Здравейте!
Работодателят ми ме изпрати на курс за повишаване на квалификацията, като за целта сключихме договор. Според този договор съм задължен да работя при същия работодател в продължение на 5 години, като изрично е отбелязано, че за работа при работодателя се счита трудът по придобитите знания и умения.
При прекратяване на трудовия договор преди изтичане на 5- годишния срок, поради дисциплинарно уволнение или прекратяване на основание чл.326 и 327, т.2, т.3а и т.6 дължа обезщетение от 5 хиляди евро.
Въпросът ми е: Мога ли да разваля договора, щом не ми е осигурена работа според придобитите по време на обучението знания, и изобщо законен ли е този договор?
Благодаря!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор след повишаване на квалификац
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на трудов договор след повишаване на квалификац
Какво толкова Ви обучаваха за тази огромна сума. Че Вие две висши образования можехте да завършите за толкова.
Курсът за повишаване на квалификацията ли е или е за преквалификация?Ако може да дадете повече информация?
Курсът за повишаване на квалификацията ли е или е за преквалификация?Ако може да дадете повече информация?
- sunrise
- Активен потребител
Работя в БДЖ като локомотивен машинист. Курсът беше за повишаване на квалификацията, като на него ни обучаваха за експлоатация на новите мотриси "Siemens". Самото обучение беше с откъсване от производството, като работодателят ни осигури за целта служебен отпуск.
Проблемът е, че откакто завърших курса, не съм и помирисвал тези мотриси, а както споменах по- горе, според договора за повишаване на квалификацията, за работа при работодателя се счита трудът по придобитите знания и умения, т.е. самият работодател не ми дава възможност да изпълня задълженията си по договора. Може ли това да послужи като основание за разваляне на въпросния договор?
Друг момент, който ме притеснява е, че ако прекратя трудовия си договор на основание чл.327 т.2 от КТ, също дължа обезщетение. Значи работодателя може да спре да ми плаща възнаграждение, да спре да ме осигурява, но аз съм длъжен да продължа да работя при него, защото в противен случай- чао 5000 евро. Законно ли е това?
Проблемът е, че откакто завърших курса, не съм и помирисвал тези мотриси, а както споменах по- горе, според договора за повишаване на квалификацията, за работа при работодателя се счита трудът по придобитите знания и умения, т.е. самият работодател не ми дава възможност да изпълня задълженията си по договора. Може ли това да послужи като основание за разваляне на въпросния договор?
Друг момент, който ме притеснява е, че ако прекратя трудовия си договор на основание чл.327 т.2 от КТ, също дължа обезщетение. Значи работодателя може да спре да ми плаща възнаграждение, да спре да ме осигурява, но аз съм длъжен да продължа да работя при него, защото в противен случай- чао 5000 евро. Законно ли е това?
- chenka
- Нов потребител
Ако наистина има такава клауза, то според мен ще е недействителна. Всички работим за пари в края на краищата. Добре е юрист да види целият договор, защото всяка клауза е важна. А иначе, най-малкото може да се иска обявяване на неустойката за прекомерна.
- sunrise
- Активен потребител
Договорът, който сте сключили с работодателя си, е съвсем основателен - по чл.234, КТ, вкл. и отговорността, която Ви е наложена в размер на 5000 Е.
Бих Ви попитала, след завършване на обучението подписвали ли сте нов трудов договор или някакво изменение към стария.
Смятам, че има начин да приключите отношенията си с работодателя "безболезнено" за Вас, ако същият е бил неизряден в някое отношение. Посъветвайте се с адвокат, който да проучи всички факти и да прегледа договора/-те/ Ви.
Бих Ви попитала, след завършване на обучението подписвали ли сте нов трудов договор или някакво изменение към стария.
Смятам, че има начин да приключите отношенията си с работодателя "безболезнено" за Вас, ако същият е бил неизряден в някое отношение. Посъветвайте се с адвокат, който да проучи всички факти и да прегледа договора/-те/ Ви.
-
narina - Потребител
Не, не съм сключвал нов трудов договор, нито съм подписвал изменение към стария или някакво допълнително споразумение.
Благодаря за съветите!
Благодаря за съветите!
- chenka
- Нов потребител
здравейте, аз имам един такъв въпрос: Работя в банка. В трудовия ми договор пише, че при напускане на работата по мое желание, предизвестието е 1 месец. В същото време в края на м.септември 2008г. управ.съвет на банката е приел решение, съгласно което, за определени длъжности, вкл. и тази, на която съм аз, предизвестието при напускане по чл.326 КТ /мисля, че беше този член/ да бъде 3 месеца.
Интересувам се, при положение, че не съм подписвала допълнително споразумение към трудовия договор, в което изрично да е отбелязано, че при напускане дължа 3 мес. предизвестие, ако реша да напусна, мога ли да искам да работя 1 месец предизвестие, а не три месеца. И в противен случай, ако не ми удовлетворят молбата, какво мога да направя?
Интересувам се, при положение, че не съм подписвала допълнително споразумение към трудовия договор, в което изрично да е отбелязано, че при напускане дължа 3 мес. предизвестие, ако реша да напусна, мога ли да искам да работя 1 месец предизвестие, а не три месеца. И в противен случай, ако не ми удовлетворят молбата, какво мога да направя?
- djalma
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|