начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Юристи Масони

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Юристи Масони

Мнениеот Гост » 08 Мар 2009, 14:52

gudio написа::shock: Защо, слагаш всички "в един кюп" ?
Малтийският орден напр. няма нищо общо с масоните ?

Вие най-добре си знаете кой кум, кой сват, кой на булката брат ;)
Моето инфо е изцяло от нета - доколко е достоверно - все ми е тая.
Нима не е ясно, че това са сравнително затворени общности за постигане на определни цели - какви - казва ли ти някой, пък и смееш ли да питаш, пък и да питаш кой ли ще ти каже ...
Гост

Мнениеот bastard » 08 Мар 2009, 19:56

Жалко за оргиите :P

Относно отводите - би следвало масонските ложи да поддържат публичен регистър с членовете си и така всеки заинтересован да може да прави справка, за да се установи дали е възможен конфликт на интереси.
Между другото интересно решение на същото основание има и в практиката на Европейския съд по правата на човека - Маестри срещу Италия, 39748/98, решение от 17.02.2004 г.
bastard
Потребител

Мнениеот kpavlova » 09 Мар 2009, 15:08

Между другото интересно решение на същото основание има и в практиката на Европейския съд по правата на човека - Маестри срещу Италия, 39748/98, решение от 17.02.2004 г.

Това решение / няма да го копирам цялото, всъщност решенията май са две, че ще стана досадница за сетен път с дълги постове :oops: /
Фактите:
На 23 ноември 1993 г. министърът на правосъдието образувал дисциплинарно производство срещу жалбоподателя – съдия, по онова време председател на районния съд в Ла Спезиа, на основанието, че от 1981 г. до м. март 1993 г. членувал в масонска ложа и по този начин нарушил чл. 18 от Законодателен указ № 511/1946 г. Чл. 18 разпореждал, че всеки съдия, който “не изпълнява задълженията си или има поведение – при осъществяване на функциите си или иначе, правещо го недостоен за доверието и уважението, с които трябва да се ползва, или накърняващо престижа на съдебната власт”, подлежи на дисциплинарно наказание. С решение от 10 октомври 1995 г. дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) приел, че жалбоподателят е извършил въпросното нарушение, и му наложил наказание мъмрене. Според състава, след 1982 г. жалбоподателят трябвало да бъде наясно, че членуването в масонска ложа е морално несъвместимо с положението му на съдия – поради събитията около ложата Р2, планирала подкопаване на демократичните институции и прекратена с приетия Закон № 17/1982 г., както и поради връзките на някои масонски ложи с мафията и организираната престъпност. Същностният конфликт между масонството и съдийската професия бил подчертан и в директивите на ВСС от 22 март 1990 г. и 14 юли 1993 г., по-специално втората от тях. Дисциплинарният състав изтъкнал, че този конфликт се изразява в несъвместимостта между масонската и съдийската клетва, йерархическите връзки между масоните, “отхвърлянето” на държавното правосъдие в полза на масонското “правосъдие”, неразкъсваемата връзка между масоните, включително когато става дума за желаещ да напусне член.
Г-н Маестри подал касационна жалба, в която твърдял и нарушение на конституционното му право на сдружаване. Министерството на правосъдието подало насрещна жалба. С решение от 20 декември 1996 г. касационният съд приел, че оплакванията на жалбоподателя са неоснователни. Конституционното право на сдружаване било ограничено от принципите за безпристрастност и независимост на съдебната власт, които имали превес.
Пред Европейския съд жалбоподателят е подчертал, че налагането на дисциплинарното наказание е повлияло отрицателно на кариерата му като съдия – бил определен като неподходящ за поста съдия в касационния съд и за поста председател на районния съд. Изтъкнал е също така, че е бил преместен в Сицилия, но без да представи доказателства, че това е било във връзка с дисциплинарното наказание.

