начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Любими автори

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот riyva_evro » 04 Авг 2008, 13:22

Аз имам един от 198 и някоя си - "Вътрешна светлина". Не е лош. Но вулгарните му ги изчетох до един. беше ми много ама много интересно. Какво ли е станало с Козела?
riyva_evro
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Авг 2008, 14:32

Маргьорит Юрсенар :) ............. тези дни :)
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот satir » 04 Авг 2008, 16:23

Данийл Хармс -всичко
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

:)

Мнениеот ayurveda » 04 Авг 2008, 18:23

"Земя за прицел" - невероятен роман (пенталогия) на страхотната писателка Свобода Бъчварова, разказващ за живота на богатите българи от първата половина на миналия век през призмата на въздесъщия банкер Борис Скарлатов (чийто прототип е българският финансист и държавник Атанас Буров - btw, доайен на акционерната форма на предприемачеството в България :Р). Велик роман, толкова актуален и непреходен във времето, че със сигурност ще го препрочитате отново и отново. Свобода Бъчварова е авторка и на романа "Опасен чар", а за огромния успех на екранизираната му версия, в която тя се изявява като сценарист, всички знаем :).

Освен "Пилето" на Уилям Уортън, горещо препоръчвам и "Илюзии" и "Художникът"! :)

А... и разбира се... великият Кърт Вонегът - "Животът не струва и пукната пара без миговете на доброволна интоксикация"... яко, нали?! :wink:
Животът не струва и пукната пара без миговете на доброволна интоксикация! :)
ayurveda
Младши потребител

Re: :)

Мнениеот vili_spasova » 06 Авг 2008, 17:31

ayurveda написа:"Земя за прицел" - невероятен роман (пенталогия) на страхотната писателка Свобода Бъчварова, разказващ за живота на богатите българи от първата половина на миналия век през призмата на въздесъщия банкер Борис Скарлатов (чийто прототип е българският финансист и държавник Атанас Буров - btw, доайен на акционерната форма на предприемачеството в България :Р). Велик роман, толкова актуален и непреходен във времето, че със сигурност ще го препрочитате отново и отново. Свобода Бъчварова е авторка и на романа "Опасен чар", а за огромния успех на екранизираната му версия, в която тя се изявява като сценарист, всички знаем :).

Освен "Пилето" на Уилям Уортън, горещо препоръчвам и "Илюзии" и "Художникът"! :)

А... и разбира се... великият Кърт Вонегът - "Животът не струва и пукната пара без миговете на доброволна интоксикация"... яко, нали?! :wink:

Аyurveda, благодаря ти, че ми припомни за Свобода Бъчварова!
Брилянтно произведение. Четох го в 9 клас и вярвайте ми освен естетическа наслада ми донесе и 6-та по история :wink:

Останалите произведения също са чудесни, но Пилето май е малко по -тежичко...

Кърт Вонегът ще остане незабравим със Закуска за шампиони и Котешка люлка - ".... Не е задължително да си луд за да работиш тук, но все пак помага..." :wink:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Здравейте!

Мнениеот maritka1985 » 07 Авг 2008, 14:58

Наскоро прочетох една хубава, но малко тъжна книга. Ако имате свободно време препоръчвам ви я, прочетете я. Тя е на Халед Хосейни - "Хиляда сияйни слънца".
maritka1985
Нов потребител

Това си струва!

Мнениеот libra » 18 Авг 2008, 13:45

Всичко излязло под перото на Съмърсет Моъм е брилянтно. Има ли други негови почитатели?
libra
Младши потребител

Мнениеот yancheva » 18 Авг 2008, 17:47

Джордж Оруел - 1984
Последна промяна yancheva на 18 Авг 2008, 21:18, променена общо 1 път
yancheva
Младши потребител

Мнениеот yancheva » 18 Авг 2008, 17:47

И "Фермата за животни", разбира се... Дори повече от 1984
yancheva
Младши потребител

Мнениеот Ralinko » 18 Авг 2008, 23:02

A az sum na tema Isabel Aliende v momenta - trilogiqta Ku6tata na duhovete, Portret v sepiq i Du6terq na sudbata mislq , 4e bqha trite zaglaviq. Ne e zle, kato stil prili4a na "100 goidni samota" na Markes, no ne e 4ak tolkova izvratena. Pro4etete q, ako imate vreme - raztovarva dosta uspe6no ot natovarenoto pravno ejednevie :)
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 20 Авг 2008, 16:11

Петя Дубарова
и едно нейно стихотворение - поздрав за всички

Аз и морето - Лятото изтече...

Лятото изтече като пееща вода.
Тежко ми е - колко много, много пих от нея.
Бели стъпки, нежни като котешка следа,
още за червената му песен пеят.

Мислите ми тръгнаха след него по света.
Може би не ще успея вече да ги върна.
В дланите ми плаче невидяна есента,
моли ме поне веднъж да я прегърна.

