- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жалба към КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Жалба към КАТ
Г-н Пенев, съжалявам, че Ви причислих към юридическата гилдия, не знаех, че сте физик. Що се отнася до Вашия приятел, съда в производството по оспорване на издаденото наказателно постановление няма как да се произнесе за връщането на глобата, тъй като това не е предмет на делото, а и въобще не е следвало да бъде плащана. За заповедта за изпъленние сте прав, че това е някакъв аналог на изпълненителия лист, но не съвсем. В апис и другите правно-информационни системи може да намерите образец на заявлението, което Вашия приятел да попълни и подаде в съответния съд (по местоизпълнение или по седалището на длъжника). Не е необходимо към него да прилагате доказателства за вземането Ви. Достатъчно е само да опишете (на съответното място в заявлението) от какво произтича то. Въз основа на това заявление се издава заповед за изпълнение срещу длъжника, която му се връчва. Ако длъжникът не я оспори, издава се изпълнителен лист, но ако я оспори, Вашия приятел ще следва да предяви иск за установяване на вземането си, т.е. иск по чл.55, ал.1, предл.3 от ЗЗД и едва след това да си събере парите.
- sogio
- Потребител
А кой ще е длъжникът в случая?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за идеята sogio!
Ще я огледам и предложа на моя приятел, въпреки че въпроса на REVOLUTION ме накара да се размисля много сериозно
Ще я огледам и предложа на моя приятел, въпреки че въпроса на REVOLUTION ме накара да се размисля много сериозно
- plamen_penev
- Активен потребител
А кой ще е длъжникът в случая?
Изпълнение срещу държавни учреждения
Чл. 519. (1) Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения.
(2) Паричните вземания срещу държавни учреждения се изплащат от предвидения за това кредит по бюджета им. За тази цел изпълнителният лист се предявява на финансовия орган на съответното учреждение. Ако няма кредит, висшестоящото учреждение предприема необходимите мерки, за да се предвиди такъв най-късно в следващия бюджет.
Това поставя въпроса: може ли да се иска издаване на запове за изпълнение срещу Държавата? Аз мисля, че не.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Това съвсем ме изненада kalahan2008 ! Та аз имам в архива си изпълнителен лист (за спомен от кавгата ) срещу министъра на МВР издаден от ВАС! Освен това на мен ми изглежда, че двете алинеи на посочения от вас член си противоречат, което няма как да е истина...
- plamen_penev
- Активен потребител
Напротив, не си потиворечат, изпълнителен лист срещу държавата се издава, но с него не можеш да отидеш при съдебен изпълнител и да образуваш изп. дело, не могат да се прилагат способите по принудително изпълнение (тази идея е от комунистическите времена, че Държавата винаги била платежоспособен и добросъвестен платец, а и не трябвало да се смущава нормалното функциониране на държавното управление, напр. чрез запор на банкови сметки или опис на имущество), а само да го занасеш на съответния държавен орган и да го помолиш евентуално, ако е така любезен, да ти плати.
На практика се оказва точно обратното, като най-яркият пример са обезщетенията по делата, спечелени от граждани срещу България - имаш си съдебно решение на съда в Страсбург в твоя полза, предявяваш си ги на МП, и чакаш...чак сега прочетох, че МС наредил да се платят неплатените обзщетения в Страсбург, натрупани с годините.
Друг ярък пример е НАП, които редовно не си плащат задълженията за разноски по делата срещу техните ДРА, които са загубили. Трети ярък пример са множеството директори на училища, които уволняват учители, учители спечелват трудовото дело в съда, занасят на същия този директор изп. лист и ...чакат от умрял писмо и от директора пари.
На практика се оказва точно обратното, като най-яркият пример са обезщетенията по делата, спечелени от граждани срещу България - имаш си съдебно решение на съда в Страсбург в твоя полза, предявяваш си ги на МП, и чакаш...чак сега прочетох, че МС наредил да се платят неплатените обзщетения в Страсбург, натрупани с годините.
Друг ярък пример е НАП, които редовно не си плащат задълженията за разноски по делата срещу техните ДРА, които са загубили. Трети ярък пример са множеството директори на училища, които уволняват учители, учители спечелват трудовото дело в съда, занасят на същия този директор изп. лист и ...чакат от умрял писмо и от директора пари.
