начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Прехвърляне на половин норматив от цял, по време на болничен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на половин норматив от цял, по време на болничен

Мнениеот liobg » 24 Окт 2008, 14:45

Здравейте!
Ето моят казус. Работя в средно училище. От 10 септември съм в болничен отпуск. По време на отсъстивето ми се подготвя новият Образец 1, в който съм намалена на половин норматив. Образецът е одобрен на 1.10.2008 и с тази дата ми е изготвен нов трудов договор. Аз се върнах на работа на 23. 10.
Имам ли право да откажа да подпиша този нов договор? И имам ли основание да искам поне договора да е с датата на завръщането ми на работа след болничен?
Благодаря!
liobg
Нов потребител

Re: Прехвърляне на половин норматив от цял, по време на болничен

Мнениеот dask » 26 Окт 2008, 19:38

Зависи от това, което е отразено в "новия договор".
какво всъщност е променено в него? :?:
dask
Потребител

Мнениеот liobg » 28 Окт 2008, 09:31

Подписах новия договор. Иначе трябваше да напусна.
Имам нов въпрос - какво става с миналите платени отпуски, които не са ползвани, а са били на по висок щат? Трябва ли да се изплатят или след като съм подписала договора за половин норматив, минават отпуските ми на същия щат? Благодаря Ви.
liobg
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 28 Окт 2008, 10:10

Отпуските Ви се запазват в размера, по който са били определени, тъй като са за минал период, а е отложено ползването им.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот liobg » 31 Окт 2008, 12:59

Благодаря, sunrise! Моля Само да ми кажете, члена на който да се позова, т.к. на мен ми се даде друг отговор за казуса с отпуските. Казаха ми, че се изчисляват отпуските на база на предходен месец. Т.е. след един месец работа на половин норматив и половин щат, ако изляза отпуск (дори за минал период)-ми се изплаща на новия половин щат.
liobg
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 31 Окт 2008, 15:22

Отпуск се плаща само при прекратяване на трудовия договор. Вие не сте прекратили своя, така че ще го ползвате , а няма да Ви се изплаща. Освен това има срокове до които работодателят е длъжен да осигури ползването мму. Има заббрана в закона за плащане на отпуската.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот liobg » 31 Окт 2008, 20:53

Благодаря за отговора, sunrise! Но отговора на директора ми за разрешение за отпуск е не по-рано от зимната ваканция. А тогава щяла да ми изплаща отпуската по новия щат, макар и за стар период. Това по закон ли е или не? Сега отпуска не ми дава. Има ли такъв закон, по който имам право да пусна молба за отпуск и в някакъв срок от време да бъда пусната в платен? Много въпроси, но не зная отговорите. Благодаря
liobg
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Ное 2008, 10:25

Отново Ви отговарям, че няма да Ви плаща отпуската , а трябва да се ползва. Най-малко половината през годината за която се отнася , а през следващата година, трябва да осигури ползването до 30 яни. Ако не , Вие с двуседмично предизвестие , можете да ползвате отпуска по всяко време , когато пожелаете.
Не зная обаче, дали за учителите , няма отгаричения с оглед спицификата на работата Ви , относно периода през който се ползва, но със сигурност , няма право да Ви я плаща, по какъвто и да било норматив. Вижте за подробности чл.172-чл.176 КТ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот liobg » 03 Ное 2008, 14:21

Благодаря за отговрите, sunrise! Успешна седмица.
liobg
Нов потребител

Назад към Трудово право