- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наказателно постановление - ДАИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Наказателно постановление - ДАИ
Здравейте,
ситуацията е следната:
ДАИ пишат Акт за адм. нарушение на шофьор на товарен автомобил за това, че няма документ, удостоверяващ, че е бил освободен от работа на ....2007г., тъй като не представя за съответния ден и тахографски лист. Основанието е чл. 90, ал. 2 от Наредба 12 на ДАМТН "Водачът трябва да е в състояние да представи на контролните органи данните от паметта на дигиталния тахограф или тахографските листове с данни за пътуванията от текущата седмица и 15 дни преди това....." и ал. 2 "Водач, който не може да представи тахографските листове по ал. 1 поради това, че не е управлявал автомобила, представя на контролните органи документ, удостоверямащ, че е бил освободен от работа".
Водачът представя исканите листове без 1, защото на определения ден действително не е бил на работа. За да удостовери последното им показва служебна бележка, НО те не я приемат с мотива, че не отговаря на техните изисквания по определен образец и пишат акт.
Аз такъв образец не мога да намеря никъде. Имате ли представа за това дали съществува и какви са му реквизитите?
И още нещо - съставителите изобщо не са описали в акта, че е била представяна такава бележка, а "нарушителят" е отбелязал накрая, че няма възражения. Въпреки това актът е обжалван и делото е насрочено.Как мога да докажа фактът, че такава бележка им е била предоставяна? Освен чрез разпит?
Благодаря,
нямам никакъв опит с обжалване на административни актове от такъв характер (касаещ се за ДВП и подобните му)
ситуацията е следната:
ДАИ пишат Акт за адм. нарушение на шофьор на товарен автомобил за това, че няма документ, удостоверяващ, че е бил освободен от работа на ....2007г., тъй като не представя за съответния ден и тахографски лист. Основанието е чл. 90, ал. 2 от Наредба 12 на ДАМТН "Водачът трябва да е в състояние да представи на контролните органи данните от паметта на дигиталния тахограф или тахографските листове с данни за пътуванията от текущата седмица и 15 дни преди това....." и ал. 2 "Водач, който не може да представи тахографските листове по ал. 1 поради това, че не е управлявал автомобила, представя на контролните органи документ, удостоверямащ, че е бил освободен от работа".
Водачът представя исканите листове без 1, защото на определения ден действително не е бил на работа. За да удостовери последното им показва служебна бележка, НО те не я приемат с мотива, че не отговаря на техните изисквания по определен образец и пишат акт.
Аз такъв образец не мога да намеря никъде. Имате ли представа за това дали съществува и какви са му реквизитите?
И още нещо - съставителите изобщо не са описали в акта, че е била представяна такава бележка, а "нарушителят" е отбелязал накрая, че няма възражения. Въпреки това актът е обжалван и делото е насрочено.Как мога да докажа фактът, че такава бележка им е била предоставяна? Освен чрез разпит?
Благодаря,
нямам никакъв опит с обжалване на административни актове от такъв характер (касаещ се за ДВП и подобните му)
- ania
- Потребител
Re: Наказателно постановление - ДАИ
ania написа:Здравейте,
ситуацията е следната:
Благодаря,
- pdaleev76
- Нов потребител
Колеги, извинете ме за реанимацията по темата.
Колега Аниа, как приключи делото? - представлява ми интерес..
Колега Аниа, как приключи делото? - представлява ми интерес..
- Гост.
- Старши потребител
Поли, привет,
И аз имах подобни дела - става въпрос за тахографски листи , за служ. бележки, пътни листи............. морето и ... още нещо
Иначе сериозно- Занимавам се и с подобни дела, поради естеството на работата / извършваме доставки и ежедневно се изготвят подобни документи от нач. на транспорта и авто - механика /напр. сл. бележки / и макар, че актовете ДАИ, ги съставят на водача и глобите са за тяхна сметка, защитавам шофьорите - НО не се оплаквам, даже ми е много интересно.
