начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот neo76 » 25 Ное 2008, 21:41

Здравейте!
Служител в държавна фирма съм.Работя на трудов договор по заместване на служителка която е по майчинство.Срока на договора ми е "до завръщане на титуляра".Предстоят съкращения.Възможно ли е и в същото време законосъобразно ли е да попадна в списака на съкратените при положение че закона защитава от съкращение щат на служители в майчинство до определен период?
neo76
Нов потребител

Re: Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот ivankavrakov » 26 Ное 2008, 09:32

КТ, Чл. 333. В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;...
Защитата на майките не е безпределна. Ако наистина се налага съкращаване, то работодателат трабва да поиска разрешение от Инспекцията по труда. Ако ИТ разреши може да се съкрати майката.
ivankavrakov
Потребител

Re: Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот neo76 » 02 Дек 2008, 14:27

Явно не съм бил достатачно ясен.В случая говорим за съкращение на щата а не за уволнение,мисля че има разлика и по конкретно въпросът ми беше дали при съкращение могат да ме съкратят,при положение че съм на срочен трудов договор по заместване на майка "до завръщане на титуляра" :)
neo76
Нов потребител

Назад към Трудово право