начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Нова вещ ?!

Казуси за недвижими имоти

Нова вещ ?!

Мнениеот pokerman » 30 Авг 2008, 23:58

при ремонт на GSM, налагащ подмяната на платката( последната съдържа идентификационния номер на всеки GSM) изправени ли сме пред хипотезата на нова вещ т.е същия гсм ли е или нов?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот diaida » 31 Авг 2008, 01:30

Уникалният номер IMSI за всеки абонат съдържа информация за мрежата и страната на абоната.

· MCC - Мобилен код на Държавата, в която абонатът е регистриран; · МNC - Мобилен код на клетъчната мрежа за дадената държава;

· HLRID - Идентификационен номер на HLR, в който е информацията за абоната;

· MSIN - Идентификационен номер на абоната за конкретната мрежа, до 8 цифри. За да се подсигури анонимност на абоната, системата създава "псевдоним", временен номер на абоната - Temporary Mobile Subscriber Identity (TMSI). Този псевдоним е валиден само за местоположението, където е издаден. Ако абонатът премине в друга географска област, ще бъде генериран нов псевдоним.

Без да претендирам за специални компетенции по въпроса, мисля че при всички случаи подмяната на платката (ремонта) следва да се отрази някъде, ако е извършена от съответен компетентен сервиз на въпросната марка тел. апарат и в такъв случай не може да се каже, че е нов тел. апарат, но при всички случаи е апарат с нови данни след подмяната на старите ...
Точно по този IMSI код много апарати се блокират (в случай на кражба и т.н.), така че променяйки платката се поставя нова, а апарата става с нови индикации.
Доколко вещтта като такава е нова или стара, зависи от документите които се изготвят след такива ремонти и изискват ли се, защото знам, че самите вносители и дистрибутори на подобни у-ва имат купища задължителни документи по вноса на тел. апарати, където серийните и др. номера на продуктите се вписват в база данни ...
само да допълня, че въз основа на тези данни именно апарата може да се открие, блокира, подслушва и т.н., така че всички индикации са като при нов апарат ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот law_master » 31 Авг 2008, 11:00

стара е. Все пак освен платката има и други части които остават същите и не се подменят. Ааналогичен пример би следвало да е когато се смени двигателя на една кола. тои има номер. Това е една хипотеза на догоеор за изработка. Освен това IMSI номера може да бъде сменен, и това с еправи точно както казава Diaida когато ГСМ-а е откраднат, за да не бъде блокиран.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 15:09

значи само корубата е същата другото е сменено. И защо правите паралел с автомобила. Има разлика между механика и електроника.
Друг няма ли да се включи ? Кое определя че един гсм е този на Иван, а не този на Стоян? Корубата ли?
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 16:13

" пластмасата на телефона ми е същата, а всичко останало ми го смениха" Това е казуса. Нова или стара вещ или друга. Как се индивидуализира един моб. телефон?
pokerman
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 16:42

Неволно правя асоциация със смяна на платка при дефектирал телевизор.
Не намирам разлика. Налице е главна вещ. И след като с подмяна на част от нея не е променена съществено субстанцията й, оттам и предназначението й при употреба, след ремонта същата си остава такава, каквато е предадена на купувача-собственик.

В подкепа ше изложа съображенията си, без да претендирам за познания в областта на високите технологии.

Мобилните апарати са от внос. Всеки има идентификационен номер и ред други подробности., т.е представляват вещ, съставена от компоненти. Същите тези компоненти се внасят като резервни части, с оглед гаранционната отговорност на вносителя/дистрибутора/продавача. В горния случай, независимо, че се се подменя част, носеща конкретна, но различна от фабричната информация, мисля, че промяната на разните там кодове следва да бъде отразена служебно от обслужващия сервиз, като основание ще бъде протокола от поръчката, нещо подобно на удостоверение за идентичност на вещта. Затова считам, че вещта си е старата, а не новосъздадена.
Може да е прозвучало глупаво, но така мисля аз. :oops: :oops: :oops:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 16:46

pokerman написа:" пластмасата на телефона ми е същата, а всичко останало ми го смениха" Това е казуса. Нова или стара вещ или друга. Как се индивидуализира един моб. телефон?

Колега, мнението ми е без да съобразя поясненията тук.

Имам един въпрос,
Не би ли ви излезло по-евтино да си купите нов апарат. :roll: :roll: :roll:

Но ако апаратът е в гаранция, тогава сте прав - печелите нов, стар телефон - ваш си е.

В останалите случаи, убедена съм, че знаете - рискът е за собственика. Надали ремонтът щеше за вас да е оправдан икономически.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот diaida » 31 Авг 2008, 17:32

Всяка електронна вещ има Хардуеар, Софтуеар и Технологична основа - кутия. При вноса на мобилни апарати търговеца е длъжен да приложи описание - техническа характеристика на продукта и о-вните му компоненти. Сериен № на производство на апарата, номер на платката и т.н.

