Колеги, на 2,02,2009- та година сключих трудов договор по чл.70 КТ- със срок 6 месеца, считано от 1,02,2009- та година.
Искам да взема 2 дни отпуск за кандидатстване за младши съдия и прокурор.
Имам 14 месеца предходен стаж по специалността- 8 месеца без 2 дни като юрисконсулт и 6 месеца стаж преди практико- теоритичен изпит.
Имам 3 въпроса:
1. Може ли да ми се откаже платен отпуск, поради това,че нямам пълни 8 месеца, реално изработени?
2.В договора има клауза ,която цитирам дословно: "Работникът няма право:
а)през времетраенето на трудовия договор с ... да сключва друг договор или да извършва услуги на конкурентни организации или фирми със сходен предмет на дейност;
..."
Това означава ли,че нямам право да кандидатствам за младши- , тъй като става въпрос за дейност, сходна с дейността на организацията, в която работя?
3. Съдейки по чл.71, това означава ли,че по аргумент за обратното аз мога да прекратя договора преди изтичане на срока за изпитване с предизвестие по общия ред? (договора е сключен в полза на другата страна).
Благодаря ви за помощта..
- Дата и час: 25 Ное 2024, 14:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов договор по чл.70 КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Трудов договор по чл.70 КТ
Моля ви,никой ли не може да помогне, важно е!
- zangelova
- Младши потребител
Извинете ме , ако Ви засягам, но наистина ли сте юрист?
Защото не знам, ако сте колега, какво Ви притеснява.
Защото не знам, ако сте колега, какво Ви притеснява.
- sunrise
- Активен потребител
Да, юрист съм. Притеснява ме , защото работя в съд като съдебен помощник и кадидатствам за младши съдия в същия съд. Както виждате, има конфликтност на ситуацията.
Мислех, че това е форум за взаимопомощ, а не за оплюване!
Мислех, че това е форум за взаимопомощ, а не за оплюване!
- zangelova
- Младши потребител
Ама Вие вече сключихте нов договор през времетраенето на първия, че конфликт на интереси...Колега, дано някога не гледате трудови дела, че ...
А по въпросите Ви:
1. Може да Ви откаже ползването на платен отпуск и не защото нямате 8 месеца реално изработени;
2. Кандидатствайте си на воля, допълвам с казаното по-горе;
3.Може да си прекратите договора "по общия ред".
Въпреки че Ви отговорих, някак си обидно е за Вас да задавате такива въпроси, готвейки се за конкурс за "младши съдия", все пак сте държали изпит по трудово право, а и разполагате с КТ. Отдавам го само на младостта Ви...
А по въпросите Ви:
1. Може да Ви откаже ползването на платен отпуск и не защото нямате 8 месеца реално изработени;
2. Кандидатствайте си на воля, допълвам с казаното по-горе;
3.Може да си прекратите договора "по общия ред".
Въпреки че Ви отговорих, някак си обидно е за Вас да задавате такива въпроси, готвейки се за конкурс за "младши съдия", все пак сте държали изпит по трудово право, а и разполагате с КТ. Отдавам го само на младостта Ви...
- fani_i
- Потребител
Да, едно време четяхме коментара на Мръчков ...
а я сега младите - по форумите... /това е шега и няма за цел да обиди или нарани/
Иначе сериозно- zangelova пожелавам Ви усех... човек успява като се бори!Имете шанс - реализирайте го!
а я сега младите - по форумите... /това е шега и няма за цел да обиди или нарани/
Иначе сериозно- zangelova пожелавам Ви усех... човек успява като се бори!Имете шанс - реализирайте го!
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Поради тази тема аз дълбоко се надявам на този конкурс да успеят кадърните и знаещите колеги.А такива има и то не малко в този форум.Наистина не мога да повярвам,че колегата-юрист-кандидат магистрат задава подобен въпрос.
Аз затова твърдях(по темата за младшите за този конкурс),че ако на такива структурно-административни въпроси не може да си отговори един колега,как тогава този човек утре ще ми разрешава спор и видиш ли аз как да обясня после на клиента ми,че съдията е справедлив,знаещ и т.н.
Пази Боже!!!Дано има справедливост.Това искам аз,а не поради късмет,шанс,връзки,понаучени основни въпроси или прочее да заставам в съдебната зала срещу такъв тип колеги и накрая те да ми пишат решения или присъди,лишени от правни знания.
Аз затова твърдях(по темата за младшите за този конкурс),че ако на такива структурно-административни въпроси не може да си отговори един колега,как тогава този човек утре ще ми разрешава спор и видиш ли аз как да обясня после на клиента ми,че съдията е справедлив,знаещ и т.н.
Пази Боже!!!Дано има справедливост.Това искам аз,а не поради късмет,шанс,връзки,понаучени основни въпроси или прочее да заставам в съдебната зала срещу такъв тип колеги и накрая те да ми пишат решения или присъди,лишени от правни знания.
- punisher
- Потребител
Колега, а аз тази сутрин от един сутрешен блок разбрах, че онзи прокурор, дето предупредил Мургина, бил назначение на БСП. Я, а пък аз досега да си мисля ,че с конкурс стават тези ми ти работи. Та така, а после, девойката се обижда ,дето не вярвам да е колега.
- sunrise
- Активен потребител
Колега, и аз затова се смаях, въпреки че отговорих на въпросите на кандидат-магистрата. Навремето се явих на тези изпити - оценките ми не бяха на мах - 5.50 на писмен и 5.80 на устен, но не би - малко е било явно. На втория конкурс за младши прокурори може би не само аз, но и други колеги от форума помнят, че бяха публикувани казусите в ежедневник и конкурсът отложен - на отложения естествено не се явих, както и на следващи. Омерзена съм и предвид нивото на тук питащата - кое ли я е накарало да си мисли, че ще спечели конкурс (очевидно не знания, и елементарни не личат)
Силно се надявам, както и Вие, някога на тези места да назначават наистина знаещи, почтени и достойни магистрати! Сигурна съм, че и сред сегашните има такива, но не всички, а това вече е проблем!
Силно се надявам, както и Вие, някога на тези места да назначават наистина знаещи, почтени и достойни магистрати! Сигурна съм, че и сред сегашните има такива, но не всички, а това вече е проблем!
- fani_i
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|