начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Трудов договор по чл.70 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор по чл.70 КТ

Мнениеот zangelova » 04 Фев 2009, 21:58

Колеги, на 2,02,2009- та година сключих трудов договор по чл.70 КТ- със срок 6 месеца, считано от 1,02,2009- та година.
Искам да взема 2 дни отпуск за кандидатстване за младши съдия и прокурор.
Имам 14 месеца предходен стаж по специалността- 8 месеца без 2 дни като юрисконсулт и 6 месеца стаж преди практико- теоритичен изпит.
Имам 3 въпроса:
1. Може ли да ми се откаже платен отпуск, поради това,че нямам пълни 8 месеца, реално изработени?
2.В договора има клауза ,която цитирам дословно: "Работникът няма право:
а)през времетраенето на трудовия договор с ... да сключва друг договор или да извършва услуги на конкурентни организации или фирми със сходен предмет на дейност;
..."
Това означава ли,че нямам право да кандидатствам за младши- , тъй като става въпрос за дейност, сходна с дейността на организацията, в която работя?
3. Съдейки по чл.71, това означава ли,че по аргумент за обратното аз мога да прекратя договора преди изтичане на срока за изпитване с предизвестие по общия ред? (договора е сключен в полза на другата страна).
Благодаря ви за помощта..
zangelova
Младши потребител

Re: Трудов договор по чл.70 КТ

Мнениеот zangelova » 05 Фев 2009, 14:37

Моля ви,никой ли не може да помогне, важно е!
zangelova
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Фев 2009, 14:48

Извинете ме , ако Ви засягам, но наистина ли сте юрист?
Защото не знам, ако сте колега, какво Ви притеснява.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zangelova » 05 Фев 2009, 16:10

Да, юрист съм. Притеснява ме , защото работя в съд като съдебен помощник и кадидатствам за младши съдия в същия съд. Както виждате, има конфликтност на ситуацията.
Мислех, че това е форум за взаимопомощ, а не за оплюване! :evil:
zangelova
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 05 Фев 2009, 16:59

Ама Вие вече сключихте нов договор през времетраенето на първия, че конфликт на интереси...Колега, дано някога не гледате трудови дела, че ... :shock:
А по въпросите Ви:
1. Може да Ви откаже ползването на платен отпуск и не защото нямате 8 месеца реално изработени;
2. Кандидатствайте си на воля, допълвам с казаното по-горе;
3.Може да си прекратите договора "по общия ред".
Въпреки че Ви отговорих, някак си обидно е за Вас да задавате такива въпроси, готвейки се за конкурс за "младши съдия", все пак сте държали изпит по трудово право, а и разполагате с КТ. Отдавам го само на младостта Ви...
fani_i
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 05 Фев 2009, 17:12

Да, едно време четяхме коментара на Мръчков ...
а я сега младите - по форумите... ;-) /това е шега и няма за цел да обиди или нарани/
Иначе сериозно- zangelova пожелавам Ви усех... човек успява като се бори!Имете шанс - реализирайте го!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот punisher » 17 Фев 2009, 17:43

Поради тази тема аз дълбоко се надявам на този конкурс да успеят кадърните и знаещите колеги.А такива има и то не малко в този форум.Наистина не мога да повярвам,че колегата-юрист-кандидат магистрат задава подобен въпрос.
Аз затова твърдях(по темата за младшите за този конкурс),че ако на такива структурно-административни въпроси не може да си отговори един колега,как тогава този човек утре ще ми разрешава спор и видиш ли аз как да обясня после на клиента ми,че съдията е справедлив,знаещ и т.н.
Пази Боже!!!Дано има справедливост.Това искам аз,а не поради късмет,шанс,връзки,понаучени основни въпроси или прочее да заставам в съдебната зала срещу такъв тип колеги и накрая те да ми пишат решения или присъди,лишени от правни знания.
punisher
Потребител

Мнениеот sunrise » 17 Фев 2009, 17:49

Колега, а аз тази сутрин от един сутрешен блок разбрах, че онзи прокурор, дето предупредил Мургина, бил назначение на БСП. Я, а пък аз досега да си мисля ,че с конкурс стават тези ми ти работи. Та така, а после, девойката се обижда ,дето не вярвам да е колега. :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 17 Фев 2009, 18:59

Колега, и аз затова се смаях, въпреки че отговорих на въпросите на кандидат-магистрата. Навремето се явих на тези изпити - оценките ми не бяха на мах - 5.50 на писмен и 5.80 на устен, но не би - малко е било явно. На втория конкурс за младши прокурори може би не само аз, но и други колеги от форума помнят, че бяха публикувани казусите в ежедневник и конкурсът отложен - на отложения естествено не се явих, както и на следващи. Омерзена съм и предвид нивото на тук питащата - кое ли я е накарало да си мисли, че ще спечели конкурс (очевидно не знания, и елементарни не личат) :?:
Силно се надявам, както и Вие, някога на тези места да назначават наистина знаещи, почтени и достойни магистрати! Сигурна съм, че и сред сегашните има такива, но не всички, а това вече е проблем!
fani_i
Потребител

Назад към Трудово право