Чл. 275. (1) За регистрация на радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274 производителят или вносителят подава заявление до специализираната дирекция по чл. 113 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
(2) Заявлението по ал. 1 съдържа:
1. идентификационни данни на производителя, съответно на вносителя (вносителят посочва данни и за производителя):
а) за физическите лица - трите имена, ЕГН и постоянен адрес, а за чужденците - личен номер;
б) за юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование (фирма), седалище, адрес на управление и единен идентификационен код по БУЛСТАТ, а за чуждестранни лица - съответния идентификационен код;
2. пълното наименование на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство;
3. кратко описание на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство, включващо вида на използваните криптографски алгоритми и дължината на криптографските ключове.
(3) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от техническата документация на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство;
2. описание на криптографските алгоритми, ако те не са публично известни, начините за тяхната инициализация, режимите на работа и форматите на входящите и изходящите данни.
(4) Заявлението и документите към него се подават на български език.
(5) В случай на непълнота на заявлението или на липса или непълнота на приложенията към него производителят, съответно вносителят, се уведомява писмено да отстрани пропуските. Ако пропуските не бъдат отстранени в срок 30 дни от датата на уведомлението, процедурата се прекратява.
(6) Специализираната дирекция по чл. 113 от Закона за Министерството на вътрешните работи вписва радиосъоръжението или устройството в регистъра по чл. 274, ал. 3 в срок 30 дни от датата на получаване на заявлението и приложенията към него или от отстраняването на пропуските по ал. 5.

Чл. 276. (1) На лицето, което внася и произвежда радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274, ал. 1, специализираната дирекция издава удостоверение за вписването в регистъра по чл. 274, ал. 3.
(2) За издаването на удостоверението по ал. 1 се заплаща такса в размер, определен в тарифата за таксите, които се събират от Министерството на вътрешните работи по Закона за Министерството на вътрешните работи.

Чл. 277. Лица, които извършват сделки с радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274, ал. 1, предоставят писмена информация на съответното регионално звено за борба с организираната престъпност в Министерството на вътрешните работи относно всяка сделка с такова съоръжение или устройство - име, тип, сериен номер и идентификационни данни по чл. 274, ал. 4, т. 1 за лицето, с което е осъществена сделката, периодично най-малко на три месеца.

струва ми се, че се отнася и за ВНОСИТЕЛИ и ДИСТРИБУТОРИ на мобилна техника ... каквито са и мобилните телефони и др. подобни у-ва.

В този смисъл, подмяната е на важна част от апарата и не следва ли да получи нов документ със съответната нова гаранционна карта, защото са нанесени промени по едни от регистрираните части.
По-скоро го свързвам не с телевизор, а с компютър. Ако се подмени процесора и др. важни хардуеарни у-ва, а остане само кутията ... това нов или стар компютър е?!

Спорна е работата, защото тези у-ва имат поне 3 о-ни компонента. Кой е от най-голяма важност е въпроса. серийния № на производство, идинтиф. № на хардуеара - платка или друго ?!
При цялостна промяна на хардуеара на този телефон, следва да се издаде и нова гаранция и там би се видяло това нов телефон ли е или е стария?!
Знам ли ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 17:43

ОК пак пояснение. Не казвам, че телефона вече не е телефон, а компютър, съгласен съм че и марката е същата. Но апарата същия ли е? Т.е ако е същия( моя си) този индивидуално определен апарат кото съм дал на ремонт защо тогава ми ги няма снимките и клиповете които съм правил, а нали е същия този апарат. А също и идентификационния код е различен. Е моя си ли апарат е само защото панела си е мой?!
pokerman
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 17:56

pokerman написа:ОК пак пояснение. Не казвам, че телефона вече не е телефон, а компютър, съгласен съм че и марката е същата. Но апарата същия ли е? Т.е ако е същия( моя си) този индивидуално определен апарат кото съм дал на ремонт защо тогава ми ги няма снимките и клиповете които съм правил, а нали е същия този апарат. А също и идентификационния код е различен. Е моя си ли апарат е само защото панела си е мой?!

Нямам знания, за да ви помогна.
Съветът ми е да се консултирате с тесен специалист, след кето може и да ни поясните.... :wink: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Авг 2008, 18:29

С уговорката, че ми липсват технологични познания/ и снощи ти признах!/- та колеги, въпросите на Поки са дали с подмяна на платката 1. 1. Няма нова вещ
2. Има нова вещ
3. Имаме вече две различни вещи
По всяка от трите има + и - аргументи, които могат да се изтъкнат.
Общото е, че и при трите не се променят -техническите характеристики на телефона, марката и модела, панел/ условно, доколкото той може изобщо да индивидуализира вещта/но точно този модел се индивидуализирал освен с посочените и с идентификационния си номер, който се намирал в платката.

