начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Неизплатена последна заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатена последна заплата

Мнениеот valenti » 07 Мар 2009, 14:06

Здравейте,
сигурно и някой друг е писал по темата, но аз не намерих нищо докато разглеждах форума.
Та моят случай е следният:
Напуснах работа на 8.12.2008г. Месец преди това трябваше да подам писмено предизвестие, което съм направил.
Все още не съм получил последната си заплата, а в договора ми е упоменато, че тя се изплаща до края на следващия месец, т.е до края на януари. Става дума за 6 работни дни и 6-7 дена неизползвана платена отпуска - общо идва около половин заплата.
Докато бях на работа шефът ми ме изпрати на обучение, което той плати, а аз трябваше да остана на работа 18 месеца след това. Тъй като аз не останах толкова дълго време, подписахме още едно споразумение, според което аз се задължавам да му изплатя част от таксата за обучението, той се задължава да ми изплати възнагражденията в установените срокове и двете страни се съгласяват за прекратяване на договора преди да са изтекли въпросните 18 месеца.
Аз изплтаих сумта, но ще не съм си получил заплатата за декември.
Ходих да се видя с него в офиса и той каза, че ще оправи нещата. След това се опитах да говоря няколко пъти с него по телефона, но той всеки път казваше, че не може да говори в момента и ще се обади по-късно, което така и не стана.

Интересувам се как мога да потърся правата си и колко ще ми струва.
Предполагам, че ако го потърси адвокат или някаква институция, отговаряща за тези неща, много бързо ще спре да шикалкави.

Благодаря предварително.
valenti
Нов потребител

Re: Неизплатена последна заплата

Мнениеот valenti » 07 Мар 2009, 14:20

Запрахих да добавя, че единищи път когато все пак разменихме няколко думи по телефона, шефът каза, че искал да преизчислим наново каква съма от таксата за обучението трябвало да му изплатя.
Това може ли да се прави след като той вече е попълнил една сума в споразумението, подписал го е и сумата е отдавна изплатена?
valenti
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 07 Мар 2009, 14:37

На първо време е полезно да си заявите работодателят да Ви издаде извлечение от ведомостите, от което да е видно, какво е платено и какво е дължимо от работодателят ви към вас...чл.128 КТ, напишете го и го входирайте в делеводството на работодателя ви, а той в 14 дневе срок е длъжен да ви издаде исканото удостоверение.. чл.128а, ал. 1. КТ, това ще да е основание в бъдеще да си искате парите по съдебен ред ...

Едно адниминстративно производство пред Инспекцията по труда, ще ви ускори решаването на проблема Ви, със сигурност...за да си спестите поредица главоболия, лице с адвокатска правоспособност, ще ви е от полза....при евентуално съдебно производство можете да търсите компенсация и за платения от Вас хонорар на защитника...

Прочете и чл.359 КТ...

успехи!
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот valenti » 07 Мар 2009, 15:31

Благодаря много.
Искам да попитам какво трябва да предприема ако не получа извлечението в този 14дневен срок? Питам понеже си го знам колко е ноеорганизиран по принцип а в този случай конкретно и злонамерен.
valenti
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 07 Мар 2009, 16:02

На 1-во място се погрижете, Вашето заявление да бъде депозирано при бившия работодател с входящ номер и дата, това е много важно, за да има ефект, естествено заявлението в два екземпляра, един за вас, един за деловоството ..ако откажат да ви приемат заявлението, правите Нотар. покана, важното е да се докаже, че депозирано в деловодството ....ако след изтичането на 14 дневния срок, не получите заявения документ, на основание чл.399,във връзка с чл.128кт; както и чл.24,ал.1 АПК пишете заявление до ТД Инспекция по труда, за да се занимаят и да принудят работодателят Ви да ви издаде искания документ...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 07 Мар 2009, 16:09

Винаги можете да си искате и окигурителни документи, полезно е човек да си изиска УП-2 и УП-3 от всеки работодател, на основание чл.5, ал.7, т.1 КСО, в 30 дневен срок от напускане, работодателят е длъжен да ви ги издаде, а на основание чл.5,ал.7, т.2 при поискване, в 14 срок отново да ви ги издаде,безплатно при това, ако и това не направи работодателят ви ...отново на основание чл.24,ал.1 АПК,чл.349,ал.1 КСО,чл.350 КСО и чл.18 Правилника за организацията и дейността на НОИ, можете да сезирате РУ"СО" и те да ги глобят и да ги принудят да ви издадат документите....пък на основание чл.9,чл.10ДОПК, можете да искате да ги глобят и принудят да ви издадат сл.бележка по чл.45,ал.1 ЗДДФЛ, във вр. с чл.85 ЗДДФЛ...това ще ви е нужно като си пишете декларацията ....
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот valenti » 07 Мар 2009, 17:56

Благодаря за бързите и изчерпателни отговори.
В понеделник започвам да действам.
valenti
Нов потребител

Назад към Трудово право