начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Жалба към КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба към КАТ

Мнениеот iv_bg » 09 Мар 2009, 17:27

Здравейте,
въпросът ми е следният:
През лятото ми написаха акт в Шумен...приятели ме посъветваха да подам жалба и сега имам насрочено дело...Само, че информацията ми беше, че самото дело, ще се разглежда в София ( от където съм), а не е така - ще се разглежда в Районен съд Шумен. Въпросът ми е какво ще се случи ако не отида? (освен, че най-вероятно няма да ми бъде приета жалбата) - как ще разбера резултата от делото и може ли да има допълнителни последствия от това, че не съм присъствал?
Благодаря предварително
iv_bg
Нов потребител

Re: Жалка към КАТ

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 20:06

Би трябвало да организирате защитата си - ясно е, че не Ви се пътува до Шумен.
Но пък - това е един прекрасен град, съдейки по колежките си от Юридическия факултет.

Можете да искате служебен адвокат - напоследък ги стегнаха доста - дори достатъчно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 10 Мар 2009, 02:09

Това са административно наказателни дела, които се разглеждат по мястото на извършване на деянието. Не сте длъжна да се явявате по делото, но е добре да упълномощите адвокат, който да Ви представлява, тъй като нищо не се знае ... Доста ще ме улесните по това дело.
iva_sh
Потребител

Мнениеот iv_bg » 10 Мар 2009, 12:11

Добре а какво ще стане ако мен ме няма и също така нямам и адвокат в съда?
Как ще разбера резултата? Ще го получа по пощата както самата призовка ли?
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 12:24

Искайте служебен защитник - той ще свърши работата - като дали Вие ще му платите - или съдът - няма значение.

По въпроса с призовките - бъдете внимателни, защото при три поредни посещения на адреса Ви - призовката се връща като получена от Вас.

По-добре изпратете по пощата Прикрепителна молба - като посочвате, че искате да бъдете призовавана на комуникативен адрес - примерно офис-център, където няма как да Ви призоват без Ваше знание.

Друг вариант е да посочите единствено "Електронна поща" - също е вариант.
Имайте предвид, че жалбата сама по себе си не спира изпълнението на наказанието Ви - трябва да очаквате известие за глобата (наказанието).

Ако можете да докажете социални доходи - можете да ползвате така наречените "Бюра за правна помощ".
За градът, в който работя тези Бюра може да се намерят в офиса на Адвокатския съвет.

Друг вариант е да искате по пощата пълен набор от преписката в съда - но, все пак друго си на живо, друго е по пощата.

Не се притеснявайте - съдът, следи понякога и служебно за нередности.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот iv_bg » 10 Мар 2009, 13:52

Правилно ли съм разбрал? - Дори и да не отида на делото и жалбата да бъде отхварлена ще получа (евентуално) по пощата потвърждение на наказанието и нещо като призовка да си оставя книжката в КАТ (тъй като от наказателното ми постановление наложеното наказание е 1 месец без книжка)
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 18:12

То наложеното наказание най-често се изпълнява предварително - независимо дали има жалба или не.
Евентуално Ви се изчиства досието.
Нали в Наказат. пост-е не пише - отлага, а налага, считано от датата.

Но по принцип, от КАТ изчакват при жалба.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 18:51

Явно момчето работи здраво и няма време - в повечето фирми не си позволяват утечки - кафенце, Жик-так.

Но поради хороскопа - Днес ми пише да не се забърквам в спорове с колеги и поради факта, че не знам с кой говоря - по-добре да си трая.

Че на един винкел живее човек.
Бря, пак се заядох.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот iv_bg » 11 Мар 2009, 10:06

Значи ситуацията е следната:
Получих наказателно постановление - наложено наказание 1 месец без книжка..
Подадох жалбата и ми казаха да чакам призовка до 1 месец най-късно - тя дойде след 3, през тези месеци аз все още съм с книжка
Въпросът ми беше дали след като нямам възможност да отида на самото дело, пак по пощата ще получа резултат от делото примерно намаление на наказанието или, че потвърждават наказанието и трябва да си върна книжката в КАТ
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот iv_bg » 11 Мар 2009, 10:59

Не мога да разбера защо са тези злобни коментари...не съм попитал никои примерно какво да кажа в съда за да спечеля делото или нещо подобно...зададох въпрос, насочен към някого който му се е случило същото не зависимо от това дали е адвокат или чистач в градска тоалетна..
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот sogio » 11 Мар 2009, 15:22

То наложеното наказание най-често се изпълнява предварително - независимо дали има жалба или не.