- kalahan2008
- Активен потребител
Аз пък като осъдих МВР за разноските по делото на босненеца - на втория ден ми ги преведе счетоводството на МВР - харилия да ми е.
Заминавам на абордаж, потапям се.
Заминавам на абордаж, потапям се.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Може би МВР са бедни и бързат да си платят борчовете, ivan_lawyer, за да не трупат лихви, а МП са богати и не им пука за лихвите? Я какви заплати, какви 13,14 и 15... какво антикорупционно стимулиране, какво чудо е там! Това може би обяснява неизвестната ми до момента информация, отбелязана от kalahan2008, за донякъде високомерното пренебрежение на нашия съд към решенията на европейския?
- plamen_penev
- Активен потребител
kalahan2008
Аз лично смятам, че няма пречка срещу държавата да се издаде заповед за изпълнение доколкото няма изрична забрана за това. Друг е въпросът как ще се събере вземането по издадения въз основа на нея изпълнителен лист и дали това може да стане по общите правила на изпълнителния процес. Заповедното поризводство е една особена процедура, която цели преди да се заведе иск по общия ред, да се провери дали длъжникът оспорва задължението си, защото ако не го оспорва ще се издаде изпълнителния лист и няма смисъл да се върти цяло исково производство. В случая издаването на заповед за изпълнение, която не е оспорена ще замести воденето на иск по чл.55, ал.1 от ЗЗД, а няма да означава, че кредитора ще може обезателно да отиде с издадения му изпълнителен лист при ДСИ или ЧСИ, който да му събере принудително вземането от длъжника.
Изпълнение срещу държавни учреждения
Чл. 519. (1) Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения.
(2) Паричните вземания срещу държавни учреждения се изплащат от предвидения за това кредит по бюджета им. За тази цел изпълнителният лист се предявява на финансовия орган на съответното учреждение. Ако няма кредит, висшестоящото учреждение предприема необходимите мерки, за да се предвиди такъв най-късно в следващия бюджет.
Това поставя въпроса: може ли да се иска издаване на запове за изпълнение срещу Държавата? Аз мисля, че не.
Аз лично смятам, че няма пречка срещу държавата да се издаде заповед за изпълнение доколкото няма изрична забрана за това. Друг е въпросът как ще се събере вземането по издадения въз основа на нея изпълнителен лист и дали това може да стане по общите правила на изпълнителния процес. Заповедното поризводство е една особена процедура, която цели преди да се заведе иск по общия ред, да се провери дали длъжникът оспорва задължението си, защото ако не го оспорва ще се издаде изпълнителния лист и няма смисъл да се върти цяло исково производство. В случая издаването на заповед за изпълнение, която не е оспорена ще замести воденето на иск по чл.55, ал.1 от ЗЗД, а няма да означава, че кредитора ще може обезателно да отиде с издадения му изпълнителен лист при ДСИ или ЧСИ, който да му събере принудително вземането от длъжника.
- sogio
- Потребител
sogio, за заповед за незабавно изпълнение категорично не може да се издава срещу Държавата, тъй като тя се връчва от Д(Ч)СИ заедно с поканата за доброволно изпълнение, а тъй като срещу държавата не може да се образува изп. дело=>не може и да се връчват ПДИ и ЗНИ.
По отношение на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК. Мисля, че не може и такава заповед, арг. чл. 412, т. 9:
Чл. 412. Заповедта за изпълнение съдържа
9. указание, че ако длъжникът не направи възражения пред издалия заповедта съд или не изпълни, заповедта за изпълнение влиза в сила и ще се пристъпи към принудително изпълнение.
А срещу държавата не може да се насочва принудително изпълнение, следователно не може и да се издаде такава заповед за изпълнение. Може би тълкувам прекалено буквално закона, не знам
По отношение на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК. Мисля, че не може и такава заповед, арг. чл. 412, т. 9:
Чл. 412. Заповедта за изпълнение съдържа
9. указание, че ако длъжникът не направи възражения пред издалия заповедта съд или не изпълни, заповедта за изпълнение влиза в сила и ще се пристъпи към принудително изпълнение.