Съдията твърди, че наложеното му дисциплинарно наказание за това, че е бил масон, е нарушило правото му на свобода на събранията и сдружаването.
Съдът е приел, че текста на старичкия указ от 46 г - чл.18 - не противоречи на Конвенцията. Дисциплинарното наказание е предвидено в закона.По същия текст на същия итал. закон ЕС се е произнасял в N.F. v. ITALY , което може би е по -забавно.
In the instant case the Court notes that Article 18 of the 1946 decree provides for the possibility of penalising any judge who “fails to fulfil his duties”. Accordingly, the Court can conclude that the disciplinary sanction had a basis in Italian law.
и т.н.
Та накратко казано актът, който предвижда възможност за дисциплинарно наказване на магистрата в Италия, си е наред :), санкцията е предвидена в закона, както и нейното основание.
Съдът е приел, че Италия е допуснала нарушение на Конвенцията .Грубо ще преразкажа двете решения/ със свои думи, защото съм далече от стилистиката на ЕС :oops: :
Италия има "дисциплинарен указ" от 46 г, който предвижда що е дисциплинарно нарушение, както и полагащото му се наказание.Съдията е бил масон.
През 1982 г Италия е приела "закон ", с който е забранила явно съществуванието ? на ложата Р2 / не мога да се ориентирам в структурата и чистотата на българските ложи, та какво остава за италианските- явно става дума за една конкретна организация, но след тази забрана започва да се поставя изобщо под въпрос възможната" комбинация" " съдия - масон" от "администриращите" съдебната система свише.
През 1990 г ВСС публикува Директива с "указания" :
членуването на съдия в законна организация като масонската, ръководена от собствени правила за поведение, може да бъде проблематично за него

Може и да може, може и да не може :) .
ВСС е препоръчвал на министъра на правосъдието
да бъде обсъден въпросът дали би било уместно да се предложи ограниченията на свободата на сдружаване на съдиите да се разпрострат спрямо всички сдружения, чиито организация и цели обуславят особено силни връзки на подчинение и солидарност между членовете им

В крайна сметка - твърде неясно. :) .И министърът не се отзовал на препоръката.
ВСС на Италия явно се е усетил, че е неясно и на 14 юли 1993 г. с директива е заявил изрично, че
упражняването на съдийски функции е несъвместимо с членуване в масонска ложа.

Съдията е престанал да бъде член на ложата през 1993 г.

Та в двете решения ЕСПЧ / доколкото мога да ги разбера аз :oops: от българскиге георгафски ширини/явно е приел, че има намеса в правото на сдружаване на магистрата, но не приема тази намеса за недопустима,доколкото е предвидена в закона и явно обществено оправдана :oops:
От друга страна, Италия е осъдена, но не заради друго, а заради "непредвидимостта", неконкретността на уредбата си - 10 000 евро.
За съдията следва да е ясно, че върши дисциплинарно нарушение и то става ясно едва след като ВСС го е дефинирал като нарушение.
Защото "предвидени от закона” ограничения в свободата да имаш дружина :) не само изисква мярката - ограничение да я пише някъде, но и да я пише качествено. З а това законът, дето поставя забраната в сдружаването
трябва да бъде достъпен за лицата, за които се отнася, и формулиран с достатъчна прецизност, за да им позволи – ако е необходимо след подходящ съвет – да предвидят в разумна според обстоятелствата степен последиците, до които може да доведе дадено действие. Законът трябва да указва с достатъчна яснота обхвата на всяка предоставена свобода на преценка и начина на нейното упражняване

