Здравейте!
Собственик съм на жилищен имот, закупен чрез покупко-продажба. Като клауза в НА е вписано пожизнено и безвъзмездно ползване на продавача. Не го притеснявам човека и съм го оставил да си изживее старините.
Скоро обаче случайно разбрах, че старецът (няма роднини и други имоти) е настанен в старчески дом, а след това в имотът - моя "гола собственост", са настанени наематели.
Имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой може да отговори:
1. Има ли право титулярът на правото на ползване (или негов пълномощник - старецът подписва всичко, дето му се подаде) да отдава под наем имотът?
2. Ако има право, това за "добив" по чл. 56 ЗС ли се счита? Настаняването му в старческия дом Е ли предпоставка за начало на 5-годишен срок на погасяване на правото му на ползване?
3. Убеден съм, че старецът не е знаел какво точно става. Какво може да се направи.
Ще съм Ви благодарен за всякакви съвети! Не ми е приятно, че някакви непознати са наематели там. Допускам, че някой им е помогнал и че средствата от наемите не стигат до стареца, но пък и предполагам, че под договора за наем стои подписа на дядото. Имам ли някакви права в случая?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 06:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отдаване под наем от ползвател ???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отдаване под наем от ползвател ???
Не, нямаш никакви права, а колкото до другия ти въпрос - едва ли може да се защити мнението, че давайки имота под наем, старецът е престанал да упражнява правото си на ползване, напротив.
На въпрос № 1 отговорът е твърдо ДА. Има право.
Това, което казваш, може и да е вярно, но ти като гол собственик нямаш право да се противопоставиш на отдаването на имота под наем от ползвателя, а нямаш и интерес (ако не си близък роднина) да защитаваш интересите на стареца, ако някой го мами, например като искаш поставянето му под запрещение.
Поставянето под запрещение - ако старецът наистина силно не е в час - освен лице, което има интерес, може да го поиска и прокурорът.
На въпрос № 1 отговорът е твърдо ДА. Има право.
Това, което казваш, може и да е вярно, но ти като гол собственик нямаш право да се противопоставиш на отдаването на имота под наем от ползвателя, а нямаш и интерес (ако не си близък роднина) да защитаваш интересите на стареца, ако някой го мами, например като искаш поставянето му под запрещение.
Поставянето под запрещение - ако старецът наистина силно не е в час - освен лице, което има интерес, може да го поиска и прокурорът.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
Благодаря за изчерпателните отговори.
Междувременно се появи ново питане.
Както се очакваше, наемателите не плащат сметките към Топлофикация и Софийска вода. Мислих, говорих с хора и никой не може да ми даде съвет как да постъпя.
Макар и противно на всякаква логика, тези дружества считат (особено Топлофикация), че задълженията "вървят" с имота.
Има ли някой идея как мога да въздействам да се плащат задълженията от наемателите? Партидите са на името на дядото, който няма идея на кой свят е и едва ли някога ще се върне в жилището.
Мина ми идея за Покана с обратна разписка до адреса ("до дядото и/или ползвателите по договор за наем") с копие до дружествата.
Има ли изобщо някой идея как се решават нещата със старите задължения при смъртта на ползвателя. И като как точно се доказва влизането ми във владение върху имота като дата, пакозания на отчитащи уреди и т.н.
Междувременно се появи ново питане.
Както се очакваше, наемателите не плащат сметките към Топлофикация и Софийска вода. Мислих, говорих с хора и никой не може да ми даде съвет как да постъпя.
Макар и противно на всякаква логика, тези дружества считат (особено Топлофикация), че задълженията "вървят" с имота.
Има ли някой идея как мога да въздействам да се плащат задълженията от наемателите? Партидите са на името на дядото, който няма идея на кой свят е и едва ли някога ще се върне в жилището.
Мина ми идея за Покана с обратна разписка до адреса ("до дядото и/или ползвателите по договор за наем") с копие до дружествата.
Има ли изобщо някой идея как се решават нещата със старите задължения при смъртта на ползвателя. И като как точно се доказва влизането ми във владение върху имота като дата, пакозания на отчитащи уреди и т.н.
- lescargot
- Младши потребител
Време ти е да си ангажираш адвокат, който да те консултира , драги ! ...
Форумът , от една страна не е детска площадка да получаваш безплатно пързалянето , а от друга страна много прилича на нея - всеки може да те изпързаля !...
Готованците и авантаджиите не са на почит ...
Ти май си се объркал нещо.
И ЗС го зная като положения, и Наредба № 4/2004 г. на МРРБ, и ОУ за продажба на топлинна енергия ги зная.
Отделно от това съм кореспондирал със служители от двете дружества. Като цяло - резултатът от всичките ми тези усилия е, че възпитано и облечено в законова форма ми се предлага "да духам супата".
В резултат на което реших да се допитам до колеги (не работя по специалността) за помощ - не безплатна, а просто за насока на действие. Дет се вика - съответния текст да ми посочат или практика, ако има такава. Останалото ще си го направя сам или с адвокат, ако не ми остане време.
