начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Интересен реституционен казус свързан със СИО

Казуси за недвижими имоти

Интересен реституционен казус свързан със СИО

Мнениеот atanasov_a » 10 Мар 2009, 22:50

Колеги,
Бих желал да чуя мнението ви по следния казус:
Има един реституционен закон наречен ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА. Съгласно този акт се възстановява правото на собственост на бившите собственици и наследниците им на продадените от тях по реда на ПМС № 60 от 1975 г. за изкупуване на определени имоти. Възстановяването става след като правополучателите върнат на купувачите, съответно на техните правоприемници, получените от продажбата суми.
Имаме налице СИО, което е възникнало след отнемане на собствеността. Въпросът е, влиза ли възстановеното имущество в СИО. На практика налице е обратно придобиване с общи средства, а първоначалното право на собствеността е възникнало преди брака. Законът не урежда подобен казус, а практика, аз поне, не можах да намеря.

Ще се радва да чуя някое друго мнение.
atanasov_a
Нов потребител

Re: Интересен реституционен казус свързан със СИО

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 23:00

Колега, за днеска хороскопа ми е - не се спори с колеги.

Вярвам на фактите, но те са ачик-ачик.

Знам от опит, че надъханият адвокат прави чудеса.

Спънатият адвокат - също прави чудеса.

Ключът е в разностранното информирване (информиране).

Нямате нито право, нито основание да претендирате собственост, придобита при два (три Семейни Кодекса).

Жените преди национализацията нямаха граждански права.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот atanasov_a » 10 Мар 2009, 23:10

ivan_lawyer,
трябва да поспоря: 1. Собствеността е принудително изкупена през 1975, т.е. вече е действал СК от '68
2. Бракът е възникнал след това.
Въпросът е как трябва да се третира собствеността във връзка с възстановяването след приемането на Закона за възстановяването - има ли принос на съпруга при връщане на платените при изкуването средства и това прави ли имота часто от СИО.

Моят хороскоп е спори докато можеш
atanasov_a
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 23:27

Отложи отговора за по-дълъг период - някой ще ражда ли на имота, че така бързате?

Отложи делото - спечели делото.

Дело, което не е отложено - не е спечелено.

Не мога дори да се ориентирам в отговора - примерно едно дело за реституция има поне три дни за отговор.

Но си мисля, че не може да има реституция по време на 1975 година.

Впрочем това за информация - не се колебайте да предизвиквате съмнения.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lavazza » 11 Мар 2009, 20:18

Тълкувателно решение № 1 от 4.11.1998 г. на ВКС по тълк. гр. д. № 1/1998 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
Съдебна практика, бюлетин на ВКС на РБ, бр. 5 - 6/1998 г., стр. 20
lavazza
Младши потребител

Мнениеот atanasov_a » 12 Мар 2009, 00:44

lavazza написа:Тълкувателно решение № 1 от 4.11.1998 г. на ВКС по тълк. гр. д. № 1/1998 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
Съдебна практика, бюлетин на ВКС на РБ, бр. 5 - 6/1998 г., стр. 20

Опасяваме се, че това решението не е приложимо. Може би трябва да обясня по-ясно и по практично:
- Лицето Х притежава имот, който по силата на ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 60 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 МАЙ 1975 Г. ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА е принудтелно изкупен през 1976 година. За тази принудителна покупка то получава определена цена.

- През 1980 Лицето Х стъпва в брак с Лицето У.

- През 1992 г. ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА дава право на Лицето Х да възстанови собствеността си след като върне на купувача, получената от продажбата сума. Съпрузите, Лицето Х и Лицето У с общи средства възстановяват получената от продажба сума.

- През 2009 Лицето Х и Лицето У решават да се разведат и Лицето У претендира за част от имота.

В общи линии, голяма веселба. Нито Х, нито У са ми клиненти, но ми стана много интересно как би се решило.
atanasov_a
Нов потребител

Мнениеот agcanev » 12 Мар 2009, 23:16

възстановеното имущество ne e SIO .
agcanev
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Мар 2009, 23:24

Но - може да се намери паралел по който да се води дело - има клиенти, които не разбират правото и си търсят "бащинията".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот moni_d » 13 Мар 2009, 13:38

Според мен не става СИО. Връщатсе пари, които са получени и то преди брака. Липсва какъвто и да е принос на съпругата в тяхното "заработване". Целта на производствиото е да се възвърне "предишното състояние".
moni_d
Потребител

Назад към Имотни казуси