начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Неправомерно уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно уволнение

Мнениеот Guleto71 » 17 Фев 2009, 12:49

Въпросът ми е следния:в събота шефката ми ме викна в единия от магазините на фирмата и ми каза че собственика иска да ме освободи от работа веднага, без предизвестие или поне някакво обяснение.Интересува ме по кой член от кодекса може да ме освободи, защото като попитах шефката ми тя просто замълча, и искам да знам имам ли някакво право на обещетение след като съм на постоянен трудов договор от две години и половина.Мисля че ще искат да ме уволнят за неявяване на работа затова си взех болничен защото няма как да докажа че тя ме е освободила устно.Благодаря предварително!
Guleto71
Нов потребител

Re: Неправомерно уволнение

Мнениеот law_master » 17 Фев 2009, 15:32

Нормата която търсите е чл. 330

Прекратяване на трудовия договор от работодателя без предизвестие

Чл. 330. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато:
1. (т. 1 отм., предишна т. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работникът или служителят бъде лишен с присъда или по административен ред от право да упражнява професия или да заема длъжността, на която е назначен;
2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) на работника или служителя бъде отнето научното звание или научната степен, ако сключването на трудовия договор е станало с оглед на придобитото звание или степен;
3. (нова - ДВ, бр. 83 от 1998 г., доп. - ДВ, бр. 46 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) служителят е заличен от регистрите на съсловните организации по Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина или от регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти;
4. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 3 - ДВ, бр. 83 от 1998 г., отм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.)
5. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят откаже да заеме предложената му подходяща работа при трудоустрояване;
6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;
7. (нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) работникът или служителят не изпълни задължението за уведомяване по чл. 126, т. 12;
8. (нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) е налице несъвместимост в случаите по чл. 107а, ал. 1.

Основанията са изчерпателно изброени. Ако прекратяването на трудовото Ви правоотношение не попада в хипотезата на някое от тях, уволнението е незаконно.

Ако работодателят иска да Ви наложи дисциплинарно наказание уволнение, първо е необходимо да изслуша или да приеме Вашите писмени обяснения за нарушението и след това има право да Ви наложи наказанието. В противен случай, не е спазена процедурата за налагане на наказанието и при завеждане на иск за неговата отмяна съдът ще отмени наложеното наказание без да разглежда спора по същестрво.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Неправомерно уволнение

Мнениеот sunrise » 17 Фев 2009, 15:39

Въпросът ми е следния:в събота шефката ми ме викна в единия от магазините на фирмата и ми каза че собственика иска да ме освободи от работа веднага, без предизвестие или поне някакво обяснение/Може без предизвестие на посочените от колегата основания или пък да плати неспазеното предизвестие/.Интересува ме по кой член от кодекса може да ме освободи, защото като попитах шефката ми тя просто замълча, и искам да знам имам ли някакво право на обещетение след като съм на постоянен трудов договор от две години и половина./Имате право на обезщетение, което зависи от основанието/.Мисля че ще искат да ме уволнят за неявяване на работа затова си взех болничен защото няма как да докажа че тя ме е освободила устно.Благодаря предварително!/А вие защо не се явявате на работа? Имайте пред вид ,че болничния може да се провери и тогава да си навлечете големи ядове, а и той след 5 дни ще свърши, тогава?/
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право