Здравейте!
Ето и моя казус. Работих една година (в София) в една фирма на трудов договор и като напуснах не ми оформиха никакви документи. Студентка съм по право (5 курс) и не можах да оставя нещата така. Сезирах Инспекцията по труда, които си свършиха работата чудесно и вчера ми оформиха документите. Дадоха ми заповедта за прекратяване на трудовия договор и трудовата книжка. И понеже имам право на обезщетение за задържане на трудовата книжка (5 месеца), неплатена последна заплата, болничен, отпуск - мисля да заведа дело. Въпросът ми е тябва ли да му изпратя нотариална покана преди това? И понеже сме няколко колеги - може ли поканата да е колективна?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за задържане на трудова книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение за задържане на трудова книжка
За поканата- не е задължително
- diiideto
- Нов потребител
Направо заповедно производство по чл. 410 ГПК. Не си губете времето с покани. За трудов спор не би трябвало да Ви искат държавна такса т.е. по-евтино и по-ефективно ще е от поканата.
- capitanstanev
- Младши потребител
Благодаря за отговорите,
При заповеднотто производство по чл 410 не се прилагат документи, а при това по чл. 417 се прилагат. В моя случай мога да се позова на точка 1 - и да приложа акт на Инспекцията по труда - предполагам че ще ми изпратят някакъв документ, че административното производство е приключило?
Ако той възрази - следва иск по общия ред в едномесечен срок, където вече ще приложа копие от книжката и от заповедта (трябва ли да са заверени нотариално?), а обезщетението за отпуск и за последна заплата - не е моя тежестта на доказване, нали? (все пак отрицателни факти не подлежат на доказване, пък и длъжникът трябва да докаже, че е платил).
(редактирах мнението няколко пъти, защото в попрочетох някои статии и ГПК-то това ще ми е подготовката за изпита май )
При заповеднотто производство по чл 410 не се прилагат документи, а при това по чл. 417 се прилагат. В моя случай мога да се позова на точка 1 - и да приложа акт на Инспекцията по труда - предполагам че ще ми изпратят някакъв документ, че административното производство е приключило?
Ако той възрази - следва иск по общия ред в едномесечен срок, където вече ще приложа копие от книжката и от заповедта (трябва ли да са заверени нотариално?), а обезщетението за отпуск и за последна заплата - не е моя тежестта на доказване, нали? (все пак отрицателни факти не подлежат на доказване, пък и длъжникът трябва да докаже, че е платил).
(редактирах мнението няколко пъти, защото в попрочетох някои статии и ГПК-то това ще ми е подготовката за изпита май )
- m_polly
- Потребител
Извадих си от нета заявлението по чл.410 - то е по образец и нищо сложно не представлява, но ми се искаше да разбера все пак ако от Инспекцията ми издадат някакъв документ който да отговаря на чл.417 т.1, дали не е по-добре това произвоство да избера, защото при него може да се иска директно издаване на изпълнителен лист?
- m_polly
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|