начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Държавата по погрешка продаде и мой дял в съсобственост...

Казуси за недвижими имоти

Държавата по погрешка продаде и мой дял в съсобственост...

Мнениеот peter13 » 15 Сеп 2008, 20:21

Имам следния проблем:

Със съдебно решение ми е признато право на собственост върху част от държавен имот. Имам малко под 30%, а държавата - малко над 70%. В администрацията обаче някой мърляво си е свършил работата и не е отписал моите 30% от Акта за държавна собственост (АДС). Реално той ги е отписал, но от стар акт за държавна собственост (АДС), като междувременно е бил издаден нов - на основание на стария. Но новият е издаден, преди да са отписани моите 30%, а те са отписани от стария. После обаче целият имот е продаден, на основание на новия акт, в който изрично пише, че имотът няма съсобственост.

Реално купувачът е добросъвестен, защото не е имало как да знае за моя дял. След като е купил имота от държавата, той си е вписал договора в службата по вписванията и това вписване е преди мое евентуално вписване. Аз не съм вписвал, защото не знам трябвало ли е да вписвам. По принцип каквото се вписва в акт за държавна собственост, не се вписва в службата. Но може и да съм допуснал грешка като не съм вписал самото решение на съда, с което ми се признава собственост.

Тъй или иначе, ако сега впиша, ще съм втори и не знам мога ли да се противопоставя на купувача.

За всичко обаче вината е на бюрокрацията, която не е изпълнила съдебното решение както трябва, не ме е вписала в АДС и е позволила последващите грешки.

Имате ли идеи какво да правя? Мога ли да се боря изобщо за имота, или следва да си търся обезщетение?
peter13
Нов потребител

Мнениеот vili » 16 Сеп 2008, 18:24

Мисля, че трябва да се сърдите сам на себе си, защото Вие не сте направили необходимото, за да се защитите като собственик. На първо място е следвало да впишете съдебното решение, с което Ви се признава правото на собственост, за да може да бъде противопоставено на трети лица. Това е смисълът на вписването и неговото действие. На второто място с така вписаното решение е следвало Вие да подадете молба до Областния управител ако имота е държавна собственост или до Кмета на съответната община , ако той е общинска собственост, и да поискате да се отпише от актовите книги тези 30 % въз основа на съдебното решение. ЗДС и ЗОбС изрично предвиждат такава процедура. Действително администрацията е следвало да отрази коректно съдебното решение, но Вие сте длъжен сам да охраните собствения си интерес. Проявили сте бездействие. За да се прецени какви са възможностите Ви, необходимо е да се съпоставят като дати всички тези документи, които сте цитирали и тогава Вашият адвокат може да даде конкретен отговор. С оглед на тези обстоятелства следва да се прецени и дали третото лице е добросъвестно или не. По вероятно е да се приеме, че то е добросъвестно, тъй като Вие не сте вписали съдебното решение от една страна, а от друга продажбата е осъществена въз основа на последния акт, в който доколкото разбирам, не е отразено, че има друг съсобственик.
vili
Потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Сеп 2008, 20:39

Не може да се отговори еднозначно и категорично на въпроса Ви. Въпреки, че не сте вписали решението, има шанс, но следва да се разгледат всички обстоятелства от компетентен колега.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот peter13 » 17 Сеп 2008, 21:05

По отношение на вписването в акта за държавна собственост, аз съм направил необходимото. Подал съм документите и съм получил отговор, че делът ми е вписан. Въпросът е, че поради някаква чиновническа немарливост това вписване не присъства в новия акт за държавна собственост. Именно на основание на новия акт имотът е продаден. Мисля, че става дума за немарливост заради доста голямата разлика във времето между едното и другото. Грешката е станала около 4 години преди продажбата. Междувременно имотът е даван под наем. Т.е. не мисля че умишлено са скрили съсобствеността. Струва ми се, че някой не е догледал и е карано през пръсти при преиздаването на актовете.
В момента реално купувачът е добросъвестен, защото не е имало как да разбере, че в имота има съсобственост. В новия акт в графата "съсобственост" присъства "няма". Наистина е моя грешка, че не е вписано съдебното решение в службата по вписвания, но по принцип аз съм изхождал от позицията, че след като е вписано в акта за държавна собственост, това е достатъчно. Сега мога да го впиша, но като е второ по ред вписване, не виждам това с какво ще ми помогне. Просто се чудя какво да правя. Да допълня, че до момента съм ползвал адвокати - нали съм спечелил съдебното дело с тях. Но те не са ми казали да вписвам в службата и сега нещата се усложниха.
peter13
Нов потребител

Назад към Имотни казуси