начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Спешно съдействие!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно съдействие!!!

Мнениеот jul_jul » 29 Окт 2008, 17:30

Здравейте, пиша Ви, тъй като искам да ми дадете един правен съвет по отношение на следния казус.Кандидаствах за работа чрез интернет и по - точно чрез една агенция за набиране на кадри.Викнаха ме на интервю и в последствие ме взеха на работа в Пощенска банка, подписах договор и от тук идва проблема.В деня преди да започна работа в банката, ми се обади Аутсорсинг Мениджъра на агенцията и ми каза да не ходя,тъй като нали сега имало финансова криза и нямало работа.Също така каза, да изчакам и той щял да ми звънне.Това обаче не се случи, при което аз реших да му звънна, за да го питам какво става, ще почвам ли, няма ли да почвам, но никакъв отговор.Днес ми се обади и ми даде да говоря с една служителка от човешки ресурси, която ми каза, че за мене работа няма!Аз я попитах, как така,нали имам договор.Тя ми отговори , че ако искам грубости ще ги имам и ми посочи 2 варианта.Първият е да отида утре на работа, да видя,че нищо не мога да свърша (сега завърших висшето си) и да ме уволнят дисципилинарно, а вторият - тъй като не съм ходила на работа миналата седмица (а това се случи, защото именнно Аутсорсинг мениджъра ми каза да не ходя), договора просто ще се прекрати.Също така ми каза, че и да отидем в съда, ще бъде моята дума, срещу думата на компанията.Кажете ми моля Ви какво да правя.Това е накърняване на достойнството и до колкото ми е известно след като имам сключен договор и те така са се подиграли с мене, имам право да ми платят заплата и обещетение.Моля Ви за спешен правен съвет по този въпрос, защото не смятам, че е честно да се подиграват така хората, а и в крайна сметка, финансовата ни криза е от вече месеца, така че защо публикуват свободни позиции и наемат хора, след като им се обаждат след това и им казват да не идват на работа.Много ще съм Ви благодарна да ми укажете някакво съдействие и помощ по върпоса и да ми разясните какви точно права имам.Оставям Ви и телефон за връзка, ако нещо не сте разбрали - 0886742358 - Юлия Михайлова.
jul_jul
Младши потребител

Re: Спешно съдействие!!!

Мнениеот sunrise » 29 Окт 2008, 18:21

1. Имате ли в себе си копие от договора?
2. Посочено ли е в него на коя дата се задължавате да постъпите на работа?
3. Връчено ли Ви е уведомението до НАП за регистрацията на трудов договор?
4.Какво е основанието на което сте назначена и по-конкретно, присъства ли освен него и чл.70 КТ?
sunrise
Активен потребител

До sunrise

Мнениеот jul_jul » 29 Окт 2008, 18:42

1.Имам копие от договора
2.Пише на коя дата трябва да съм на работа
3.Не ми е връчвано уведомление от НАП
4.Чл. 70 присъства в договора
jul_jul
Младши потребител

Мнениеот jul_jul » 29 Окт 2008, 18:51

Не съм се явила, защото точно предния ден ми се обади мениджъра на компанията и ми каза да не ходя!
jul_jul
Младши потребител

Мнениеот jul_jul » 29 Окт 2008, 19:16

И т.е нищо не може да се направи, така ли? На мен това ми е първа работа и от къде да знам,че така ще стане .... Никой не е застрахован, но това съвсем не означава, че нямам право да си потърся правата.Ако се примирявам от сега, какво би следвалао по нататък .... Ако трябва и адвокат ще потърся, но не смятам, че нещата трябва да останат такива!!! Не може да имам договор и те да ми се обаждат да не ходя и после да излиза, че едва ли не аз съм виновна, че не съм отишла на работа в посочения ден!
jul_jul
Младши потребител

Мнениеот dideto » 29 Окт 2008, 19:22

Всеки може да се обади по телефона и да каже нещо. Трябваше да отидете на работа. Колегата ясно Ви е обяснил по-горе.
dideto
Младши потребител

Мнениеот jul_jul » 29 Окт 2008, 20:20

рабирам Ви, напълно, но просто си мислех, че има някакъв начин за справедивост и все пак Благодаря за съдействието
jul_jul
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 30 Окт 2008, 10:15