И от същите български ширини, аз си мисля, че на този етап у нас за такива забрани изобщо не може да иде реч, както и за такива несъвместимости :oops: де леге сега :) .А дали трябва да се забрани или не трябва - съм склонна да мисля като Сатир- в ограничаването, както и в свободата, трябва да има предели :oops: Всяка форма на личен живот се отразява и в делата, нали съдят хора/ това отражение не е равно на " предрешава делата"/.Значи ли това, че всяко лично може потенциално да бъде забранено един ден поради обществена необходимост?Къде е мярата ?
Не вярвам и в мъглявите формулировки за нарушения, престъпления и т.н.
Но също така и тайните ме хвърлят в голям ужас....За това не одобрявам забраните, но идентификацията с определена общност, ако :
ЗАКОН е решил, че би могла да постави магистрата в конфликт със себе си, е възможно да се оповести, ако също ЗАКОН го предвижда...С по -малко думи- не следва да се забранява членството в законна организация, със законни цели, няма пречка то да се оповестява, ако го пише пак в закона. :oops:
У нас е малко и трудно да се отдели "истината " от "лъжата", думите от делата :oops: / и претенденти за "оторизирани" представители на всяко тайнство има много :oops: /
Отделих доста време на "братята" :oops: , без да ми е ясно дали заслужават, дължи се на явно правно любопитство, а не на каквито и да било тайни пристрастия.Хубава седмица :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 11:27

Предпочитам, да не пиша повече по темата - поне днес - в хороскопа ми за деня пише - Днес се предпазвайте от конфликти в професионалната сфера.

Но иначе - всеки ден виждаш толкова познати физиономии - от училище, казарма, университет - на всеки ли трябва да направиш отвод.

Впрочем аз съм си правил отвод - по смисъла на ЗЗД - адвокатите от същия съдебен район също нямаме право да участваме в публични продажби - когато предмета на делото е бил свързан с деловата дейност на юриста - тоест не можеш да водиш и дело и да участваш в покупката на предмета на делото - това някой спазвал ли го?.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gudio » 10 Мар 2009, 21:31

ivan_lawyer написа: Впрочем аз съм си правил отвод - по смисъла на ЗЗД - адвокатите от същия съдебен район също нямаме право да участваме в публични продажби - когато предмета на делото е бил свързан с деловата дейност на юриста - тоест не можеш да водиш и дело и да участваш в покупката на предмета на делото - това някой спазвал ли го?.

Продажбата е нищожна - една от първите ми "бляскави победи" като адвокат беше такова дело. Приеха, че е достатъчно да е бил адвокат в същата колегия, нищо, че не е имал нищо общо с делото, по което е издаден изп. лист, както и без значение, че адвокатите у нас имат "универсална компетентност", т.е. право да действат в който и да е съдебен район (това за същия съдебен район е от "рецепцията" на разпоредбите - у нас адвокатите никога не са били вързани към определен съд). Всъщност, адвокатите и другите лица, посочени там в ЗЗД явно имат "специална ограничена дееспособност". Разрешението е много старо, имо го в "повечето западни граждански кодификации" и за разлика от "Батко на Братко / има / няма "конфликт на интереси"", явно не буди съмнения и противоречиви тълкувания... :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 21:36

:oops: Аз се питам ,как ви звучи съдия кришнар ...то там бяха едни процедури по обличането на ония оранжеви роби ...и дали ще може да си пее в СЗ ОММММММ
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 10 Мар 2009, 21:38

:idea: Сещам се и за едно друго готино дело - адвокат по реституционен спор беше уговорил "хонорар" в размер на един оперделен имот - от спорните, включени в предмета на делото. Бяха си сключили предварителен договор по чл.19 ЗЗД...с наивната уговорка, че след спечелване на делото, те ще му прехвърлят този имот :lol: Реститутките, естествено, след успешното приключване на делото, бяха размислили :lol: Аз :oops: млад-зелен, но много надъхан :wink: адвокат "разбих в пух и прах" колегата - отхвърлиха му иска по чл.19, ал.3 именно на това основание (адвокат не може да купува спорни права, особено пък такива - предмет на дело, по което той е участвал) :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 10 Мар 2009, 21:40

donna написа::oops: Аз се питам ,как ви звучи съдия ...........р ...то там бяха едни процедури по обличането на ония оранжеви роби ...и дали ще може да си пее в СЗ ОММММММ

"Религиозната цензура" във форума ли сработи ? Имаме си в София един такъв съдия... :wink: Не пее, ама пише понякога едни решения.... който се е парил, знае :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 21:42

