сте учавствували в производството ?Какво е постановил съда с решението си ?
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Мар 2009, 10:18

От реклами по форумите няма да забогатеете, почитаеми vanijo11! Пробвайте да си създадете име там където сте :)
Пенев , Пламене...не мога да ви оттърва днес от линчове , човеко
накъдето отворя все някой ви нанася черепно-мозъчни травми с учебник по нещо си

Няма страшно, miriam! Главата ми е доказано твърда, а и "учебниците" тук са "меки корици" :lol:
Много повече се нервя, когато чета дивотии е официални документи... Тогава губя вяра в човешкия интелект, а това наистина ме травмира! :(
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 21 Мар 2009, 11:22

jafi__retroto каза:
И не само, че законът ми забранява да раздавам безплатни консултации , но и със сигурност проблемът не е особено значим дори за тебе...

Ами не раздавайте! Някой да ви назорва? :roll:
И вместо да давате "безплатни съвети" за "колеги-адвокати" (kali-kali със сигурност знае за тази категория хора!), по-добре си огледайте закона за адвокатурата, който прилича повече на картелно споразумение с унищожаващото всеки намек за конкуренция в бранша, отколкото на закон и не се сърдете, когато хората спрат да ползват, без съмнение важните ви за социума услуги...
Прочее kali-kali и без вашите "съвети" научи каквото трябваше да знае, а ако попита - ще научи и как да постъпи във ВАС!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Мар 2009, 11:52

Другарю Пенев, престанете да плевателствате така върху Административния съд, сега и жалба до Инспектората - за забавено връчване на призовки.
Не знаете случая - но буйствувате.
Призовката, когато не е предназначена за адвокат - има и такива адресати - сами си водят делото, стига по етапен ред от канцеларията след изнасяне на решението - чрез секретар, обработва се делото и се спуска в депо призовки.
Призовкаря има едномесечен срок да посети адреса и да връчи или върне призовката.
Решението е излязло на 02.12.2008г., което значи, че призовката е дадена на призовкаря в рамките на 1 седмица - напълно нормален срок.
Призовкаря има обходен маршрут и е нормално и той да тръгне когато му се съберат поне две призовки.
Видно от датата на получаването - 13-януари, съпоставено с горните дати - 1 - месечният срок е спазен.

От тъпите напътствия на разни невежи и лаишки експерти се получава така, че се явяваме на заседание, преди пощата да е получена и преди съдията да е получил доклада - защото сме много умни.

Да не говорим за пращящото по шевовете деловодство, което не може да обработи информацията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 21 Мар 2009, 18:57

kali-kali написа:
Моля да ми изясните .На излязло в сила решение на АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД от 2 декември .Ответната страна го обжалва 4 месеца по-късно.

За каква седмица, за какъв месец, за какви "обходни маршрути" говорите ivan_lawyer? kali-kali говори за 4 (ЧЕТИРИ) месеца!
Не знам, почитаеми, дали сте забелязал, че избягвам да коментирам като правило хаотичните ви становища, но много ми се иска, следващия път когато се изкушите да ме бъзикате, като се обръщате към мен на "другарю", каквото и да си мислите за това обръщение, да подишате преди това малко дълбоко... Не ми се иска бота да ме "ботне" защото съм ви казал какво мисля за вас и другарите ви, към които със сигурност не принадлежа по причини, които няма да изтъкна тук, воден само и единствено от страха от бота... С цялото ми уважение към личността ви!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот huligan » 21 Мар 2009, 19:32

kali-kali написа:.. излязло в сила на 2 декември ......Призовката са я получили на 13 януари а жалбата е подадена на 27 януари.

plamen_penev написа:от plamen_penev на 21 Мар 2009 05:57 pm
kali-kali говори за 4 (ЧЕТИРИ) месеца!

Хихихи. Математик ПЕНЕВ! От 2 декември до 27 януари - ЧЕТИРИ МЕСЕЦА :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Така го и напиши в доноса до Инспектората :) Инициативчици, бе. Свикнали да преувеличават :)
Последна промяна huligan на 21 Мар 2009, 19:33, променена общо 1 път
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Мар 2009, 22:41

Пенев,
Като не искаш да те наричам Другар, то поне не превръщайте Съдебния инспекторат в Политбюро - не можете да си представите каква бъркотия правите - разбира се нито ние, нито този форум има принос - тук е огледалото, но този Инспекторат се ползва като трета инстанция.

На мен ми е неудобно, срам ме е дълбоко, гнуся се да подавам жалби срещу съда в Съдебен инспекторат - какъв адвокат съм аз - да не мога да оправя една работата (работа).

Закачайки се със съда, се закачате направо с трифазния ток.

Искам да Ви видя утре, когато се съдите с някой - и той самия подава жалба до Инспектората и следва преразглеждане на делото Ви.

Къде остава правдата, бре - правда ли търсим в съда или "шивиньой, шивиньой, ники-ники дивиньой ..." - това е началото на една китайска песничка - накрая свършва пак така.

Поздрави,
Адвокат Теразини, от клана Не-делим.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: жалба против решение на съда -спeшно

Мнениеот plamen_penev » 28 Мар 2009, 17:40

ivan_lawyer каза:
На мен ми е неудобно, срам ме е дълбоко, гнуся се да подавам жалби срещу съда в Съдебен инспекторат - какъв адвокат съм аз - да не мога да оправя една работата (работа).

Всъщност, казва се "Инспекторат към ВСС", а не "Съдебен инспекторат"...
Чувството за срам и гнус е естествено за човек от вашето съсловие. Все пак адвоката е част от системата, той се храни чрез нея, чрез нейната несъвършеност, ако и това да не е винаги очевидно. Поне такова е правилото, а изключенията които познавам не са чак толкова много...
Дълбоко непознаване на функциите на Инспектората показва и твърдението ви, почитаеми господин ivan_lawyer че:
... този Инспекторат се ползва като трета инстанция.

И още:
... жалба до Инспектората и следва преразглеждане на делото Ви.

Пробвайте да го ползвате като "трета инстанция" и ще разбете какво имам предвид... да не ставам подробен...
Няма съмнение, че мнозина съдии нарушават процедурата, влачат с години често прости по същество дела... Нима трябва да се примирим с тази вече установена практика? Нима тези съдии трябва да бъдат оставяни да разнасят "заразата" и сред съвестните си колеги? Аз съм против и не се гнуся да подавам жалби (всъщност "сигнали", уважаеми!) пред Инспектората. Аз подкрепям съвестните съдии и не ме е срам дълбоко, че вече доста магистрати, любители на безхаберието, са получили дисциплинарни наказания по моя "вина".
Тук мнозина не ме обичат, наричат ме луд, "другар"... и разни други простотии, но повярвайте ми - аз не държа да се харесвам на всички! Достатъчно съм пораснал за да знам, че това е невъзможно! :)
plamen_penev
Активен потребител

Следваща

Назад към Административно право