начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Обезщетение за задържане на трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за задържане на трудова книжка

Мнениеот m_polly » 20 Фев 2009, 11:08

Здравейте!
Ето и моя казус. Работих една година (в София) в една фирма на трудов договор и като напуснах не ми оформиха никакви документи. Студентка съм по право (5 курс) и не можах да оставя нещата така. Сезирах Инспекцията по труда, които си свършиха работата чудесно и вчера ми оформиха документите. Дадоха ми заповедта за прекратяване на трудовия договор и трудовата книжка. И понеже имам право на обезщетение за задържане на трудовата книжка (5 месеца), неплатена последна заплата, болничен, отпуск - мисля да заведа дело. Въпросът ми е тябва ли да му изпратя нотариална покана преди това? И понеже сме няколко колеги - може ли поканата да е колективна?
m_polly
Потребител

Re: Обезщетение за задържане на трудова книжка

Мнениеот diiideto » 20 Фев 2009, 15:36

За поканата- не е задължително
diiideto
Нов потребител

Мнениеот capitanstanev » 21 Фев 2009, 16:15

Направо заповедно производство по чл. 410 ГПК. Не си губете времето с покани. За трудов спор не би трябвало да Ви искат държавна такса т.е. по-евтино и по-ефективно ще е от поканата.
capitanstanev
Младши потребител

Мнениеот m_polly » 25 Фев 2009, 16:45

Благодаря за отговорите,

При заповеднотто производство по чл 410 не се прилагат документи, а при това по чл. 417 се прилагат. В моя случай мога да се позова на точка 1 - и да приложа акт на Инспекцията по труда - предполагам че ще ми изпратят някакъв документ, че административното производство е приключило?

Ако той възрази - следва иск по общия ред в едномесечен срок, където вече ще приложа копие от книжката и от заповедта (трябва ли да са заверени нотариално?), а обезщетението за отпуск и за последна заплата - не е моя тежестта на доказване, нали? (все пак отрицателни факти не подлежат на доказване, пък и длъжникът трябва да докаже, че е платил).

(редактирах мнението няколко пъти, защото в попрочетох някои статии и ГПК-то това ще ми е подготовката за изпита май :))
m_polly
Потребител

Мнениеот m_polly » 26 Фев 2009, 18:30

Извадих си от нета заявлението по чл.410 - то е по образец и нищо сложно не представлява, но ми се искаше да разбера все пак ако от Инспекцията ми издадат някакъв документ който да отговаря на чл.417 т.1, дали не е по-добре това произвоство да избера, защото при него може да се иска директно издаване на изпълнителен лист?
m_polly
Потребител

Назад към Трудово право