Мога да ти разкажа повече, ако се интересуваш, или да го отложим за срещата , ако не ти е спешно
И аз имах подобни дела - става въпрос за тахографски листи , за служ. бележки, пътни листи............. морето и ... още нещо
Иначе сериозно- Занимавам се и с подобни дела, поради естеството на работата / извършваме доставки и ежедневно се изготвят подобни документи от нач. на транспорта и авто - механика /напр. сл. бележки / и макар, че актовете ДАИ, ги съставят на водача и глобите са за тяхна сметка, защитавам шофьорите - НО не се оплаквам, даже ми е много интересно.
Мога да ти разкажа повече, ако се интересуваш, или да го отложим за срещата , ако не ти е спешно
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova написа:Поли, привет,
Ок.- на срещата ще си бъбрим..
- Гост.
- Старши потребител
- kuzmanin
- Младши потребител
Кой от всички нас, питате?
- Гост.
- Старши потребител
При мен НП на ДАИ беше отменено
Благодаря на един съдия от РС Бургас за проявения професионализъм и колегиално отношение
Благодаря на един съдия от РС Бургас за проявения професионализъм и колегиално отношение
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Имат ли право ДАИ да спрат автобус от движение поради причина: пукнати стъкла на предните фарове, при положение че фаровете работят и автобуса е технически изправен?
- predator_pz
- Нов потребител
Вие как мислите ?
Кое му е технически изправното на въпросният автобус, с напукани фарове? Пукнатият фар може и да "свети", ама според Вас дали може да се нарече "технически изправен" ???
PS:
Те и неизправните спирачки може "да спират" в 99 от 100 случая, но като дойде време за стотния случай, всички почваме да кършим пръсти.
А, да... и да питаме държавата, респ. ДАИ, какво прави по контрола на техническото състояние на МПС-тата.
Кое му е технически изправното на въпросният автобус, с напукани фарове? Пукнатият фар може и да "свети", ама според Вас дали може да се нарече "технически изправен" ???
PS:
Те и неизправните спирачки може "да спират" в 99 от 100 случая, но като дойде време за стотния случай, всички почваме да кършим пръсти.
А, да... и да питаме държавата, респ. ДАИ, какво прави по контрола на техническото състояние на МПС-тата.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Здравейте
Като контролен орган ДАИ съответно прилагат закона. Ако автобусът се е движил през тъмната част от денонощието могат да го спрат съгласно Чл.101, ал.3, т.8 от ЗДП. че дори и Чл.100, ал.4, т.2 от същия Закон.
А пукнатите фарове, макар и работещи се водят – неизправни.
Това е от мен Чао!
Като контролен орган ДАИ съответно прилагат закона. Ако автобусът се е движил през тъмната част от денонощието могат да го спрат съгласно Чл.101, ал.3, т.8 от ЗДП. че дори и Чл.100, ал.4, т.2 от същия Закон.
А пукнатите фарове, макар и работещи се водят – неизправни.
Това е от мен Чао!
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77,
Не искам да Ви обиждам, но моля Ви, престанете да давате некомпетентни мнения. Сигурен съм, че ви подтикват най-чисти подбуди, но уверявам Ви, че на никого не помагате, като профанизирате форума.
Правното основание да се спре технически неизправното МПС, в конкретния случай следва да бъде чл. 171, т.2, буква "а" ЗДвП. Ще Ви обърна внимание, че временното спиране от движение НЕ Е наказание, и по тази причина не не се налага с Нак. постановление по реда на ЗАНН, нито пък се търси доказване на нарушена материална норма от ЗДП, за да се приложи.
Временното спиране от движение на МПС е принудителна административна мярка, в случая с преустановителен характер. Има за цел не да се накаже водача, а да се преустанови извършването на дадено нарушение. ПАМ се налага със ЗАПОВЕД, при наличие на предвидените положителни предпоставки. Тя вече подлежи на обжалване, ама не и по реда на ЗАНН. На водача МОЖЕ да е издадено и НП, въз основа съставен АУАН, само дето наказанието по нак. постановление е съвсем отделно нещо от спирането на МПС от движение.
nikodim77 написа:Ако автобусът се е движил през тъмната част от денонощието могат да го спрат...
А това, от къде го измислихте, ако ми обясните - аз на челна стойка заставам !
