начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Въпрос относно напускане на работа.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно напускане на работа.

Мнениеот ADN89 » 18 Сеп 2008, 11:11

Здравейте!
В момента съм назначен в 1 фирма , имам договор , който е слючен в полза на работодателя. Въпросът ми е следния - мога ли да подам молба за напускане и вместо да работя 1 месец и след това да напусна , да си взема болнични за 1 месец , понеже съм си намерил по-хубава работа и трявба да започна до 1 седмица ?

Благодаря предварително !
ADN89
Нов потребител

Мнениеот laridi » 19 Сеп 2008, 00:56

Всичко зависи от това, което ще се договорите с настоящия Ви работодател, той може да Ви пусне и без предизвестие. Ако обаче не иска с болничния няма да стане. Първо трудничко ще намерите болничен за 1 месец, защото лекарите вече не ги дават като едно време на килограм, а и да си намерите болничния не се брои за предизвестие, доколкото знам, и работодателя Ви спокойно може да поиска след като изтече болничния да си изработите предизвестието.
Ако толкова искате новата работа плащате на работодателя Ви една месечна заплата и все едно сте си изкарали предизвестието.
laridi
Младши потребител

спазване на предизвести

Мнениеот rumyana_b » 19 Сеп 2008, 17:32

Щом договорът е в полза на работодателя - трябва да си спазите предизвестието в противен случай дължите обезщетение на работодателят - една брутна заплата. Колкото до болничния - в периода на болничен не тече предизвестие - то се спира. По-добре седнете и говорете с вашият работодател - предполагам, че той не е звяр и може да ви влезе в положение, най-малко можете да договорите по кратък период за прекратяване на договора ви.
rumyana_b
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 19 Сеп 2008, 17:40

А и винаги можете да се възползвате от дадената принципна възможност да прекратите правоотношението си - по взаимно съгласие...позовете се на чл.325,т.1КТ, входирайте заувление на това основание,работодателят ви има 7 дни на разположение да действа...,но не е задължен да го прекрати,а и не дължи мотивирано да ви откаже,т е може и да ви откаже с т. нар. мълчалив отказ.
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Трудово право