начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Проблем с обезщетение по чл. 224 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с обезщетение по чл. 224 от КТ

Мнениеот voyage » 11 Сеп 2008, 09:54

Уважаеми Дами и господа
Вашият форум ми е надеждата да получа информация, ходих при няколко адвокати, вдигат рамене, един не знаел за друг подобен случай, друг не се занимавал с трудово право, трети пък бил пеналист, каквото и да значи това…
Казуса е следния:
През 2004 г. започнах работа по договор за възлагане на управление на едно търговско дружество – ЕООД, на осн. чл. 135, ал. 1, т. 2 от ТЗ и чл. 141 от ТЗ, по силата на който договор станах управител на дружеството. През 2007 г. собственика на дружеството ми прекрати договора на осн. чл. 325, т. 8 от КТ, тъй като постъпих на друга работа с конкурс, като ми връчи заповед за това. В заповедта ми е начислено обезщетение по чл. 224, ал. 2 от КТ, тъй като през 2004 – 2007 г. имам доста неизползван годишен отпуск, като част от обезщетението ми е изплатено, обаче друга част ми се дължи все още. Изобщо не ми стана ясно всъщност как така ми прекратиха договора по КТ, след като знам и съм чел, че това е граждански договор… В договора обаче има клауза, че като управител имам право на платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни и обезщетения, предвидени в съответните нормативни актове и че се ползвам с всички права по КТ.
Как мога да си потърся правото на обезщетение по чл. 224, ал. 2 от КТ – за неизплатен годишен отпуск, дали по реда на трудовите спорове, тоест да водя дело в съда ? Един колега, който също работи по такъв договор, ми каза, че въпреки и записано в клаузата, аз не се ползвам с правата по КТ, тъй като ставало дума за граждански договор, следователно няма да стане с дело. Аз тъй или иначе вече работя на друго място, не става дума и за чак толкова много пари, но не искам да ги оставя на филанкишията…
voyage
Нов потребител

Re: Проблем с обезщетение по чл. 224 от КТ

Мнениеот inspectora » 11 Сеп 2008, 19:27

voyage написа:Един колега, който също работи по такъв договор, ми каза, че въпреки и записано в клаузата, аз не се ползвам с правата по КТ, тъй като ставало дума за граждански договор, следователно няма да стане с дело...

Прав е! Не Ви се дължат никакви пари ... даже сте "изкярили" (нали са Ви платили една част ;) )
Няма да стане ... без бой ( :) - шегувам се за боя)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот voyage » 12 Сеп 2008, 09:28

Тоест имате предвид, че дори и да заведа дело, ще го изгубя, ами в такъв случай по - добре да не се занимавам изобщо, защото май повече главоболия ще имам отколкото нещо да излезе от цялата работа, а пък на тази неизползвана отпуска - "тури и пепел, сипи и вода", както казваше един български актьор преди време, обаче се чувствам прецакан, защото не съм излизал в отпуск няколко години, а сега няма и да ми го платят. Ако пък се сетите зя някоя вратичка, пишете.
voyage
Нов потребител

Re: Проблем с обезщетение по чл. 224 от КТ

Мнениеот rts » 12 Сеп 2008, 17:42

voyage написа:Уважаеми Дами и господа
Вашият форум ми е надеждата да получа информация, ходих при
През 2004 г. започнах работа по договор за възлагане на управление на едно търговско дружество – ЕООД, на осн. чл. 135, ал. 1, т. 2 от ТЗ и чл. 141 от ТЗ, по силата на който договор станах управител на дружеството. В договора обаче има клауза, че като управител имам право на платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни и обезщетения, предвидени в съответните нормативни актове и че се ползвам с всички права по КТ.
Как мога да си потърся правото на обезщетение …

Въпреки, че довора Ви е граждански, изрично е договорено, че се ползвате от правата по КТ. Считам, че можете да заведете иск за полагащите Ви се суми и да спечелите делото. Потърсете адвокат - сам няма да се справите.
rts
Активен потребител

Мнениеот voyage » 15 Сеп 2008, 10:00

Благодаря за мненията, наистина намерих един адвокат, който може май да ми свърши работа, за разлика от другите, той от раз се нае, без да мрънка и да се оправдава с това - онова.
voyage
Нов потребител

Назад към Трудово право