начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Член на синидикална организация-прекратяване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Член на синидикална организация-прекратяване

Мнениеот pitasht » 25 Ное 2008, 11:04

Колеги какво Ви е мнението
Кога се прекратява членството в синдикалната организация, ако лицето не плати три вноски към синдиката а в устава пише следното:
Членството се прекратява с писмена молба, при неплащане на членски внос за 3(три) последователни месеци или по решение на синдикалната организация.
Коя дата се взема предвид
Например не плащам от 01.07.2008 и се прекратява на 01.10.2008 или още на 01.07.2008
Становището на синдиката в писмен вид е, че прекратяването е станало още на 01.07.
pitasht
Активен потребител

Re: Член на синидикална организация-прекратяване

Мнениеот don_juan » 25 Ное 2008, 13:32

Не мисля , че синдиката е в час !... Прекратяването по право / по устав , настъпва СЛЕД като не са платени 3 вноски , занапред , а не от предполагаема дата назад. Към 01.07 няма как да знаят, дали ще плати или не следващите 3 месеца, за да го извадят от списъка на членовете ...
За кой синдикат става дума, ако не е тайна ?
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 25 Ное 2008, 14:06

СБУ учителския синдикат
Отговорът е лично от Янка Такева
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 27 Ное 2008, 10:30

От тук насетне стои друг въпрос: дали в производството по незаконно уволнение да доказвам, че жената е била член на синдиката или да водя отделно дело например пред административен съд по чл. 145 АПК ал.2 т.3 като оспорвам решението за издаване на удостоворението само частично, защото в една част то ни ползва.
Всъщност синдиката продължава да отказва да издаде книжка и да я попълни, което ми дава основание по-скоро да започна дело против тях, но това би забавило много трудовия спор.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот don_juan » 27 Ное 2008, 12:42

от pitasht на 27 Ное 2008 09:30 am

От тук насетне стои друг въпрос: дали в производството по незаконно уволнение да доказвам, че жената е била член на синдиката или да водя отделно дело например пред административен съд по чл. 145 АПК ал.2 т.3 като оспорвам решението за издаване на удостоворението само частично, защото в една част то ни ползва.
Всъщност синдиката продължава да отказва да издаде книжка и да я попълни, което ми дава основание по-скоро да започна дело против тях, но това би забавило много трудовия спор.
..........................................................
А какво всъщност е съдържанието на документа,който е издаден ?
Аз лично мисля, че трябва да се започне от дело против синдиката , още повече , че членствени правоотношения се установяват само със съответните документи, за да се установи спазване на условията им.
Междувременно бих искал спиране на производството по КТ за уволнението.
Че ще се забави - ще се забави, но поне ще е изчистено!... А после и един иск против синдиката за вреди и ползи ... :wink:
Правило на форума : "Ако искате да Ви се помогне, помогнете и Вие:..."
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 27 Ное 2008, 17:59

Издадена е служебна бележка, че лицето е било член на синдиката до дата: 30.06.2008-до м.06 са внесени членските вноски. После на 07.07 е уволнена
Какво би било делото против синдиката?
Административно по чл. 145 т.3 АПК или гражданско и кой е ответника-това ми създава доста затруднения, защото бележката е издадена от председател на синдикалната организация в отделно училище, но тази синдикална организация едва ли има някаква самостоятелност в правния мир.
Ще помисля още ден-два и ще пусна нещо, за да не загубя срока пък съдът да му мисли!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот don_juan » 27 Ное 2008, 18:47

Колега,
Погледнете устава на синдиката - едва ли този НЯКОЙ СИ е оторизиран да издава изобщо документи от името на синдиката !...
Аз лично бих "забучил" и двете дела- пък каквото сабя покаже !
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 08 Дек 2008, 10:19

Всъщност открих практика на ВАС че това не са административни дела, защото синдикалната организация е ЮЛ с нестопанска цел и не е административен орган, явно в производството по незаконност на уволнението ще се доказва и членството.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 24 Фев 2009, 16:19

Какво е развитието по казуса:
Съдът реши, че лицето е член на синдикалната организация / като прие, че това не е спорен факт/ но най-нелогично не приложи нито една клауза от колективните договори, по които е страна синдиката.
Все още има с какво да ме изненада съда.
pitasht
Активен потребител

Назад към Трудово право