Колегите правилно са Ви посъветвали. Моят съвет е да не си хабите парите за адвокат, защото клаузата Ви 4е обречена. Поискайте да Ви прекратят договора, направете справка в НАП , дали изобщо е регистриран. Защото , кой Ви се е обадил по телефона е без значение, не можете устно да променяте писмен договор. Най-много да Ви уволнят дисциплинарно , затова че не сте се явила на работа и ще имат всички основания .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот newamericanec » 31 Окт 2008, 13:14

Трудово правоотношение изобщо не е възникнало ,по силата на закона , като последица от неявяването Ви на работа ...
newamericanec
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 03 Ное 2008, 18:05

Според мен има перфектно сключено трудово правоотношение, но изпълнението на същотото не е започноло по вина на работодателя. Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в 7-дневен срок от връчване на копие от трудовия договор и от уведомлението до НАП. В настоящия случай е изпълнено само едно от условията т.е. срокът не е започнал да тече.

Смятам, че питащата може да предяви иск за обезщетение в размер на уговореното трудово възнаграждение.

Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот dimist » 03 Ное 2008, 18:19

По добре не настоявайте. При вашата очевидна наивност просто Ви е бедна фантазията какво могат да ви спретнат в банката.
И кой по дяволите Ви каза, че аутсорсинг мениджъра на агенцията за подбор на персонала има някакви правомощия след като вече сте подписали трудов договор с работодателя? Боже, боже!? Висше образование и един два езика отдавна не стигат за работа в конкуретна среда.
dimist
Потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Ное 2008, 18:59

Дали сте постъпили наивно или не, няма да коментирам, но сте права, че човек следва да отстоява правата си. Направете го. В тридневен срок от сключване на ТД работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Проверете в НАП дали е изпълнил това задължение, изложеното от Вас по-горе ме навежда на мисълта, че не е. Преди постъпването Ви на работа работодателят е длъжен да Ви предостави екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. Работодателят няма право да Ви допусне до работа преди да Ви е предоставил посочените документи. Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването Ви на работа, което се удостоверява писмено.. Консултирайте се с колега адвокат, имате права и той ще Ви обясни реда, по който да ги реализирате. Успех.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 03 Ное 2008, 22:13

Заведете дело, независимо от прогнозата за успех. В тази банка едва ли ще Ви върнат отново, освен ако не намерите вуйчо - владика. Но, ако се намерят доводи, при спечелено дело, ще получите едно морално удовлетворение. От друга страна действайте по-меко, защото е малък град София.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Ное 2008, 22:32

Какво означава да действа по-меко и защо? Защото "ще й излезе име" и няма да получи работа в друга банка ли? Или защото преклонена глава сабя не я сече? Ами да направим форум как се връзват чужди обувки тогава...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 03 Ное 2008, 23:09

Коя е агенцията за подбор на персонал?
Иначе случката звучи обезпокоително, все пак това е банка...точно същата, която спря кредитирането и вдигна лихвите най-много.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 04 Ное 2008, 10:33

Колеги, разбира се трябва да се връчи копие от договора и съобщението до НАП. Но нали не смятате,че ги носят по къщята. След като не се е явила на работа, няма как да и се връчи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот diaida » 05 Ное 2008, 05:18

mishi_83 на 03 Ное 2008, 18:05
Според мен има перфектно сключено трудово правоотношение, но изпълнението на същотото не е започноло по вина на работодателя. Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в 7-дневен срок от връчване на копие от трудовия договор и от уведомлението до НАП. В настоящия случай е изпълнено само едно от условията т.е. срокът не е започнал да тече.

Смятам, че питащата може да предяви иск за обезщетение в размер на уговореното трудово възнаграждение.
Успех!!!

И аз смятам така, в най-добрия случай може да има съхранен запис на разговора (все още е рано) и някаква част от тези разговори се съхранява известно време. Според мен трябва да си търси правата, така както звучат нещата е кощунствено, ужасно и напълно в разрез с всички фирмени и др. трудови правоотношения ... мисля, че нищо не пречи да си предяви иск за правата, пък ... каквото "сабя покаже" има и международен съд ... И без това само в нашата мила Родина има подобно изказване, превърнало се в нарицателно за системата, като това: "Ще ги съдя до гроб! " ... На ваше място бих го направила, поне заради идеята да не тръгне целия ви живот още от самото начало с "наведната главица, дето сабя не я сече" ..., както цялата овча история на беднего брата българина от векове, та до днес!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Трудово право