Колега, от къде извеждате предварителното изпълнение на наказанието? В чл.64 от ЗАНН много ясно пише кога влизат в сила наказателните постановления и доколкото в ЗДвП няма особена разпоредба, прилага се общата такава.
В отговор на въпросите на iv_bg, мога да Ви кажа, че няма да Ви земат книжката докато не влезе в сила съдебното решенние по делото, образувано по подадената от вас жалба срещу издаденото наказателно постановление. Решението на ШРС следва да Ви бъде съобщено на адреса, който сте посочил/а и сте били призоваван/а или по начина, по който сте избрал/а това да става - телефон, факс и т.н. Вие също може да проверявате в деловодството на съда дали е изготвено съдебното решение. По принцип за съдилищата има задължение да публикуват на интернет страницата си всички съдебни актове, които постановяват, но не знам дали това се спазва от всички съдилища в страната и по-конкретно от ШРС, но може да проверите. След като получите решението на ШРС ако не сте доволен от резултата, може да го обжалвате в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвеното решение пред Административен съд-гр.Шумен. Неговото решение ще е окончателно и едва след него ще може да влезе в сила наказателното постановление постановление (ако не е отменено или изменено)и да се изпълни наложеното с него наказание.
sogio
Потребител

Мнениеот iv_bg » 11 Мар 2009, 15:40

Благодаря много за изчерпателния отговор Sogio
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот sogio » 11 Мар 2009, 15:41

iv_bg, ако споделите подробности по случая, с радост ще Ви помогна да подготвите писмено становище по делото, което да изпатите по пощата на ШРС, за да може марак и без личното Ви участие да защитите възраженията си в жалбата и изразите становище по съществото на делото и желания от Вас изход от същото.
sogio
Потребител

Мнениеот iv_bg » 11 Мар 2009, 16:11

Може ли да оставите е-майл адрес, на който да продължим коренспондецията, тъй като това, че се намират и отзивчиви хора в форума дразни някой потребители
iv_bg
Нов потребител

Мнениеот sogio » 11 Мар 2009, 16:27

sogio
Потребител

Re: Жалба към КАТ

Мнениеот plamen_penev » 11 Мар 2009, 22:09

Няма съмнение, че sogio е прав за предварителното изпълнение, но и ivan_lawyer е прав от гледна точка наблщдаваната и от мен практика. Имам приятел, който вече половин година след отмяната на наказателното му постановление (като незаконосъобразно) от районния съд не може да си получи 100-тя лв., които по закон... не са му събрали предварително. Все пак в случая на iv_bg поне е спазен закона...
И понеже sogio вече е казал всичко, което е трябвало да се каже, за да бъда и аз поне малко полезен, iv_bg, ще ти постна линка към Шуменски районен съд. Проверих - заседанията, решенията и определенията се публикуват, на пръв поглед поне - изрядно. А ето и линка:
http://shumen.court-bg.org/
Успех iv_bg, ако сте вие правият в спора! :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот sogio » 11 Мар 2009, 23:26

plamen_penev
Имам приятел, който вече половин година след отмяната на наказателното му постановление (като незаконосъобразно) от районния съд не може да си получи 100-тя лв., които по закон... не са му събрали предварително.

Колега, защо Вашият приятел не поиска издаване на заповед за изпълнение за тази сума.
sogio
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Мар 2009, 00:05

Слушайте Майстора - нали Ви казах какво-що.

Впрочем прехапах си езика - дали от грешка или от друго.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 12 Мар 2009, 10:30

sogio каза:
Колега, защо Вашият приятел не поиска издаване на заповед за изпълнение за тази сума.

Какро много пъти съм споменавал, аз съм физик, а не юрист... Просто живота ме сблъска със съдебната действителност. А моят приятел е младо момче, също сблъскано със съда от недобросъвестни полицейски служители. Аз също не знам какво е това "заповед за изпълнение" или поне не съм на ясно, ако това не е известния изпълнителен лист. РС отказа категорично да се произнесе по въпроса за неправомерно взетата глоба... Как да иска изпълнителен лист?
Моля, подскажете за да му помогна. Не че е опрял до тези 100 лева човекът, но трябва да има поне малко справедливост в този свят. Иначе за какво живеем?!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Мар 2009, 11:03

Хайде сега - направо някой да закупи авторските права върху Творчеството на Монти Пайтън (английски хумористи) и да ни пуска всеки понеделник по една серия.

Между другото - има и такъв пълнометражен филм - "Смисълът на живота според Монти Пайтън" (Meaning of life).

Там темата е третирана обстойно, разбира се особено по въпроса за свещената течност и други.

Освен това хората пеят и танцуват.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Административно право