начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Уволнение по време на бременост

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по време на бременост

Мнениеот sleamy » 26 Авг 2008, 16:59

Здравейте!! Изклъжчително притеснена съм!Бременна съм в 5 месец и се притеснявам, че има възможност да буда уволнена. Моля Ви за съвет дали това е възможно и вариант ли е да си взема болнични до края?
Нов потребител

Мнениеот kikksy » 26 Авг 2008, 17:33

Пишете ми на следния e-mail, за да Ви споделя личен опит: jullyvasilevs@abv.bg
kikksy
Нов потребител

Re: Уволнение по време на бременост

Мнениеот Trapped » 03 Сеп 2008, 11:31

sleamy написа:Здравейте!! Изклъжчително притеснена съм!Бременна съм в 5 месец и се притеснявам, че има възможност да буда уволнена. Моля Ви за съвет дали това е възможно и вариант ли е да си взема болнични до края?

Вижте тези разпоредби от Кодекса на Труда:

Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

Чл. 333, ал. 5:
Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Чл. 330. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато:
...........
6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

.........

Съвет: ако не сте дала, дайте на работодателя си удостоверение, че сте бременна, издадено от лекар. Най-добре му го изпратете по пощата с обратна разписка. Доколкото не сте престъпник, ще видят доста зор за да ви уволнят след това - основанията им за това са ограничени от закона.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Трудово право