Но не мога - аз на лятото обрекла се веднъж
ще го чакам, ще го помня, ще му бъда вярна.
То ще дойде пак с коси от топъл дъжд,
пак дъхът му цветен ще ме парне.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот lacuna81 » 21 Авг 2008, 09:01

Уди Алън е много добър за разтоварване..."Странични ефекти"е книга,която може да оправи винаги лошото настроение...Стайнбек е велик....прости неща,обикновени хора...и невероятно увлекателно разказани...Юго и Ремарк остават най-великите за мен..."Човекът,който се смее"-уникална книга.А Стивън Кинг е май любим на всички преа определен период..редом с Тери Пратчет,Чейс.
lacuna81
Младши потребител

Мнениеот bloody_heart666 » 06 Сеп 2008, 00:44

,,На изток от рая" -Стайнбек-велика книга.....иначе,Емил Ришбург,Карл Май,Джаки Колинс,Кинг,Стивънсън,Моъм..и др
bloody_heart666
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 08 Сеп 2008, 23:52

bloody_heart666 написа:,,На изток от рая" -Стайнбек-велика книга.....иначе,Емил Ришбург,Карл Май,Джаки Колинс,Кинг,Стивънсън,Моъм..и др

Абе няма по велика книга, от гледна точка на съдебните трилъри, на Андрю Нидерман "Адвокат на Дявола"(която, почти, няма нищо общо с филма)

Препоръчвам и Бафа-"Интригите на съдия Джефрис"
advokat__nikolov

Re:

Мнениеот satir » 19 Окт 2008, 07:52

Ralinko написа:A az sum na tema Isabel Aliende v momenta - trilogiqta Ku6tata na duhovete, Portret v sepiq i Du6terq na sudbata mislq , 4e bqha trite zaglaviq. Ne e zle, kato stil prili4a na "100 goidni samota" na Markes, no ne e 4ak tolkova izvratena. Pro4etete q, ako imate vreme - raztovarva dosta uspe6no ot natovarenoto pravno ejednevie :)

прекрасни заглавия, но защо е тоя коментар?
Аватар
satir
Активен потребител

Re: Любими автори

Мнениеот nediii » 19 Окт 2008, 12:59

Моите любими автори са доста като се змаисля, така че ще ги радзеля в няколко категории :)
Бг класика: Йовков, Ботев, Яворов, Дебелянов и Алеко (особено фейлетоните, "До Чикаго и назад"-НЕ!), Димов;
Европейска литература: Кронин ("Дървото на Юда"), Кен Киси ("Полет над кукувиче гнездо"), Стендал ("Червено и черно"), Мопасан ("Бел ами"), Флобер ("Мадам Бовари"), Бокачо ("Декамерон");
Криминална литература: като класически представител на този жанр и според мен гениална- Агата Кристи :) А от масовите съвременни автори харесвам най-много Вал Макдърмид- тя разглежда по-скоро психологията на убийствата, което за мен е изключително интересно, езикът й е чудесен,а действието- изпълнено с напрежение и неочаквани обрати :) Други мои любимки са Мери Хигинс Кларк и Патриша Корнуел :)
nediii
Нов потребител

Мнениеот satir » 19 Окт 2008, 18:52

nediii написа:Моите любими автори са доста като се змаисля, така че ще ги радзеля в няколко категории :)
Бг класика: Йовков, Ботев, Яворов, Дебелянов и Алеко (особено фейлетоните, "До Чикаго и назад"-НЕ!), Димов;
Европейска литература: Кронин ("Дървото на Юда"), Кен Киси ("Полет над кукувиче гнездо"), Стендал ("Червено и черно"), Мопасан ("Бел ами"), Флобер ("Мадам Бовари"), Бокачо ("Декамерон");
Криминална литература: като класически представител на този жанр и според мен гениална- Агата Кристи :) А от масовите съвременни автори харесвам най-много Вал Макдърмид- тя разглежда по-скоро психологията на убийствата, което за мен е изключително интересно, езикът й е чудесен,а действието- изпълнено с напрежение и неочаквани обрати :) Други мои любимки са Мери Хигинс Кларк и Патриша Корнуел :)

"Кентърбърийски разкази"
"...къде си птичко, обади се мила?! И пръднал Николас с такава сила, че сякаш паднал гръм от небосклона. Пръднята ослепила Абсолона. Но в той, желазото нагорещено, напъхал в задника му мигновено." еееххххххх... любимо четиво в гимназията :-D
цитирам по памет простете за неточностите
edit: как можах да пропусна.....
Дж. Чосър
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот satir » 23 Фев 2009, 07:56

гледахте ли вчера проф. Лозанов? направо ме разби... страхотен коментар...
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот satir » 26 Мар 2009, 06:45

Никос Казандзакис: “Зорбас Гъркът”, "Дървото на Юда"
Аватар
satir
Активен потребител

Re:

Мнениеот satir » 26 Мар 2009, 06:58

riyva_evro написа:... с Козела?

ех как ме подсети начи...
Радичков - "Козел", "Нежната спирала", "Ние врабчетата", "Верблюд"...
и не само...
Аватар
satir
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии