Има ли някви условности при изплащането на обезщетение за неспазения срок на предизвестието, когато е повече от един месец ?
Питам, защото при последното посещение във фирмата, в която работех, ми казаха, че няма да получа парите за втория месец, ако съм започнал вече работа някъде.
Уволнен съм "На основание чл.328 ал.1 т.3 във връзка с чл. 220 ал.1 .... ".
В трудовия ми договор е заложено - "Срокът на предизвестие е еднакъв за двете страни и се определя на 60 дни."
Ако няма ограничения, към кого да се обърна - към Инспекцията по труда, или към адвокат за евентуално съдебно търсене на права ?
Благодаря ви предварително за евентуалните насоки.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За Чл. 220.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: За Чл. 220.
Ако са прекратили трудовия Ви договор при неспазване срока на предизвестие в целия му размер, се дължи обезщетение за неспазения срок, независимо дали сте започнали работа другаде или не. Обезщетението не е обвързано с оставане без работа(както по чл.222(1)), а с освобождаването Ви преди изтичане срока на предизвестие. Изискуемостта на обезщетението настъпва с прекратяване на правоотношението.
Отправете писмена покана до работодателя за изплащане на обезщетението, като му укажете срок и посочите най-добре банкова сметка.
За изготвяне на поканата е препоръчително да ползвате адвокат. Също и при по-нататъшното развитие на казуса, ако не постъпи плащане от бившия Ви работодател.
Инспекция по труда в случая не би Ви помогнала, тъй като се очертава спор между Вас и работодателя, по който не може да се произнесе и само ще загубите време.
Отправете писмена покана до работодателя за изплащане на обезщетението, като му укажете срок и посочите най-добре банкова сметка.
За изготвяне на поканата е препоръчително да ползвате адвокат. Също и при по-нататъшното развитие на казуса, ако не постъпи плащане от бившия Ви работодател.
Инспекция по труда в случая не би Ви помогнала, тъй като се очертава спор между Вас и работодателя, по който не може да се произнесе и само ще загубите време.
- fani_i
- Потребител
Re: За Чл. 220.
Благодаря Фани !
Работих до приключване на календарния месец в който ми връчиха заповедта. Изплатиха ми няколкото дни от следващия месец с които се навършваха 30 дни от връчването на заповедта.
Ще потърся адвокат за да отправя писмена покана до работодателя за изплащане на обезщетението за другите 30 дни.
Исках само да разбера в правилна посока ли разсъждавам (правото ми е хоби).
Още веднъж благодаря!
П.П.
roky_ft11, естествено, че ще потърся адвокат. Въпроса ми бе от къде да започна - от "Инспекциата", или направо с адвоката.
Защо ме мъмриш ? Нима в този форум не може да се попита за насока на действие ???
Мислех още да попитам, дали тук има адвокат занимаващ се с трудово право в града в който живея, но явно небива ...
Имам и други неуредени плащания, но няма да Ви занимавам, ще си намеря от другаде адвокат, който да поеме делата.
Работих до приключване на календарния месец в който ми връчиха заповедта. Изплатиха ми няколкото дни от следващия месец с които се навършваха 30 дни от връчването на заповедта.
Ще потърся адвокат за да отправя писмена покана до работодателя за изплащане на обезщетението за другите 30 дни.
Исках само да разбера в правилна посока ли разсъждавам (правото ми е хоби).
Още веднъж благодаря!
П.П.
roky_ft11, естествено, че ще потърся адвокат. Въпроса ми бе от къде да започна - от "Инспекциата", или направо с адвоката.
Защо ме мъмриш ? Нима в този форум не може да се попита за насока на действие ???
Мислех още да попитам, дали тук има адвокат занимаващ се с трудово право в града в който живея, но явно небива ...
Имам и други неуредени плащания, но няма да Ви занимавам, ще си намеря от другаде адвокат, който да поеме делата.
- stalew
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|