начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Нотариален акт след акт 14

Казуси за недвижими имоти

Нотариален акт след акт 14

Мнениеот suzy_4 » 25 Сеп 2008, 12:12

Моля, кажете ми възможна ли е покупка на жилище с нотариален акт, след издаден акт 14. Имаме предварителен договор за разсрочено плащане при изграждането. Последната вноска би трябвало да се внесе след издаване на НА и акт 16.
Фирмата ми предлага следните три варианта:
1. Да се издаде нот.акт плюс запис на заповед за незиплатената сума
2. Издаване на НА , с вписана в него дължимата сума
3. Издаване на НА плюс допълнителен договор
Консултирах се с 2-ма адвокати, които имат различни мнения. Моля за Вашите мнения и препоръки. Полезно би било мнението на попаднал в такава ситуация и как се е справил.
Благодаря на тези, които ще се отзоват.
suzy_4
Младши потребител

Re: Нотариален акт след акт 14

Мнениеот barri » 25 Сеп 2008, 12:37

А защо бързате с прехвърлянето, след като си имате договор, според който прехвърлянето ще е след Акт 16?
barri
Потребител

Мнениеот punisher » 25 Сеп 2008, 13:01

Консултирах се с 2-ма адвокати, които имат различни мнения.

А защо си мислите,че ние тук ще се засилим да ви даваме мнения,които после пак ще обсъждате с някой друг колега.
N.B.Не е колегиално спрямо адвокатите,с които сте се консултирали.Че разбира се ,че е възможно различни мнения да се изкажат.Нали затова е адвокатът.Да съветва както счита той самият,а не както мисли негов колега и дори вие самия/самата.
Приятен ден!
punisher
Потребител

Мнениеот suzy_4 » 25 Сеп 2008, 13:26

Може някой да е попадал в подобна ситуация. Нека да каже как се е справил.
Аз не бързам с прехвърлянето - фирмата -строител има желание за това.
Брагодаря Ви. Хубаво е все пак , че се отзовахте.
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот barri » 25 Сеп 2008, 13:54

Кажете им да си довършат сградата както е уговорено по договор, и след като вземат акт 16 да говорите за прехвърляне. Ако започнат да се дърпат и да ви се правят на интересни, винаги може да поискате предварителния договор да бъде обявен за окончателен. За да искат това сега от вас, явно имат нещо на ум.
barri
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Сеп 2008, 14:24

Аз писах преди малко тук , ама нещо/или някой / е затрил отговора.
Моегто мнение е че най-неподходящ е варианта със запис на заповед.
Иначе, вземате един колега и отивате да преговаряте с него.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2008, 19:35

barri написа:......Ако започнат да се дърпат и да ви се правят на интересни, винаги може да поискате предварителния договор да бъде обявен за окончателен.......

Това вече е НА РИСК за питащия/та ....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот suzy_4 » 26 Сеп 2008, 11:24

Много благодаря на всички, които писаха. Ще ви информирам за по-наташното развитие.
За сега научих, че е възможно да се издаде нотариален акт след Акт 14 - груб строеж. Запис на заповед трябвало да е обвързана с друг документ, защото ако е вписана в НА дължимата сума и има запис на заповед , е възможно да ми искат два пъти дължимите суми. Запис на заповед се използва само, ако си взел пари назаем. Тя е за едностранно задължение.
Аз мисля, че в нея не може да се опишат задълженията и на продавача (до финализиране - на Акт 16 и приемо-предавателни протоколи за изпитания).
Трябва , щом като искат да ми прехвърлят собствеността (казват, че поради данъчна проверка, за да не загубя аз), би трябвало да сключа нов договор за довършителните работи.
Да разбрах още, че след като бъде издаден акт 16 отново в 2-седмичен срок трябва да се обяви жилището в данъчното.
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот barri » 26 Сеп 2008, 13:19

Според мене се опитват да ви метнат нещо. Не мога да разбера какво е общото между данъчната проверка и прехвърлянето на собствеността при Акт 14, освен ако наистина няма нещо за криене. Подписването на договор за СМР не е съвсем във ваш интерес, просто този договор не ви дава според мен много добра защита. Истината е може би, че самите те виждат, че няма да могат да си спазят сроковете за Акт 16 и не искат да плащат неустойки за забава ( не знам дали такива са предвидени, но предполагам, че има). Освен това вие не казвате и нещо друго важно- какво ще стане с последната вноска- ще я заплатите сега или остава за плащане след акт 16?. Надявам се разбирате, че след НА предварителния договор няма да е в сила и сроковете за акт 16, които сте уговорили няма да са в сила. Затова уговорете срок, в който те са длъжни да извадят акт 16 и ако не го направят- посочете неустойки или пък намаляване на последната вноска, ако тя се дължи на акт 16.
Иначе срока за обявяване в данъчното е 2 месечен. Ще ви искат НА и като видят, че покупката е преди доста време им представете и Акт 16. Понякога се правят на интересни и искат да пишат актове за забавата, а глобата е до 400 лв., няма за какво да им я плащате на тея...
barri
Потребител

