начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

съкращение и неизползван отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съкращение и неизползван отпуск

Мнениеот doni11 » 08 Яну 2009, 14:05

Здравейте,
Съкращават ме по чл. 328 ал.1, т. 2 и в момента тече едномесечното предизвестие. Имам 14 дни неизползван отпуск от 2008 и работодателят твърди, че може да ме задължи да използвам този отпуск, дори и аз не искам.
Моля, ако някой може да ми помогне.
Въпросът ми е: наистина ли работодателят може да ме задължи да използвам този отпуск? Ако да - с какъв документ?
Благодаря ви!
doni11
Нов потребител

Re: съкращение и неизползван отпуск

Мнениеот sunrise » 08 Яну 2009, 14:36

А Вашата идея е да Ви изплати тези дни, така ли?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2009, 15:59

Здравейте,

Принципно положение е, че платеният годишен отпуск следва да се ползва през годината, за която се полага. При това положение Вие е трябвало да използвате отпуска си до края на 2008г. След като е налице остатък от този отпуск през настоящата година, то работодателят Ви може да Ви задължи да го използвате, само ако рпеди това Ви е поканил да излезете в почивка, но сте му отказали. В противен случай, ако не е налице покана, то няма как Ви да да бъдете задължена да си го ползвате. В случай, че след прекратяването на тр. виправоотношение, имате неизползван ПГО, то следва да бъдете парично компенсирана за това.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот doni11 » 08 Яну 2009, 17:21

Благодаря много за отговорите!

Законовият начин, по който е трявало да бъда поканена да използвам остатъка от полагащия ми се платен годишен отпуск за 2008 година е ПИСМЕНО, а не устно? Т.е да ми е бил даден някакъв документ, така ли? И това е трябвало да се случи през 2008г?
Благодаря отново!
doni11
Нов потребител

Мнениеот Melly » 08 Яну 2009, 17:37

В момента сте в предизвестие, така че след изтичането му работодателят Ви трябва да ви обещети за неползвания годишен отпуск по реда на чл.224 КТ. Имайте предвид, че е недопустимо по време на предизвестието да се ползва годишен отпуск.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2009, 17:49

Здравейте,

Искам да изразя своето пълно несъгласие с написаното от Melly. Нито едно от написаните неща не е вярно, а по този начин заблуждава питащата. По време на рпедизвестието, трудовоправните отношения се запзават каквито са били до този момент. Ето озащо, обстоятелството, че е изпратено предизвестие, по никакъв начин не означава, че не може да се ползва платен годишен отпуск. В тази връзка, ако той бъде използван, то след прекратяването на тр. договор, работодателят няма да дължи компенсация. Възможността за ползване на ПГО е импаративно уредена в чл. 172 и сл. КТ, където липсва забрана за периода на предизвестие.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2009, 17:58

Здравейте doni11,

В КТ не е установена форма на поканата, поради което същата може да бъде отправена и устно, независимо, че практиката е приела писмената форма, за целите на доказването. Следователно, работодателят може да Ви задължи устно, а ако откажете - вероятно ще стори това писмено, да позлвате оставащият Ви ПГО.
От друга страна, за пълнота на написаното от мен преди малко - че отговорът на Melly е напълно неверен, съответно некоректно подаден, посочвам и основанието за тези мои твърдения, а именно - разпоредбата на чл. 176 ал.4 КТ, която установява правото да се ползва ПГО, до момента на прекратяване на тр. договор.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Яну 2009, 20:10

Здравейте,

Искам да изразя своето пълно несъгласие с написаното от Melly. Нито едно от написаните неща не е вярно, а по този начин заблуждава питащата. По време на рпедизвестието, трудовоправните отношения се запзават каквито са били до този момент. Ето озащо, обстоятелството, че е изпратено предизвестие, по никакъв начин не означава, че не може да се ползва платен годишен отпуск. В тази връзка, ако той бъде използван, то след прекратяването на тр. договор, работодателят няма да дължи компенсация. Възможността за ползване на ПГО е импаративно уредена в чл. 172 и сл. КТ, където липсва забрана за периода на предизвестие.

На свой ред ще си позволя да не се съглася с вас, колега Мonteskio.
Принцип в трудовото право е, че трябва да се престира труд срещу възнаграждение. Във срока на предизвестие, независимо от коя от двете страни е отправено, лецето следва да изпълнява трудовите си задължения, съгласно договора и трудовата му характеристика. Т.е трябва реално да е положен труд. По време на платен годишен отпуск лицето не полага труд, а възстановява силите си от положения преди това труд - и това е така по силата на закона - чл.155 КТ. По тази причина считам, че е недопустимо по време на предизвестието да се ползва годишен отпуск, а при прекратяване на трудовото правотношение, неизползваният такъв се заплаща като обещетение, което е с характер на неустойка.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 09 Яну 2009, 10:16

Към Melly,

Един добронамерен съвет - по-добре не давайте отговор на поставени въпроси, по които не сте уверена в правотата си. От друга страна, когато получите отговор, който е в пълно притоворечие на даденото от Вас становище се позамислете дали има основание или не..

В настоящия случай несъгласието Ви не почива на нормите на Трудовото право. ЩЕ кажа само едно и с това темата за мен ще приключи - в КТ няма забрана по време на предизвестие да се ползва ПГО - точно обратното - налице е такова право, като по-горе съм и посочил конкретния чл. Второ - няма никакво отношение полагания труд ползването на ПГО по начина, който сте заявили. Естествено е, че по време на ползване на ПГО лието не работи, но какво общо има това с предизвестието?!!! Нищо.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2009, 19:31

monteskio написа:Към Melly,

Един добронамерен съвет - по-добре не давайте отговор на поставени въпроси, по които не сте уверена в правотата си. От друга страна, когато получите отговор, който е в пълно притоворечие на даденото от Вас становище се позамислете дали има основание или не.. Да, позамислих се и това е поводът да ви отговоря.

В настоящия случай несъгласието Ви не почива на нормите на Трудовото право. ЩЕ кажа само едно и с това темата за мен ще приключи - в КТ няма забрана по време на предизвестие да се ползва ПГО - точно обратното - налице е такова право, като по-горе съм и посочил конкретния чл. - Който третира начина и реда на ползване на ПГО (формални изявления на двете страни : писмена молба, последвана от писмена Заповед).
От представената фактология не може да се извлече знание, че тези два факта по веме предхождат формалното изявление с предизвестие на Работодателя за прекратяване на тр.правоотношение.
Второ, чл.220 КТ допуска предизвестието да не бъде отработено, съответно неспазилата го страна дължи на другата обещетение.
Трето, предизвестието блокира правоотношението на ниво такова, каквото е до този момент, и след като е налице неизползван ПГО, при прекратяването му Работодателят трябва да го компенсира със заместващия го еквивалент - парично - и това е единственото изключение в императивната уредба на субективното право на ПГО и разширителното й тълкуване е недопустимо.

Второ - няма никакво отношение полагания труд ползването на ПГО по начина, който сте заявили. Естествено е, че по време на ползване на ПГО лието не работи, но какво общо има това с предизвестието?!!! Нищо. Напротив, "нещо" е: По-горе съм посочила различията.

Към Мonteskio,

Нямах никакво намерение да доразвивам тезата си, но добронамерено към Вас отбелязвам, че когато имате несъгласие по дадено мнение, следва да го аргументирате, а не само да го заявите. Всеизвестно е, че по даден въпрос може да се обсъждат различни тези, но не и по този назидателен начин. Между другото, отдавна съм напуснала ученическата скамейка.

С това и аз приключвам участието си тук.
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право