:D Не опазил ме годпод от цензура и особенно религиозна...просто ми е интересно ,та затова и питам :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 21:45

Ох боже сега забелязах че са ми редактирали поста :D , е хубаво де съдия масон -не ми звучи добре в темата съм се аргументирала защо ,но нямам нищо против религиите , но ми беше интересно съдия многоточие ...р
donna
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Мар 2009, 21:46

"Религиозната цензура" във форума ли сработи ? Имаме си в София един такъв съдия... :wink: Не пее, ама пише понякога едни решения.... който се е парил, знае :wink:

Преди около година май се дискутираха решенията на този съдия тук във форума, ако не ме лъже паметта :roll:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 21:50

Боже без да искам я овапсах :D не си спомням кого са коментирали преди година , ама и не знаех ,че бил многоточие ...р
Попитах на майтап ,то ме цапнаха с цензурата :lol: :lol: :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 10 Мар 2009, 21:50

kalahan2008 написа: Преди около година май се дискутираха решенията на този съдия тук във форума, ако не ме лъже паметта :roll:

:lol: Да. Но не знаех, че изповядва цитираното в коментираните му съдебни актове вероизповедание, поведението му навява други мисли :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 22:42

Не цитирайте имена на съществуващи личности - стига да не са вече толкова публични.

Бе какво се вманиячавам - адвоката ще оправи работата.

Но по темата за отвода - например аз разбрах от колега, който се занимава с имотни дела - има такава клауза (норма) в ЗЗД (за по-младите колеги Закон задължения и договори).

Абе тази седмица се очертава шесторна бе, кой как ще удържи на този напор, бе - аз вече прекарах полуинфаркт.

Това на шега - когато умирам ще легна на стълбите на Висшия съдебен съвет.

Дано да ги има стълбите на Висшия съдебен съвет.

Колко са стълбите на Висшия съдебен съвет - броено от плочника до вратата.

Ето го гадния ми хороскоп - не се заяждай с колегите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nezret » 13 Мар 2009, 18:40

Съгласен съм колега, не бива да се заяждаме с колеги. Крайно време е поне прилично да има гилдийна солидарност.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Мар 2009, 22:09

Днес е професионалния празник на юристите - жалбари.

Поздравявам всички от сърце, моля се горещо на своя Бог (имаме си такъв в кантората) да ми върви на мене, за да Ви върви и на Вас.

Не пожелавам близки срещи с никой колега по служебни поводи - тъй като най-дългия рекорд на опънат на лицето вестник "Атака" или "Дума" е три минути.

Пожелавам на колегите от Висшия ешалон да не забравят, че палачинката се обръща на всеки три минути и така.

Весело.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bastard » 16 Мар 2009, 15:41

Абе Иване, направо ти се чудя. Какви ги бръщолевиш, нищо не ти се разбира..
bastard
Потребител

МАСОНИ

Мнениеот bastard » 27 Юни 2010, 15:21

От Съюза на съдиите предлагат: Магистратите-масони да си признават публично.

Идеята ВСС да минава през проверка на спецслужбите за допуск до тайна информация е противоконституционна, смятат от съдийската организация

