Здравейте,
имам нужда от съвет и ще съм благодарна на всеки ,който си изкаже мението.
Така ето и случая.Започнах работа в един магазин на 08.10.2008г.,като продавач-консултант,като на въпросната дата подреждахме магазина,защото е нов.На дръгият ден изкарах цял ден и счетоводителката дойде да донесе трудовият договр,но аз реших да не го подписвам ,защото работата не ми хареса и на 10.10.2008г.,им върнах ключа и казах ,че не искам да работя при тях.Естествено за два дена хората не ми платиха ,за което не съм се и надявала,но счетоводителката ми се обади и каза,че била регистрирала договора в НАП и трябв да подиша ,уведомлението ,че е регисриран,което аз отказах да направя,и с езачудих как така без да съм подписала трудов договвор ,тя го е регистрирала?????????И днес получих писмо от фирмата,в което искат да им дам писмено обяснение,защо не съм се явила на работа.Извършено било нарушение на чл.187 т.1 от КТ.,в резултат на което се е затруднила работата на дружеството.Отидох в инсекцията по труда ,нямат отговор,от НАП потвърдиха за регистриран трудов договор ,но и там не можаха да ме посъветват какво да направя.Въпросният работодател не разбора от дума ,и не разбрах какво цели с това писмо.МОжете ли да ми кажете ,да му отговоря ли ,и изобщо има ли основание да ми праша подобни писма,и възможно ли е да се регистрира договор без мой подпис???/Нито съм подала молба за назначаване,нито са ми взели трудовата книжка,нищо,никъде не съм се подписвала!!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли трудов договор или нямам???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли трудов договор или нямам???
Щом не сте подписвали, договор няма, естествено:)
- risktaker
- Нов потребител
За НАП трудов договор има, тъй като е подадено уведомление. За да се подаде уведомлението, в действителност не е необходимо да има подписан договор. Самият договор НАП не го вижда, вижда само информацията съдържаща се в уведомлението. Предполагам Вашият "работодател" иска да "отпише" договора, а Вие му пречите Според мен е най-добре да се подпишете на уведомлението, че Ви е връчено, за да може след това той да си подаде уведомление, че договорът е прекратен. Така в общи линии ще му направите услуга, като компенсация, за това, че сте се отказали от работата. Разбира се, най-добре самия договор да не го подписвате, тъй като не се знае какво е предвидено в него за случайте на прекратяване от Ваша страна без предизвестие. Не мисля, че има от какво да се притеснявате. Успех!
- hrangelova
- Младши потребител
Напълно е възможно да регистрират договора Ви без Ваш подпис. Просто в самите бланки не се изисква такъв, нито се прилага при регистрация копие от Вашия договор.
Ако сте сигурна ,че не сте подписвали договор , нека Ви пращат колкото искат писма. Важно е договора за възникване на трудовото Ви правоотношение. И още нещо -нямат право да Ви допускат до работа, без да са Ви връчили уведмолението. Тоест, с факта ,че са го връчили два дни по.късно също е туен фал.
Просто вдигат шум.
Ако сте сигурна ,че не сте подписвали договор , нека Ви пращат колкото искат писма. Важно е договора за възникване на трудовото Ви правоотношение. И още нещо -нямат право да Ви допускат до работа, без да са Ви връчили уведмолението. Тоест, с факта ,че са го връчили два дни по.късно също е туен фал.
Просто вдигат шум.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте!
Не съм юрист, нито пък адвокат, но ако аз бях на ваше място НЯМА да подпиша договора. Няма сила, която да ме накара да направя това. След като не сте подписали, то Вие нямате никакви отношения с този работодател и той няма да има никакво законово основание да има претенции към Вас. Всеки работодател може да вземе имената на човек от улицата и да му направи трудов договор, нали!?!? Трудово-правоотношение възниква само тогава, когато в/у въпросния договор фигурира и Ваш подпис. Ако пък решите и подпишете, може да се окаже, че си навличате доста неприятности. Защото ако трудовия договор е с изпитателен срок в полза на работодателя и Вие сте работили само два дни, то за останалите до един месец ще му дължите неустойка в размер на договорената заплата! Не мисля, че е редно да му плащате каквото и да е! Не подписвайте нищо!
Поздрав!
Не съм юрист, нито пък адвокат, но ако аз бях на ваше място НЯМА да подпиша договора. Няма сила, която да ме накара да направя това. След като не сте подписали, то Вие нямате никакви отношения с този работодател и той няма да има никакво законово основание да има претенции към Вас. Всеки работодател може да вземе имената на човек от улицата и да му направи трудов договор, нали!?!? Трудово-правоотношение възниква само тогава, когато в/у въпросния договор фигурира и Ваш подпис. Ако пък решите и подпишете, може да се окаже, че си навличате доста неприятности. Защото ако трудовия договор е с изпитателен срок в полза на работодателя и Вие сте работили само два дни, то за останалите до един месец ще му дължите неустойка в размер на договорената заплата! Не мисля, че е редно да му плащате каквото и да е! Не подписвайте нищо!