Толкова по въпроса дали съм "готованец и авантаджия".
А ЗАЯДЛИВЦИТЕ ОТКОГА СА НА ПОЧИТ В СРЕДИТЕ И ФОРУМА?
- lescargot
- Младши потребител
И като добавка отново искам да кажа, че ако титулярът на вещното право живееше в имота и ТОЙ трупа сметки, е лесно справянето и не бих се допитвал до юристи, защото няма да ми е необходимо.
Сложното се явява в това, че старецът местоживее на съвсем друго място в друг град, а имотът се ползва от неизвестни на мен лица - наематели.
Ако някой не е достатъчно компетентен, за да даде мнение, то по-добре е да не пише нищо.
А за първите отговори, благодаря на колегите!
Сложното се явява в това, че старецът местоживее на съвсем друго място в друг град, а имотът се ползва от неизвестни на мен лица - наематели.
Ако някой не е достатъчно компетентен, за да даде мнение, то по-добре е да не пише нищо.
А за първите отговори, благодаря на колегите!
- lescargot
- Младши потребител
Zdraveite,
mnogo bix iskal da se svarga s Vas tai kato moiat problem se dobligava do Va6iat,no vav foryma poly4ix samo niakolko podigravatelni otgovora kato [bydala] molia za kontakt v LC.
ako moge 6te Vi bada mnogo blagodarna
mnogo bix iskal da se svarga s Vas tai kato moiat problem se dobligava do Va6iat,no vav foryma poly4ix samo niakolko podigravatelni otgovora kato [bydala] molia za kontakt v LC.
ako moge 6te Vi bada mnogo blagodarna
- noeli
- Нов потребител
kam lescargot: Mnogo Vi blagodaria,poly4ix sob6tenieto Vi, opitvam da Vi otgovoria kam LC,no ne znam za6to ne moga da izpratia otgovora si.
- noeli
- Нов потребител
Изтрито.
Модератор
Модератор
- dimiist
- Нов потребител
dimiist
Поради что си си избрал псевдоним който е толкова близък до моя?
Поради что си си избрал псевдоним който е толкова близък до моя?
- dimist
- Потребител
kam lescargot: sagaliavam ,no bse o6te ne yspiabam da nap,avia kontakt s Vas.
Molia pi6ete do LC
BLAGODARIA
Molia pi6ete do LC
BLAGODARIA
- noeli
- Нов потребител
Ако правото на ползване позволяваше такива своеволия, нямаше да се оценява данъчно -данъчната оценка на правото на ползване е доста висока.
Не можете да загубите собствеността си, но т.нар. jus fruendi, вие нямате.
Ако ползвателят има дългове, може да му осребрят правото на ползване.Впрочем, ако не сте действащ адвокат, не е разумно да отигравате ситуацията; просто си правите байпас с кухненски нож - вещните казуси все още пораждат спорове в доктрината, а тази конкретика се приема различно от различните съдебни състави. Но ако сте уверен, че не грешите, плащайте дълговете на ползвателя си, после водете дела и т.н.
Не можете да загубите собствеността си, но т.нар. jus fruendi, вие нямате.
Ако ползвателят има дългове, може да му осребрят правото на ползване.Впрочем, ако не сте действащ адвокат, не е разумно да отигравате ситуацията; просто си правите байпас с кухненски нож - вещните казуси все още пораждат спорове в доктрината, а тази конкретика се приема различно от различните съдебни състави. Но ако сте уверен, че не грешите, плащайте дълговете на ползвателя си, после водете дела и т.н.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Благодаря на ivan_lawyer3! Пратил съм ЛС.
- lescargot
- Младши потребител
Прегледах Вашето лично, но тъй като съм скаран с техниката или Вие не сте отблокирали системата във Вашия профил.
В момента в адвокатския съюз членуват само висококвалифицирани специалисти, така че към когото и да се обърнете, дори към новоизпечен адвокат, ще получите обстойна консултация.
Разбира се свят широк, хора всякакви.
Не бих могъл обаче да Ви привлека като клиент, тъй като форумите в Интернет се явяват продължение на публичното пространство (подготвям едно дело за компютърни престъпления, та оттам черпя информация), разбира се това е шега - няма осъден адвокат, впрочем, такъв не би следвало да е дълго време адвокат, така или иначе, не виждам проблем с имота Ви.
В момента в адвокатския съюз членуват само висококвалифицирани специалисти, така че към когото и да се обърнете, дори към новоизпечен адвокат, ще получите обстойна консултация.
Разбира се свят широк, хора всякакви.
Не бих могъл обаче да Ви привлека като клиент, тъй като форумите в Интернет се явяват продължение на публичното пространство (подготвям едно дело за компютърни престъпления, та оттам черпя информация), разбира се това е шега - няма осъден адвокат, впрочем, такъв не би следвало да е дълго време адвокат, така или иначе, не виждам проблем с имота Ви.
- ivan_lawyer3
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|