Всички магистрати трябва да декларират участието си в различни тайни общества, като масонството например. Това предлагат от Съюза на съдиите в България в становището си по проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Вчера ССБ е пратил становището си на Министерството на правосъдието.
"Участието и членуването на магистрати в различни тайни общества по дефиниция създава основателни съмнения за зависимост. Обществено известно е, че български магистрати членуват в масонски общества, част от които са регистрирани по българските закони. Доколкото масонството като организация разкрива редица особености – полагане на клетва, солидарност и взаимопомощ с останалите членове на общността, то развиване на подобна активност от магистрати ги поставя в определени ситуации в сложно положение и би могло да ги изправи пред недопустимата дилема да избират пред клетвата си да служат на закона и обществото или да останат верни на положената масонска клетва", мотивират идеята си от Съюза на съдиите.
Припомнят, че дебатът за масонството не е нов. През 2007 г. е бил воден по време на поредните поправки в ЗСВ, като тогава е имало идея да се въведе пълна забрана за магистратите да членуват в тайни общества.
От ССБ дават пример с други европейски страни. "В Шотландия и Великобритания също е била проведена подобна дискусия, включително и на парламентарно ниво. Във Великобритания е прието компромисното положение магистратите да декларират членството си в масонски и други тайни общества, за да може този факт да бъде публично известен и при необходимост да бъде подложен на наблюдение и контрол", твърдят от ССБ.
Заради това те предлагат наред със забраната магистратите да членуват в политически партии и т.н. всички те и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) писмено да декларират членството си в тайни общества или такива, които не са тайни, но пък членството в тях е свързано с полагането на клетва. Освен това трябва да се предвиди и едно ново правомощие на ВСС – да води публичен централен регистър, до който да имат достъп всички заинтересовани лица."

Явно и от Съюза на съдиите мислят като мене. :D Трябва обаче този масонски регистър да има солидни такси по регистърното производство, щото все пак масоните са платежоспособни. Майтапът настрана, такъв публичен регистър на членове на масонски общества няма как да стане, защото противоречи на основния им принцип за потайност. По-скоро ще минат в нелегалност, нежели да цъфнат и лъснат в един публичен регистър.
bastard
Потребител

Мнениеот nezret » 29 Юни 2010, 20:43

:D Абе такава потайност . Не знам според мен е повече от нормално да има "по образеца на Мосад" , "свои хора" агенти в такива формации.
Доста неща са изписани в конспиративен дух и според мен ,отказа от евентуално открито легитимиране би бил пагубен за членовете на такива ложи.
Особено когато става въпрос за разчистване на политически сметки, много е вероятно покрай сухото дърво да изгори и зеленото.
България не е Запада, в източните общества (след падането на зловещата секта на асасините основана от Хасан ибн Сабах) , задкулисни модели на управление просто не връзват дикиш. Или открито вземаш цялата власт или властта откритата смазва безмилостно подобна "конкуренция".(като внука на Чингиз хан ликвидира окончателно асасините).
Мое мнение е че ако говорим за "кръгове" , то най силните са бившите генерали от ДС, известни като митичния кръг Монтерей.
Масоните по скоро го приемам като клуб да се правим на интересни и да подражаваме на Запад. :wink:
Добронамереният ми съвет към колеги магистрати членуващи в подобни ложи, елегантно да напуснат.
Само един доклад на ДАНС, дори и чисто спекулативен и неверен и подобна "Велчова завера" ще отиде в историята, а който не е доволен може да се жалва на арменския поп. Той приема жалби. :lol:
С малко рамо от страна на църквата или главно мюфтийство и сценарият на френския крал Филип V Хубави и папа Климент е готов за изпълнение.(те унищожиха могъщият орден на Таплиерите)
Няма такова животно полутайно. Или си изцяло открит(поне официално трябва да има параван) или си изцяло конспиративен.
Преди време имах такова предложение не си спомняма името на човека, но не получих конкретика?!? Какво правим? или правим политика или бизнес или секс :lol: Кои сте и какво искате и най важното какво предлагате на моята особа :wink:
Принцип - Не учасвайте в игри( схеми) в които изходът не зависи от вас?!?
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот vili_123 » 12 Юли 2010, 23:14

Е, браво.Значи масоните са най-изявени българи, допринесли за извисяването духа на българина и държавата.Тогава защо злобеете ...Непрекъснато се забавлявате със сериозни неща.Губите времето и на нас, които се хващаме да четем.Пишам се защо ли го правите.Сигурно за да разберете кой какво мисли.Стига вече...Ако си достоен, имаш и достойни мисли и чувства.И се отнасяш към сериозните теми не като хуморист.Има си теми за шеги, но тази не е от тях.Ако греша , моля да бъда извинен.И..., успех в извисяването, госпожи и господа!...
vili_123
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии