Здравейте,надявам се да съм улучил правилния раздел,ако не, моля модовете да ме поправят,като я преместят на мястото и,а въпросът и от огромно значение за мен(надявам се,и не само за мен).
Имам 13г и 8м стаж първа кат.в МО,като кадр.военносл.,преди това имам също първа категория 3 години в хим.завод и още 4 трета категория,след като ме съкратиха през месец декември от редовете на МО,искам да знам,кога и как мога да се пенсионирам,и има ли вероятност да се пенсионирам като работник с първа кат.труд?Признават ли ми се тези 16г и 8м общо,като 1кат.или ще ми бъдат приравнени?Най-общо казано кога най-рано мога да се пенсионирам и какви са вариантите??тъй като чувам,че след 2009,пенсионирането ще става по еднакъв начин за всички категории труд,....ако евентуално си намеря работа с първа категория кво става??
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съкратен военен право на пенсия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: съкратен военен право на пенсия
Че това си е направо фактическа обстановка за решаване на казус по осигурително и то за упражнения.
Схемата е следната:счетоводител +НОИ,или адвокат,който се занимава с осигур.право и пенсии
Схемата е следната:счетоводител +НОИ,или адвокат,който се занимава с осигур.право и пенсии
- punisher
- Потребител
По условията на чл.69 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/не може да се пенсионирате като кадрови военнослужещ, тъй като нямате най-малко 16 години и 8 месеца стаж, действително изслужен на кадрова военна служба. Вашите 16 год. и 8 месеца стаж от първа категория са сбор от стаж на кадрова военна служба /13 години и 8 месеца/ и стаж, положен на цивилна длъжност по условията на първа категория труд /3години/.
За съжаление, не сте написал на каква възраст сте, за да ви отговоря дали имате право на пенсия като гражданско лице по условията на § 4, ал.1 от Прех. и закл. разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, според която за пенсиониране в конкретния случай, освен придобит стаж най-малко 10 години от първа категория труд, който вие имате, се изисква навършена възраст от 52 години за мъжете, а също така и сбор от възрастта и целия осигурителен стаж, след превръщането му към трета категория труд равен на 100 точки. Правото на пенсиониране по условията на посочения § 4, ал.1 от ПЗР на КСО обаче може да се реализира до 31 декември 2010г. включително.
За съжаление, не сте написал на каква възраст сте, за да ви отговоря дали имате право на пенсия като гражданско лице по условията на § 4, ал.1 от Прех. и закл. разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, според която за пенсиониране в конкретния случай, освен придобит стаж най-малко 10 години от първа категория труд, който вие имате, се изисква навършена възраст от 52 години за мъжете, а също така и сбор от възрастта и целия осигурителен стаж, след превръщането му към трета категория труд равен на 100 точки. Правото на пенсиониране по условията на посочения § 4, ал.1 от ПЗР на КСО обаче може да се реализира до 31 декември 2010г. включително.
- vanibon
- Нов потребител
на 42 навършени съм,....да разбирам,че не мога да се включа в срока до 31.12.2010г.?,....а след тоя срок какво ще стане с годините от първа кат.труд,и кога мога очаквам да се пенсионирам?благодаря за отзивчивостта.За съжаление, не сте написал на каква възраст сте, за да ви отговоря дали имате право на пенсия като гражданско лице по условията на § 4, ал.1 от Прех. и закл. разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, според която за пенсиониране в конкретния случай, освен придобит стаж най-малко 10 години от първа категория труд, който вие имате, се изисква навършена възраст от 52 години за мъжете, а също така и сбор от възрастта и целия осигурителен стаж, след превръщането му към трета категория труд равен на 100 точки. Правото на пенсиониране по условията на посочения § 4, ал.1 от ПЗР на КСО обаче може да се реализира до 31 декември 2010г. включително.
- temelkov
- Нов потребител
Що се отнася до пенсионирането след 31.12.2010г. на лица, придобили стаж от първа или втора категория труд е въпрос на законодателство, нямам представа какви текстове ще бъдат приети. Предполагам, че осигурителният стаж от първа категория труд ще се превръща към трета категория по реда на чл.104 от КСО /чл.16 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж-НПОС/, както е и сега при пенсиониране по реда на § 4 от ПЗР на КСО и по реда на чл.68 от КСО.
Към настоящия момент за Вас съществува вариант единствено да работите и се осигурявате за всички осигурителни случаи и да "натрупвате" осигурителен стаж, за да придобиете след време право на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл.68 от КСО.
Съгласно посочената разпоредба, както и разпоредбата на чл.15 от НПОС, право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършена възраст 63 години за мъжете и сбор от продължителността на осигурителния стаж и възрастта не по-малък от 100 точки.
Към настоящия момент за Вас съществува вариант единствено да работите и се осигурявате за всички осигурителни случаи и да "натрупвате" осигурителен стаж, за да придобиете след време право на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл.68 от КСО.
Съгласно посочената разпоредба, както и разпоредбата на чл.15 от НПОС, право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършена възраст 63 години за мъжете и сбор от продължителността на осигурителния стаж и възрастта не по-малък от 100 точки.
- vanibon
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|