-
Здравейте отново,
Горното по повод думите ми: „през тъмната част от денонощието” Мисля, че тъмната част от денонощието се явява нощта а тя е посочена в цитирания от мен Чл.101, ал.3, т.8 от ЗДП. („липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или светлоотразители при движение през нощта;)
Друг е въпросът , че съм в гршка при тълкуването на Закона свързано с темета да, вярно е. Но чак да профанизирам форума мисля, че е малко по-пресилено...
За сега Чао!
„Inspector_MBP” написа: „А това, от къде го измислихте, ако ми обясните - аз на челна стойка заставам !”
Горното по повод думите ми: „през тъмната част от денонощието” Мисля, че тъмната част от денонощието се явява нощта а тя е посочена в цитирания от мен Чл.101, ал.3, т.8 от ЗДП. („липсват или са неизправни предвидените светлинни устройства или светлоотразители при движение през нощта;)
Друг е въпросът , че съм в гршка при тълкуването на Закона свързано с темета да, вярно е. Но чак да профанизирам форума мисля, че е малко по-пресилено...
За сега Чао!
Последна промяна nikodim77 на 07 Юни 2009, 20:54, променена общо 1 път
- nikodim77
- Активен потребител
Как мислите Вие дали автобус с 3 звезди, превозващ по линия Пазарджик - Пловдив може да бъде неизправен `PS:
Те и неизправните спирачки може "да спират" в 99 от 100 случая, но като дойде време за стотния случай, всички почваме да кършим пръсти... ` Шофьорът дали би поел риска ? - При положение че зад него се намират 52 пътника Не става въпрос за някакви села където още се превозват с Чавдари Фаровете не са счупени, а са със съвсем леки пукнатини на стъклата Или може би лицата на ДАИ, след като нямат основателна причина да пишат акт за техническа неизправност, просто са се чудели с какво да се `заядат
Те и неизправните спирачки може "да спират" в 99 от 100 случая, но като дойде време за стотния случай, всички почваме да кършим пръсти... ` Шофьорът дали би поел риска ? - При положение че зад него се намират 52 пътника Не става въпрос за някакви села където още се превозват с Чавдари Фаровете не са счупени, а са със съвсем леки пукнатини на стъклата Или може би лицата на ДАИ, след като нямат основателна причина да пишат акт за техническа неизправност, просто са се чудели с какво да се `заядат
- predator_pz
- Нов потребител
Защо след като казвате, че това се прави не да се накаже водача, а да се `преустанови извършването на дадено нарушение ` на водача е съставен акт ?
- predator_pz
- Нов потребител
Фаровете не са счупени, а са със съвсем леки пукнатини на стъклата Или може би лицата на ДАИ, след като нямат основателна причина да пишат акт за техническа неизправност, просто са се чудели с какво да се `заядат
Може, може... Как не се сетих аз по-рано, че е абсурдно проблемът да е при Вас !
Особено пък, след като автобусът Ви се движи не къде да е, а по елитното направление Пазарджик-Пловдив. Наистина, вероятно от ДАИ, просто се чудили как да се заядат, с Вас... Може дори да е на персонална основа, нещо като лична вендета против Вас, защото Вие имате автобус с три звезди, пък те нямат.
predator_pz написа:Защо след като казвате, че това се прави не да се накаже водача, а да се `преустанови извършването на дадено нарушение ` на водача е съставен акт ?
Ганев, В. Обща теория на правото, т. 1 и 2, С., 1993.
Радев, Д. Обща теория на правото. ЛИК, С.
Торбов, Ц. История и теория на правото. С., 1993
Бойчев, Г. Юридическа санкция. С., 1999
Бойчев, Г. Правонарушение. С., 1999
Бойчев, Г. Юридическа отговорност. С., 1999
Лазаров, К. Административно право, С.,
Лазаров, К, Е. Къндева, Ал. Еленков. Коментар на Административно процесуалния кодекс. Фенея, С., 2007.
Димитров, Д. Административен процес. Обща част, Сиела, С.
Димитров, Д. Административен процес. Специална част, Сиела, С.
-
:D :D Автобусът не е мой, а на фирмата превозвач Никан Лайн, която е ненавиждана от много хора ;) Ако си беше мой автобуса щеше да е много добре :oops: но не е :evil: :mrgreen:
- predator_pz
- Нов потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|