начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

въпрос относно правото на майченство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно правото на майченство

Мнениеот ivalina » 21 Сеп 2008, 17:24

Здравейте ! От снощи съм изпаднала в размисъл и чета разни закони , наредби но нещо май не ги тълкувам правилно, затова моля за компетентно мнение по казуса ми. Случаят е следният:
До края на май месец се водих на работа на минималната работна заплата 220 лв. Юни месец разбрах че съм бременна и от 17.07 започнах работа на ново място на работа където ме осигоряват на 400 лв, но договора ми е за срок за изпитване от 6 месеца. Термина ми е за 11.02.2009. Искам от 01.11 да изляза в болничен, но незная дали това е възможно.Имам няколко въпроса:
1. Когато се водя на договор за срок за изпитване имам ли право на майченство?
2. мога ли да изляза в болничен от ноември и ще ми се изплаща ли от НОИ?
3. До като съм в болничен може ли да ме уволнят, при условие че съм на договор за срок за изпитване?
4. Ако сега напусна работа и започна да се осигурявам в друга фирма на постоянен договор, възможно ли е да си платя осигуровките за един месец и след това да изляза в болничен. Ще ми се изплащят ли от НОИ и така ще имам ли право на майченство ?

Как е най добре да постъпя? Моля за съвет
Благодаря предварително.Много съм объркана!
ivalina
Младши потребител

Мнениеот ivalina » 23 Сеп 2008, 11:23

никой ли не може да отговори????
ivalina
Младши потребител

Мнениеот platon » 23 Сеп 2008, 13:03

Имате право на майчинство. Договърт за изпитване си е нормален договор. Можете да излезете в болнични.
Когато сте в болнични не могат да Ви уволнят, но това все пак зависи в чия полза е уговорен договора за изпитване. Ако е за работодателя може да ви уволни. Болничните се изплащат от НОИ
platon
Младши потребител

Re: въпрос относно правото на майченство

Мнениеот ivalina » 25 Сеп 2008, 12:49

Благодаря за отговора, договора ми е в полза и на двете страни. Вчера говорих с работодателя ми и в нправ текс го питах какви са му намеренията, каза да не се притеснявам че нямало да има проблем.Поисках да сключим постоянен договор за да съм сигурна, че ще е така.Съгла си се но да видим какво ще стане
ivalina
Младши потребител

Назад към Трудово право