А срещу държавата не може да се насочва принудително изпълнение, следователно не може и да се издаде такава заповед за изпълнение. Може би тълкувам прекалено буквално закона, не знам
- kalahan2008
- Активен потребител
plamen_penev написа:Това може би обяснява неизвестната ми до момента информация, отбелязана от kalahan2008, за донякъде високомерното пренебрежение на нашия съд към решенията на европейския?
Никъде не съм споменавал дори с думичка българския съд, нито някакво високомерно отношение и т.н. Споменах Министерство на правосъдието. Изрично посочих и че сумите все пак са изплатени, макар и със забавяне.
Моля, не ми приписвайте думи, които не съм изричал
Имаше един виц там за краставицата и че имало 90% вода в нея...
- kalahan2008
- Активен потребител
Вземам си назад, почитаеми kalahan2008, всички думи, които съм ви приписал, интерпретирайки ви. Нямах лоши намерения спрямо вас лично. Отдавна съм забравил опита ви да се включите във форумните спорове относно моят психиатричен статус! Не съм злопаметен... Просто визирах посочения от вас факт
Колкото до вица... не го помня, но ми се струва, че ставаше дума за 10% сухо вещество...
Колкото до вица... не го помня, но ми се струва, че ставаше дума за 10% сухо вещество...
- plamen_penev
- Активен потребител
Днес идваха в кантората едни, които се интересуваха от публичните продажби. Адвокатката им била им казала, че нямало смисъл да участват на публ продани, защото всички били нагласени за "свои хора" на ЧСИ. Гледаха с едно такова недоверие...
Та така си е българинът - обича да генерализира, да прави обобщаващи заключения, да коментира дори неща, с които не е запознат много отвътре, да става лаф-моабет. Съвсем наскоо (миналия уикенд) имах възможност да отида (макар и само за няколко дена) до Европата Контрастът е доста силен - там няма като тук да се събират на маса, да се оплюват всички и всичко, като се почне от Стефан Софиянски, мине се през Иван Костов, Ахмед Доган, Симеон ІІ, СерГей Станишев и се стигне до съдебната система. Там хората са затворени, тихи, няма викове, няма самоизтъкване, да се покажеш, да си колкото се може по-гръмогласен и да се забелязваш колкото се може повече, както е тук. Там така се държат... негрите Не че там са цъфнали и вързали, и там си има лоши неща, но поне това им е хубаво - няма го този кръчмарски манталитет да коментираш неща, които нито са ти ясни, но не - ти трябва да покажеш, че разбираш от всичко. Това е което ме дразни и у Вас, и у Керелов - само приказки и нищо съществено.
Всички сме недоволни от съдебната система, но да ни се привижда дори в сънищата - айде нема нужда.
То от политика, футбол, коли, жени, съдебна система и т.н. всеки разбира. Друго е обаче като видиш нещата отвътре - много работа, ежедневен контакт с хората, огромна част от които са враждебни, мнителни, избухливи, заядливи, злобни и т.н., а от теб се очаква да бъдеш фин, внимателен, тактичен и възпитан...еми не става така, хората не са машини, не можеш да имаш нерви от стомана, а и който не работи, само той не греши. И колегите съдии са претрупани с работа, сигурно има корупция и там, дори съм абсолютно убеден, и аз се сблъсках с нея, и то на ниво ВАС, но какво от това? Не може ей така, с лека ръка, да се зачернят цели групи хора, само защото са с титлата "съдия", "ЧСИ" и т.н. Освен че е глупаво, не е и честно спрямо тези, които не практикуват корупционни методи. Винаги трябва да се говори конкретно, а не като в казармата да се генерира колективна вина.
plamen_penev, и аз нямам нищо против Вас, но сам се замислете, помислете логично (аз също като Вас много обичам физиката, тя, за разликата от правото, е строго логична наука): мислите ли, че дискусиите в някакъв интернет форум биха довели до някаква промяна в съдебната система? Това е абсурдно. Ако се съгласите с мен, ще се позамислите и над въпроса: какъв е смисълът толкова много да сте се фиксирали над тази тема, че чак да виждате българския съд и там, където го няма? Разбирам Ви, афектиран сте, и аз съм афектиран от съдебната система и й нямам много вяра, но това с нищо не променя реалността.
