Моля да ми помогнете за следното - възможно ли е въз основа на проведен конкурс да бъде назначен пенсионер на работа, при положение че е спечелил конкурса, а следващите класирани след него кандидати са хора в продуктивна трудова възраст
Изобщо правомерно ли е назначаването на пенсионер /бивш военен /въз основа на проведен конкурс в качеството му на директор
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Назначаване на пенсионер на работа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Назначаване на пенсионер на работа
А Вас коя нормативна разпоредба Ви навява на мисълта, че пенсионерът няма право да работи по трудово правоотношение, включително възникнало въз основа на конкурс, щом отговаря на предявените от работодателя изисквания и го е спечелил?
- fani_i
- Потребител
За съжаление нито КТ нито в ЗВО мога да открия правна уретба- затова търся съдействието Ви - къде, в кои нормативни актове мога да погледна
- xectora4o
- Нов потребител
Нормативна уредба, която да ограничава правото на господина да заеме мястото въз основа на спечелен конкурс и да работи по трудово правоотношение, просто няма, затова и не намирате. След като сте го допуснали до участие в конкурса (очевидно е отговарял на изискванията) и го е спечелил, ще трябва и да продължите процедурата.
P.S. Човекът е млад пенсионер, както разбирам, така че може да издържи да работи не по-малко от т.нар. от Вас "хора в продуктивна трудова възраст", а може и повече
P.S. Човекът е млад пенсионер, както разбирам, така че може да издържи да работи не по-малко от т.нар. от Вас "хора в продуктивна трудова възраст", а може и повече
- fani_i
- Потребител
Благодаря Ви за отговора - след като порових внимателно в учебника на проф. Мръчков, разбрах че разпоретбата от 2001 година относно едногодишното назначаване на пенсионер, поради липсата на друг желаещ е отменена, а чл.8 на КТ забранява дискриминация по отношение на възрастта.
Тези неща ме вълнуват защото са ми дадени като казуси за назначаването ми на работа- затова съм толкова притеснена. Ще съм Ви много благодарна, ако ме насочите в кой норм. актове да търся уретба на следния въпрос- какъв е способът на 91 души притежаващи акции, които са 5 процента от едно АД да получат своите дивиденти, при положение че вече 11 години не са получили нито лев от съществуващо в момента и реализиращо добра печалба АД
Тези неща ме вълнуват защото са ми дадени като казуси за назначаването ми на работа- затова съм толкова притеснена. Ще съм Ви много благодарна, ако ме насочите в кой норм. актове да търся уретба на следния въпрос- какъв е способът на 91 души притежаващи акции, които са 5 процента от едно АД да получат своите дивиденти, при положение че вече 11 години не са получили нито лев от съществуващо в момента и реализиращо добра печалба АД
- xectora4o
- Нов потребител
Не знам на каква длъжност ще ви назначават след отговорите на тези казуси, но не е нужно да четете учебник, за да си актуализирате знанията за приложимия закон - достатъчно е да отворите закона.
По втория въпрос виждам, че сте пуснали отделна тема и даже имате отговор, така че...присъединявам се към него.
И още нещо - съвсем добронамерено - ако ще отговаряте писмено на казусите, не пишете "разпореТба" и "уреТба" - това ще е достатъчно за изпитващия Ви.
Просто си четете закона и спокойно!
По втория въпрос виждам, че сте пуснали отделна тема и даже имате отговор, така че...присъединявам се към него.
И още нещо - съвсем добронамерено - ако ще отговаряте писмено на казусите, не пишете "разпореТба" и "уреТба" - това ще е достатъчно за изпитващия Ви.
Просто си четете закона и спокойно!
- fani_i
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|