Здавейте, имам нужда от помощ.
Преди месец подадох молба за отпуск за явяване на очни занятия.
Идеята ми беше да използвам 10 от 25 дни отпуск за служители, които се обучават във ВУЗ. Отпускът ми беше одобрен от прекия ми началник, след което си използвах тези 10 дни.
Преди няколко дни, когато трябваше да получа заплатата си, получих доста по- малко пари от колкото трябваше да получа и когато попитах защо, счетоводителката ми обясни, че отпускът ми е неплатен.
Ирично в молбата си бях посочила, че отпускът ми е за явяване на очни занятия.
Обясних, че използвам част от тези 25 дни, които ми се полагат по Чл. 169. (1) от КТ. Казаха ми, че в държавно предприятие може и да ми се полагат тези дни, но е и в частно, тъй като останалите ми колеги, които са студенти не ги ползват.
Въпросът ми е, мога ли да подам съдебен иск или жалба към работодателя за изплащане на неизплатената по отпуска ми сума, след като в Чл. 169 (1) изрично се упоменава, че мога да използвам платения отпуск за обучение само след съгласие на работодателя, което съгласие аз имам в писмен вид?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Плащане на "ученически отпуск"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Плащане на "ученически отпуск"
Разбира се,че можете.
- valya77
- Младши потребител
А какъв е редът за подаване на иск, тъй като фирмата работодател е със седалище и адрес на управление в друг град? Трябва ли ми адвокат, може ли делото да мине по бързата процедура, какво трябва да съдържа иска ми, какви приложения трябва да има към него и към кой съд трябва да го подам?
Ако работодателя откаже да ми изплати отдържаната сумата за отпуск и подам иск най- вероятно ще ме уволнят, задължена ли съм да уведомя че съм подала иска или не?
Ако работодателя откаже да ми изплати отдържаната сумата за отпуск и подам иск най- вероятно ще ме уволнят, задължена ли съм да уведомя че съм подала иска или не?
- mira_vn
- Нов потребител
Мен лично много ме притеснява изречението:
"Отпускът ми беше одобрен от прекия ми началник, след което си използвах тези 10 дни."
Какви са пълномощията на прекия ти началник. Вероятно става дума за някой регионален мениджър! Той има ли право да разрешава отпуските?
Имаш ли документ с който да потвърдиш, че ти е разрешил отпуск? Резолюция на писмена молба, или нещо такова! Молбата с която е искан отпускът заведена ли е във фирмената документация!
Любопитно ми е какво съгласие в писмен вид имаш от работодателя? Защото пред мен стои подобен казус и се чудя каква е формата с която работодателя дава съгласието си?
Иначе ако ще го съдиш, искът можеш да подадеш в районния съд, където е работното ти място, а не където е офисът на фирмата!
Бърза процедура май няма! А адвокатът е задължителен - това като приятелски съвет ти го казвам!
"Отпускът ми беше одобрен от прекия ми началник, след което си използвах тези 10 дни."
Какви са пълномощията на прекия ти началник. Вероятно става дума за някой регионален мениджър! Той има ли право да разрешава отпуските?
Имаш ли документ с който да потвърдиш, че ти е разрешил отпуск? Резолюция на писмена молба, или нещо такова! Молбата с която е искан отпускът заведена ли е във фирмената документация!
Любопитно ми е какво съгласие в писмен вид имаш от работодателя? Защото пред мен стои подобен казус и се чудя каква е формата с която работодателя дава съгласието си?
Иначе ако ще го съдиш, искът можеш да подадеш в районния съд, където е работното ти място, а не където е офисът на фирмата!
Бърза процедура май няма! А адвокатът е задължителен - това като приятелски съвет ти го казвам!
- drill
- Младши потребител
"Любопитно ми е какво съгласие в писмен вид имаш от работодателя? Защото пред мен стои подобен казус и се чудя каква е формата с която работодателя дава съгласието си? "
Съгласието се доказва с отправена молба към работодателя за разрешен платен отпуск на основание чл.169 от КТ, за ползването на който той е разрешил.
Такава молба писах и аз, ползвам си отпуската засега без проблем и се надявам и за в бъдеще да е така.
Съгласието се доказва с отправена молба към работодателя за разрешен платен отпуск на основание чл.169 от КТ, за ползването на който той е разрешил.
Такава молба писах и аз, ползвам си отпуската засега без проблем и се надявам и за в бъдеще да е така.
- wewew
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|