начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

проблем при несменен Булстат

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем при несменен Булстат

Мнениеот margarita.1957 » 15 Яну 2009, 09:44

Въпроса ми може би е за компетентни органи от НАП, но все пак моля, ако може да ми обясните.Проблема е, че при преминаването на училището ни през 2006г. на делегиран бюджет, не е подаден списък на работещите в момента за смяна на Булстат.Някой е трябвало да каже това да стане, но не е казал. И след две години се оказва, че в списъка фигурират и напуснали и работещи. Някои хора са в стария Булстат, други в новия. След сигнал от страна на напуснал работник от 2006, се оказва че и всички напуснали през периода 2006-2008 са в списъка като работещи.Това касае ли здравното осигуряване, при условие, че човек който вече не работи, е в списък като работещ?Или здравния статус се установява, като се види докога са внасяни здравни осигуровки ?
Много Ви моля, ако е във Вашата компетентност обяснете ми, защото съм се обръщала към много хора за помощ, но резултат няма .Благодаря Ви предварително.
margarita.1957
Младши потребител

Re: проблем при несменен Булстат

Мнениеот genius75 » 16 Яну 2009, 18:17

Сега, аз съм попадал на подобен проблем.
Вината е в системата на НАП. В повечето случаи, де.
Доколкото разбирам договорите на работещите са прекратени,
и съответно сте пуснали уведомления за прекратяване, нали така.
Но въпреки това прекратяването не е отразено в системата на |НАП.
Според мен, следва да копирате всички умедомления за прекратяване,
и изпратите писмо до ЦУ на НАП, като изискате отбелязване на
прекратяването на тр.договори.
По въпроса Ви дали касае здравно или соц.осигуряване, Ви отоговарям,
че такова се дължи само при съществуващо тр. правоотоншение,
която хипотеза не се отнася за вашия случай.
Проблема е, че НАП в момента разработва нов продукт и като го въведе,
проблема ще се задълбочи.
Другият вариант за справяне със ситуацията е да пуснете наново прекратяването.
На хартиен носител. Този проблем се появява само в случай на прекратяване
със ел.подпис.
genius75
Потребител

Мнениеот margarita.1957 » 19 Яну 2009, 16:07

Много благодаря за изчерпателния отговор. Проблема ми е в това, че след като разбрах за това, че прекратени хора са в списъка като работещи, служителки от НАП ми казаха да подам отново прекратяване на дискета.Аз го направих и започнаха да излизат дублиращи данни, т.е. че уведомленията за прекратяване са вътре в тяхната система, но в списъка хората си остават. След това, още няколко пъти носих прекратяване на дискета и винаги излизаха дублиращи данни и хората си стояха като работещи.И накрая ме посъветваха да подам заличаване на назначаването /на прекратените хора/ за да изчезнат от списъка. Това не посмях да направя. Притеснявам се дали изобщо ще останат някакви данни в персоналния регистър, че лицето все пак е работило или всичко ще се заличи?Тревожа се и от това, което сте ми писали, че в НАП разработват нов продукт и че проблема ще се задълбочи.Какво да направя?
Много Ви моля, ако все пак можете помогнете ми!
margarita.1957
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 19 Яну 2009, 16:26

Проблема Ви е комплициран.
В случаят, няма пречка за пуснете уведомления за заличаване на повторните заличания. Тва трябва да се направи с код -корекция. Или въобще заличаване.
Мисля че преди да пуснете тези заличавания, с молба изискайте справка по Булстат на дружеството/ЕТ справка на всички подадени уведомления по чл.63 ал.4 КТ, от нея ще е видно колко пъти сте подавали данни за прекратяване относно всяко лице и ще знаете какво да правите по-нататък.
Освен това, добре е този проблем да се изясни с началника на отдела... на НАП.
Може би, те ще Ви упътят най-добре..

П.П. Писали сте "хората стояха като работещи". Разбрах ви какво сте искали да кажете, но тва е неточен термин. Следва да се каже, че регистрацията на прекратения трудов договор в ТД на НАП на работещите лица, не е видно в регистъра им.
Тва е като корекция. :)
genius75
Потребител

Мнениеот margarita.1957 » 19 Яну 2009, 21:10

Благодаря Ви за експедитивния отговор.Що се отнася до това да видя всички подадени уведомления/и дублиращите/ аз вече имах достъп до това.Служебно лице от НАП ми направи справка по ЕГН на всеки напуснал човек. От там се вижда колко пъти са подавани уведомления за прекратяване, но понеже булстата не е сменен навреме , хората са в стария булстат и стоят с непрекратен трудов договор.Въпроса ми беше, дали ако направя заличаване на назначаването ще изчезне и информацията, че човека все пак е работил по трудов договор, защото при едно евентуално пенсиониране на дадено лице, трябва да има съответствие с информацията от персоналния регистър и трудовата книжка. Опасявам се само да не се заличи целия период . В стремежа си да оправя нещата, те май съвсем се объркаха, но все пак Ви благодаря за съветите , които ми давате.
margarita.1957
Младши потребител

Назад към Трудово право