Здравейте, искам да Ви помоля за съвет.
Случаят е следният: средата на месец ноември 2008 год. ми разрешават да ползвам ученически отпуск /бях в сесия/. Отпускът ми изтичаше на 19.12.08 г. ,бях болна и предадох болничен лист за следващите работни дни.След това цялата фирма излезе почивка заради празниците и аз си занесох уверението от училище , чак средата на януари.Междувременно в началото на декември подадох едномесечно предизвестие за напускане.
И така работодателят ми задържа ноемврииската заплата и не ми я е дал до ден днешен, а декември са ме пуснали неплатен отпуск и пак не взех никакви пари.
Прав ли е ? Аз ли съм сгрешила?
Моля Ви за разяснение.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прав ли е работодателя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прав ли е работодателя?
Никой ли няма да сподели мнение?
- papadopoulos
- Нов потребител
Ще започна отзад напред. Неплатеният годишен отпуск се ползва само по искане на
работника/служителя. Работодателят няма право едностранно да налага ползване на такъв вид отпуск.
Що се отнася до отпуска за обучение - той е два вида: платен и неплатен. Ако сте поискали платен, а работодателят вместо платен е отпуснал неплатен е неправомерно тъй като важи казаното по-горе за неплатения годишен отпуск.
Работодателят неправомерно задържа ноемврийската заплата. За декември също имате право на възнаграждение за срока в който сте била в платен отпуск и обезщетение от ДОО за времето на болничния.
работника/служителя. Работодателят няма право едностранно да налага ползване на такъв вид отпуск.
Що се отнася до отпуска за обучение - той е два вида: платен и неплатен. Ако сте поискали платен, а работодателят вместо платен е отпуснал неплатен е неправомерно тъй като важи казаното по-горе за неплатения годишен отпуск.
Работодателят неправомерно задържа ноемврийската заплата. За декември също имате право на възнаграждение за срока в който сте била в платен отпуск и обезщетение от ДОО за времето на болничния.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Никой не може да Ви посъветва, като не е видял документите Ви.
Идете при адвокат. Носете това, с което разполагате и ще получите задоволителен отговор срещу минимално възнаграждение.
Защо българите си мислят, че интелектуалния труд е безплатен?
В нормалните държави, всеки гражданин има своя личен адвокат, както и у нас вече - личен лекар!
Идете при адвокат. Носете това, с което разполагате и ще получите задоволителен отговор срещу минимално възнаграждение.
Защо българите си мислят, че интелектуалния труд е безплатен?
В нормалните държави, всеки гражданин има своя личен адвокат, както и у нас вече - личен лекар!
- richi_rich
- Младши потребител
Ползвала съм платен отпуск на обучение. А относно заплащане за декември са се позовали на наредба за работното време , почивките и отпуските чл. 51 т. 3, тъй като бях болна и веднага след отпуската не съм занесла уверението от училище.
Благодаря на всички за отговорите
Благодаря на всички за отговорите
- papadopoulos
- Нов потребител
Извинете ме , ако нахалствам. Не подценявам интелектуалния труд. Просто без заплащане от близо 3 месеца не мисля , че бих могла да отида където и да е.
- papadopoulos
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|