Мнениеот suzy_4 » 26 Сеп 2008, 14:08

Благодаря Ви много, Бари. И аз се усъмних в "добрите" им намерения и затова питам повече хора. Ще видя какво ще изготвят като НА и отново ще отида при адвокат или нотариус, който е повече запознат с тези неща. Видях името на познат нотариус в Агенция по вписванията. Мисля да се консултирам с него, след като видя какво точно ще искат. Самите те ще живеят в този блок от 5-6 етажа, земята им е наследство и са получили право на строеж. Не искаха да продават апартаменти, но сега разбрах, че са продали няколко (щели да продават сега този апартамент над мен, за да платят ДДС) . Сега видях в предварителния договор, че трябва да предадат имота с акт 16 до 31.12.2008 г. Има и точка за неустойки. Ако почна да ги търся, дали няма да загубя и дадените вече пари??
Нямам намерение да заплащам последната вноска, докато не видя акт 16, както е според предварителния договор. Те трябва да си изпълнят задълженията и тогава да си получат парите.
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот barri » 26 Сеп 2008, 14:11

Те няма как да се сдобият с акт 16 до края на годината. Просто искат да избягат от задължението си и да не плащат неустойки.
barri
Потребител

Мнениеот suzy_4 » 26 Сеп 2008, 14:17

Не съм конфликтна личност и не мисля да ги пришпорвам, след като виждам, че енергото ги бавят, но не искам и мен да ме "завличат", още повече, че виждат, че съм на ясно с доста неща по строежи, имоти и т.н.
Ще Ви пиша след като разбера как вървят нещата.
За сега приятни събота и неделя, въпреки лошото време.
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Сеп 2008, 10:48

Вариант при който държат да се прехвърли на акт е и да има след това нещо не съвсем законно в строежа. Сигурна съм ,че не е точно на този акт вече жилището.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот suzy_4 » 11 Ное 2008, 13:27

Здравейте,
Отново повдигам въпроса, тъй като строителят ми се обади, че до нова година трябва да ми бъде издаден нотариален акт за апартамента.
Строежът все още не е завършен. Говори ми нещо акт 15 и каза, че не трябвало да има акт 16 за строеж 4-та категория.
направих справка със ЗУТ :(виж коментар)
"За строежи от 4 и 5 категория важи следния принцип: след завършването на строежа и приключване на приемните изпитания, когато са необходими, възложителят регистрира пред органа , издал пазрешението за строеж, въвеждането на обекта в експлоатация. за регистрация възложителят следва да представи :
-окончателния доклад на лицето, осъщесвило строителния надзор; той ще се изисква само за строежи от 4та кат., тъй като при 5 кат.не се извършва задължителен надзор;
-договорите с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура и
- докумен от Агенция по кадастъра, че е изпълнено изискването по чл.175 ал.5 (предаване на екзекутивна документация)
В 7-дневен срок, органът издал разрешение за строеж след проверка на окомплектовността на документите, регистрира въвеждането на строежа в експлоатация и издава удостоверение "
Притеснява ме и новия закон за енергийна ефективност. Кой в моя случай трябва да издаде сертификат на новопостроения апартамент?
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот amateur » 11 Ное 2008, 18:35

Ако сградата наистина е от четвърта категория, то тогава в действителност акт обр.16 не се издава .Задължителните актове за тази категория строежи са 2 (2а), 3, 4, 7, 12, 14 и 15. Затова пък след акт 15 е необходимо да се регистрира строежа и да се направи искане до главния архитект на общината за издаване на удостоверение за въвеждането му в експлоатация. Лицата, които могат да направят това са Възложителя (по чл.161, ал.1 ЗУТ) или упълномощено от него лице. При всички случаи, на Вас (ако сте Възложител) ще Ви е доста трудно да съберете всички необходими по Наредба 3 документи, които да приложите към искането и които би следвало да са в строителя, ето защо гледайте да си вържете гащите и ако е възможно си оставете някаква възможност да ги принудите да си довършат работата докрай, а именно до регистрирането на строежа и издаването на горното удостоверение. Гледайте само да ни ви оставят в недообрано лозе, че бая ядове ще имате. 8)

Успех!
amateur
Младши потребител

Мнениеот suzy_4 » 12 Ное 2008, 12:01

Безкрайно съм Ви благодарна. Въпреки, че името Ви е АМАТЬОР , разбирам , че отговорът Ви не е аматьорски. Дано с разискванията по темата сме помогнали и на други в същото или подобно положение.
Ровейки се в интернет ме насочиха да прочета и Наредба за издаване на строежи. Смятам, че ще е от полза.
Благодаря още веднъж. Ще пиша по-късно за развитието на нещата, за да се знае.
Лек и успешен ден !!!
suzy_4
Младши потребител

Назад към Имотни казуси