Някой може ли да ми помогне с идея за следното - имаме договор за постъпване на работа със забрана на работата при конкуренцията след напускане. За колко време максимално може да се забрани работата при конкуренцията?
Ако може да ми назовете и източник поне приблизително.
Мерси!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нелоялна конкуренция/договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нелоялна конкуренция/договор
Blueberry_snow написа:За колко време максимално може да се забрани работата при конкуренцията?
Максимално: за 0 секунди
- inspectora
- Активен потребител
Я, каква интересна тема.. Да я вдигна малко, че ме заинтересува.. Силата ми е /ако може да се нарече така, де )/ в Търговското, не в трудовото право, та ако е лаишки въпроса ми, моля да ме извините
Та на въпроса - във връзка с горепосочената клауза - третира ли се тя като порок, и при какви обстоятелства може /ако може, де../, да обезсили договора? И .. има ли разлика, ако договора е граждански /ПС - с още няколко "идиотии" в него/..
Благодаря предварително на включилите се в дискусията.. И да отбележа - интересува ме лично
Та на въпроса - във връзка с горепосочената клауза - третира ли се тя като порок, и при какви обстоятелства може /ако може, де../, да обезсили договора? И .. има ли разлика, ако договора е граждански /ПС - с още няколко "идиотии" в него/..
Благодаря предварително на включилите се в дискусията.. И да отбележа - интересува ме лично
- antri
- Потребител
Доколкото аз съм се интересувала, тъй като от доста време, та доскоро, се занимавах с трудово право, няма проблем да се напише подобно нещо в един тр. договор. Това не го прави недействителен, не е порок, просто клаузата няма никакво правно значение. Мисля, че в търговските правоотношения има значение. А за гражданските договори - доколкото има свобода на договаряне, може би няма проблем да се включва подобно задължение. Но за тр. договор съм сигурна.
- Slarty
- Младши потребител
Защо е невалидна клаузата?
Как се регулира в такъв случай работата с конкуренцията на бивши служители?
Как се регулира в такъв случай работата с конкуренцията на бивши служители?
- Blueberry_snow
- Младши потребител
Blueberry_snow написа:1.Защо е невалидна клаузата?
2.Как се регулира в такъв случай работата с конкуренцията на бивши служители?
1.Защото законът казва, че е "невалидна" (няма да цитирам текст умишлено).
2.
- inspectora
- Активен потребител
Re: Нелоялна конкуренция/договор
Много интересна тема!
В моя първи трудов договор имаше такава клауза. Пишеше, че 6 месеца след като напусна нямам право да работя в конкурентна фирма! Ако все пак започна ме задължават да платя 2/3 от сумите, които работодателя е вложил да ме олучава (курсове, допълнителна квалификация, преквалификация).
Обаче напуснах и отидох да работя във фирма, която се занимава със същата дейност. По-голяма и по-стабилна компания. Никой не ми потърси отговорност! Нито ме накараха да платя 2/3 от сумите за обученията. (Тъй като те съставляваха 0.00 лева)!
В крайна сметка въпросът е, кой определя дали двете компании са конкурентни. Ами ако длъжността в която съм назначена в конкурентната фирма не е точно същата, на каквато съм била в първата фирма????
В моя първи трудов договор имаше такава клауза. Пишеше, че 6 месеца след като напусна нямам право да работя в конкурентна фирма! Ако все пак започна ме задължават да платя 2/3 от сумите, които работодателя е вложил да ме олучава (курсове, допълнителна квалификация, преквалификация).
Обаче напуснах и отидох да работя във фирма, която се занимава със същата дейност. По-голяма и по-стабилна компания. Никой не ми потърси отговорност! Нито ме накараха да платя 2/3 от сумите за обученията. (Тъй като те съставляваха 0.00 лева)!
В крайна сметка въпросът е, кой определя дали двете компании са конкурентни. Ами ако длъжността в която съм назначена в конкурентната фирма не е точно същата, на каквато съм била в първата фирма????
- drill
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|