Здравейте!
Проблемът при мен е следният. Предстои ми тежка операция. Искам това, което притежавам да даря/завещая/или друго на сина ми. А то е едно лично 100 % мое жилище + дялове от други имоти, които са в съпружеска съсобственост. Какъв е начинът да направя това, но без да има опасност тази моя воля да бъде оспорвана от съпруга ми при евентуална моя смърт. Съпругът ми, които има две деца от предишен брак, има дългове и се притеснявам, че би могъл да накърни интересите на детето. Отгоре на всичко не разполагам и с много време.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да защитя интересите на сина ми
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
По отношение на имота, който си е само Ваш, бихте могли, както да го дарите, така и да го продадете на детето си. Надявам се, то е пълнолетно. По отношение на имотите, които са съсобствени със съпруга Ви, не можете да направите почти нищо без неговото съгласие. Децата от първия му брак, ще наследяват него, не Вас. Вашето дете /теоретично/ ще е наследник, заедно със съпруга Ви на тия имоти. Ще са съсобственици. Ако съпругът Ви реши да продава нещо, ще трябва съгласие от детето Ви. И все пак, защото казвате "... интересите на детето". Ако то е непълнолетно нещата малко се усложняват.
Искрено вяврвам, че всичко с Вас ще е наред.
П.П. Към колегите: възможно ли е жената да увеличи още дела на детето си, като му завещае разполагаемата 1/3? Така детето ще получи своята част, като наследник по закон + тази 1/3 по завещание...
По презумпция от чл.36 ал 2 от ЗН, мисля, че е възможно.
Искрено вяврвам, че всичко с Вас ще е наред.
П.П. Към колегите: възможно ли е жената да увеличи още дела на детето си, като му завещае разполагаемата 1/3? Така детето ще получи своята част, като наследник по закон + тази 1/3 по завещание...
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
По повод зададения от мен въпрос- детето е непълнолетно. Не предполагах, че това би променило нещата!
- Boychinova
- Нов потребител
milletti написа:П.П. Към колегите: възможно ли е жената да увеличи още дела на детето си, като му завещае разполагаемата 1/3? Така детето ще получи своята част, като наследник по закон + тази 1/3 по завещание...
Да, за разполагаемата част! Ще има 2/3 от половината в режим на СИО- ...
- Гост.
- Старши потребител
Аз бих дала съвет това, което е Вашелично имущество да го прехвърлите на детето си напр. с дарение като си запазите пожизнено и безвъзмездно право на ползване. А това, което е придобито в режим на СИО - може да се направи завещание за целия Ви дял от съпружеската имуществена общност, дори и над размера на разполагаемата част. Евентуално само бащата би могъл да иска отмяна на завещанието до размера на запазената си част. Но се надявам, че след като детето е непълнолетно, той не би направил това. Ако бащата не упражни това свое право детето ще придобие безпроблем и частта от имотите, които сте придобили по време на брака.
Надявам се всички тези опасения за здравословното Ви състояние да са напразни или да са отминали благополучно. Пожелавам Ви здраве!
Надявам се всички тези опасения за здравословното Ви състояние да са напразни или да са отминали благополучно. Пожелавам Ви здраве!
- vili
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|