Поне според мен.
Лека вечер.
Та така си е българинът - обича да генерализира, да прави обобщаващи заключения, да коментира дори неща, с които не е запознат много отвътре, да става лаф-моабет. Съвсем наскоо (миналия уикенд) имах възможност да отида (макар и само за няколко дена) до Европата Контрастът е доста силен - там няма като тук да се събират на маса, да се оплюват всички и всичко, като се почне от Стефан Софиянски, мине се през Иван Костов, Ахмед Доган, Симеон ІІ, СерГей Станишев и се стигне до съдебната система. Там хората са затворени, тихи, няма викове, няма самоизтъкване, да се покажеш, да си колкото се може по-гръмогласен и да се забелязваш колкото се може повече, както е тук. Там така се държат... негрите Не че там са цъфнали и вързали, и там си има лоши неща, но поне това им е хубаво - няма го този кръчмарски манталитет да коментираш неща, които нито са ти ясни, но не - ти трябва да покажеш, че разбираш от всичко. Това е което ме дразни и у Вас, и у Керелов - само приказки и нищо съществено.
Всички сме недоволни от съдебната система, но да ни се привижда дори в сънищата - айде нема нужда.
То от политика, футбол, коли, жени, съдебна система и т.н. всеки разбира. Друго е обаче като видиш нещата отвътре - много работа, ежедневен контакт с хората, огромна част от които са враждебни, мнителни, избухливи, заядливи, злобни и т.н., а от теб се очаква да бъдеш фин, внимателен, тактичен и възпитан...еми не става така, хората не са машини, не можеш да имаш нерви от стомана, а и който не работи, само той не греши. И колегите съдии са претрупани с работа, сигурно има корупция и там, дори съм абсолютно убеден, и аз се сблъсках с нея, и то на ниво ВАС, но какво от това? Не може ей така, с лека ръка, да се зачернят цели групи хора, само защото са с титлата "съдия", "ЧСИ" и т.н. Освен че е глупаво, не е и честно спрямо тези, които не практикуват корупционни методи. Винаги трябва да се говори конкретно, а не като в казармата да се генерира колективна вина.
plamen_penev, и аз нямам нищо против Вас, но сам се замислете, помислете логично (аз също като Вас много обичам физиката, тя, за разликата от правото, е строго логична наука): мислите ли, че дискусиите в някакъв интернет форум биха довели до някаква промяна в съдебната система? Това е абсурдно. Ако се съгласите с мен, ще се позамислите и над въпроса: какъв е смисълът толкова много да сте се фиксирали над тази тема, че чак да виждате българския съд и там, където го няма? Разбирам Ви, афектиран сте, и аз съм афектиран от съдебната система и й нямам много вяра, но това с нищо не променя реалността.
Поне според мен.
Лека вечер.
- kalahan2008
- Активен потребител
Калахан,
Не знаеш какво е жена - видях една на улицата - ма то не е родена още бре - без грим - без фокус - полудях.
Не ми се е налагало още да напускам границата, но не оспорвам детското.
Още се боря с него.
Например, не искам да те обидя - но съм част от житието.
Не знаеш какво е жена - видях една на улицата - ма то не е родена още бре - без грим - без фокус - полудях.
Не ми се е налагало още да напускам границата, но не оспорвам детското.
Още се боря с него.
Например, не искам да те обидя - но съм част от житието.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Иване, аз съм от тъпите, които не си правят труда да тълкуват многозначността на думите ти. Не си правя изобщо труда да се мъча да вниквам в смисъла на това, което ми казваш, знам, че искаш да кажеш нещо, но нарочно не говориш простичко и ясно. Ако беше литература, поезия, изкуство - да. Но твоето не е изкуство.
Така че с две думи - не разбирам какви ги приказваш, а защо го правиш, си е твоя работа. Само някакви несвързани изречения с някакви неясни намеци из форума намирам вечер, като вляза след работа (защото денем нямам време да чета, нито да пиша тук).
Така че с две думи - не разбирам какви ги приказваш, а защо го правиш, си е твоя работа. Само някакви несвързани изречения с някакви неясни намеци из форума намирам вечер, като вляза след работа (защото денем нямам време да чета, нито да пиша тук).
- kalahan2008
- Активен потребител
Колега,
Не приемайте думите ми на сериозно, така, че се надявам да не съм обидил някой.
Не приемайте думите ми на сериозно, така, че се надявам да не съм обидил някой.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
kalahan2008 каза:
Та така си е българинът - обича да генерализира, да прави обобщаващи заключения
А по-надолу, визирайки други страни и общества:
Там хората са затворени, тихи, няма викове...
За къде "там", уважаеми kalahan2008, сте направил това повече от генерализиращо обобщение? Европа? Америка (коя - северна или южна?), Африка? Или може би Антактида. Погледнете гредата в своето око преди да критикувате сламката в чуждото...
Та за това ваше "там" ще разкажа къса история... Франция... отдавна... Бензина по бензиностанциите е около 5 франка за литър. У нас току що цената му е нараснала с 50-60%. На бариерата на влизане в института, в който бях за кратко (не в кръчмата и не на маса!), някакъв мосю подава листовка през прозореца на колата ни. Четем я... Приканват ни на митинг еди кога си еди къде си. Причина: през последните месеци цената на бензина (средната!) била "скочила" с цели 5 сантима! 1%! Не ми се видяха тези хора тихи, мълчаливи и овчедушни, както сте благоволил да ги опишете... 1 (един!) процент!
Та за къде казвате е това мълчаливците?
plamen_penev, и аз нямам нищо против Вас, но сам се замислете, помислете логично .... : мислите ли, че дискусиите в някакъв интернет форум биха довели до някаква промяна в съдебната система?
Да! мисля! В един форум не, но когато започне да се говори наистина навсякъде вместо за футбол и реалити шоута за проблемите в съда - обществото ни ще дръпне напред. Съда в правовата държава Е самата държава... Нвма съд - няма държава!
- plamen_penev
- Активен потребител
В един форум не, но когато започне да се говори наистина навсякъде вместо за футбол и реалити шоута за проблемите в съда - обществото ни ще дръпне напред. Съда в правовата държава Е самата държава... Нвма съд - няма държава!
И как точно с приказки из интернет форумите (вкл. и правни такива) нещата ще се променят? Просто не си го представям. Обяснете ми Вашата теория, че не ми е ясна.
Как точно Сульо и Пульо с приказки ще променят реалностите в българската съдебна система? Съдебната система е огледало на манталитета на самия народ, какъвто народът, такива са и магистратите. А с приказки из интернет не може да се променя манталитетът на хората.
- kalahan2008
- Активен потребител
Коват хората някакви идеи, бистрят.
Не е мисля обидно, да кажа, че депутатите също спорят - например четох няколко пъти стенограми (ама не вестникарски изрезки, в най-най-сърдечен вид) - на оплювания Парламент - и видях, че наистина става въпрос за Парламент - викат си, карат се, спорят - например Иван Костов и диспута за апорта на земеделски земи.
Оттогава престанах да вярвам на слухове и наистина имам доверие в депутатите - просто си вършат работа.
Не е мисля обидно, да кажа, че депутатите също спорят - например четох няколко пъти стенограми (ама не вестникарски изрезки, в най-най-сърдечен вид) - на оплювания Парламент - и видях, че наистина става въпрос за Парламент - викат си, карат се, спорят - например Иван Костов и диспута за апорта на земеделски земи.
Оттогава престанах да вярвам на слухове и наистина имам доверие в депутатите - просто си вършат работа.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
kalahan2008 каза:
И как точно с приказки из интернет форумите (вкл. и правни такива) нещата ще се променят? Просто не си го представям. Обяснете ми Вашата теория, че не ми е ясна.
Никаква моя теория няма тук и вие като психолог много добре би трябвало да го знаете... Впрочем, това, че го знаете сте показал малко по-долу в постинга си, макар и в малко еклектична форма.
- plamen_penev
- Активен потребител
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|