Поздрав!
- vodica
- Младши потребител
Благодаря на всички отговорили.
Договирът ми е за три месеца ,като в графата "Срок за предизвестие",не е написано нищо!!!!Но проверих ,и разбрах,че го бил пуднал за 3 месеца.Ако не му отговоря ,защо не ходя на работа(той знае ,че не съм подписала нищо),може ли да прекрати договора и възможно ли е да бъда дисциплинарно уволнена?След ,като от НОи не искат мой подпис,тогава следователно той може да го прекрати ,пак без моят подпис,вие как мислите???Дефакто от НОИ незнаят ,че аз не съм го подписала.
Договирът ми е за три месеца ,като в графата "Срок за предизвестие",не е написано нищо!!!!Но проверих ,и разбрах,че го бил пуднал за 3 месеца.Ако не му отговоря ,защо не ходя на работа(той знае ,че не съм подписала нищо),може ли да прекрати договора и възможно ли е да бъда дисциплинарно уволнена?След ,като от НОи не искат мой подпис,тогава следователно той може да го прекрати ,пак без моят подпис,вие как мислите???Дефакто от НОИ незнаят ,че аз не съм го подписала.
- Borislava.Zaharieva
- Младши потребител
С риск да бъда анатемосана от правистите тук, ще кажа: "Кой ще ме уволни дисциплинарно при положение, че никъде не съществува документ, който да носи мой подпис и да доказва, че аз съм на работа точно при този работодател !?!?!?!?"
- vodica
- Младши потребител
Ами за пред НОИ имам договор,така ч е нормално да попитам дали е възможно да го прекратят по каквито те причини си искат!!!!Не ми с евярва да ми пращат това писмо без причина,при положение ,че са съвсема наясно ,че не съм подписала договора.И а ко имах адвокат ,щях да го попитам,който не може да даде съвет и пише само за да се подиграва,да не пише.Аз с еобърнах ,към хората,които искат доброволно да си дадат мнението,конкретно по въпроса!!!!!
- Borislava.Zaharieva
- Младши потребител
Ани тигава за какво е този форум????Ви езнаете ли изобщо предназначението на форумите???? КАто искате някой да ви плаща ,а не го прави не си го изкарвайте на нас,хората които питаме,не всеки има възможност да си плати,затова търси други начини,като например интернет,и подобни форуми Който иска да отговаря,който не да ходи да си търси клиенти
- Borislava.Zaharieva
- Младши потребител
Здравейте,
Не сте длъжна да отговаряте, поради обстоятелството че не е налице сключен трудов договор, след като Вие не сте подписали такъв. Вярно е, че регистрирането му в НАП става по силата на едно уведомление, но същото съглансо КТ се подава, след като има подписан договор. Това, че са го регистрирали може да се дължи и на ГРЕШКА. Писмото, което са ВИ изпратили е без правно значение и не следва да Ви притеснява. Самият работодател може да извърши корекция на вписването. Освен това, регистрирането на трудовия договор има друго по-важно значение - началния срок на осигуряването Ви, а не да създаде тр. правоотношение.
Като извод - не отговаряйте и не комуникирайте с този работодател.
УСПЕХ !
Не сте длъжна да отговаряте, поради обстоятелството че не е налице сключен трудов договор, след като Вие не сте подписали такъв. Вярно е, че регистрирането му в НАП става по силата на едно уведомление, но същото съглансо КТ се подава, след като има подписан договор. Това, че са го регистрирали може да се дължи и на ГРЕШКА. Писмото, което са ВИ изпратили е без правно значение и не следва да Ви притеснява. Самият работодател може да извърши корекция на вписването. Освен това, регистрирането на трудовия договор има друго по-важно значение - началния срок на осигуряването Ви, а не да създаде тр. правоотношение.
Като извод - не отговаряйте и не комуникирайте с този работодател.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Monteskio,
Много ,много ти благодаря за конкретния отговор.Много добре го обясни и сега разбрах ,всъщност това уведомление какво представлява.Явно ,човека не знае как да го прекрати и го е яд ,че ще внесе осигуровка.Наистина много ми помогна съвета ти.
Всичко хубаво!!!!
Много ,много ти благодаря за конкретния отговор.Много добре го обясни и сега разбрах ,всъщност това уведомление какво представлява.Явно ,човека не знае как да го прекрати и го е яд ,че ще внесе осигуровка.Наистина много ми помогна съвета ти.
Всичко хубаво!!!!
- Borislava.Zaharieva
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|