п.п. :roll: И аз посочих онова с двигателят на МПС...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 18:47

Нова вещ от гледна точка на субстанция няма и не може да има. И преди и след това той си е сименс ц 65 като модел и марка. Въпросът е това същия сименс ц 65 ли е който съм оставил или вече е друг като е останал стар само панела а всичко друго е различно т.е кое индивидуализира че един апарат е А , а не Б ?
В това е проблемът и мисля, че има значение за давност, принудително изпълнение, престъпление и затова е интересно :)
pokerman
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 18:48

Продължавам да мисля, че отремонтирания GSM следва да се третира като че е старата вещ. Ако в сервиза установят пълна негодност на апарата (с уговорката, че е изключена вина на потребителя), невъзможност чрез ремонт да бъдат възстановени функциите му (все едно е погинал), тогава биха съставили протокол за бракуването, съответно да го върнат на производителя с аргумент за фабричен (скрит) дефект, и да предадат на собственика друг, различен от рекламирания апарат. Едва тогава новият апарат ще е нова вещ.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 18:55

Всичко, свързано с ремонта в оторизирания сервиз, ми говори за изпълнение във връзка с гаранционната отговорност, дори когато всички чаркове са подменени с нови и събрани в стария корпус.
Смяната на кодове и идентификационни номера се явява последица от процеса, т.е. да бъде предадена вещ, годна за употреба.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 19:07

pokerman написа:Нова вещ от гледна точка на субстанция няма и не може да има. И преди и след това той си е сименс ц 65 като модел и марка. Въпросът е това същия сименс ц 65 ли е който съм оставил или вече е друг като е останал стар само панела а всичко друго е различно т.е кое индивидуализира че един апарат е А , а не Б ?
В това е проблемът и мисля, че има значение за давност, принудително изпълнение, престъпление и затова е интересно :)

Колега, може би да се наложи да прочетете специалната уредба в Закона за защита на потребителя. Там мисля да намерите отговора си, но не възразявам да обсъдим казуса общо. За целта може и да ни подадете повечко фактология: дата на покупка, дефект (1-ви, 2-ри и т.н), времетраене на ремонта, възраженя при получаване и др.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 19:11

ОК примерът е следния. Отивам на сервиз. С някакъв проблем. И от сервза взимат апарата махат панела а всичко останало е на една платка (това е апарата )нищо не се разглобява и слагат друго такова в моя панел (стария, същия) и после издават сервизна карта за ремонт. Това е цялата работа. И сега същия ли телефон е вече или друг(нов) ?
pokerman
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 19:32

pokerman написа:ОК примерът е следния. Отивам на сервиз. С някакъв проблем. И от сервза взимат апарата махат панела а всичко останало е на една платка (това е апарата )нищо не се разглобява и слагат друго такова в моя панел (стария, същия) и после издават сервизна карта за ремонт. Това е цялата работа. И сега същия ли телефон е вече или друг(нов) ?

Рokerman,

Аз изчерпах аргументите си и все още не мога да доловя във връзка с какво си питаш:...."И сега същия ли телефон е вече или друг(нов)".
Така са го измислили хората - вадиш, слагаш :arrow: ОК. Нали работи като "пушка"?
Какъв ти е проблемът, прости непохватния ми ум, не можах да схвана...
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 31 Авг 2008, 19:41

Ами ако платката, с която ми го заменят е от откарднат телефон и по кода полицията и собственикът дойдат да си го търсят ? Затова питам това моя предешния ли телефон си е или друг. Мога ли да кажа че панела си е моя( стария) значи всичко си е старо и не могат да си го искат ? Примерно. Не става ли въпрос вече за друг телефон а не за първоначалния? Ето това е. И аз затова питам кое идентифицира че един телефон е А, а не Б? Панела ли?
pokerman
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Авг 2008, 19:53

pokerman написа:Ами ако платката, с която ми го заменят е от откарднат телефон и по кода полицията и собственикът дойдат да си го търсят ? Затова питам това моя предешния ли телефон си е или друг. Мога ли да кажа че панела си е моя( стария) значи всичко си е старо и не могат да си го искат ? Примерно. Не става ли въпрос вече за друг телефон а не за първоначалния? Ето това е. И аз затова питам кое идентифицира че един телефон е А, а не Б? Панела ли?

Не мисля, че би се тресял от съмнения, ако новата ти платка е описана в поръчката за ремонта коректно. Тук не съм сигурна дали сервизните работници са си спазили задължението да отбележат някаква информация, свързана точно с тази платка. В случай, че се окаже монтирана от тях чужда такава в твоя телефон, можеш да упражниш съответните си права в защита. Тя Diaida ти подаде сламка, провери бе човече.

Но, ако си ходил в "пишман сервиз"..., е друго нещо. :roll: :roll: :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dpetev » 31 Авг 2008, 19:59

От техническа гледна точка апаратът ти е друг поради това, че номерът, по който операторът (а и продавачът - за целите на гаранцията) го разпознава вече е друг.
Напълно възможно е, т.к. този номер може да бъде сменен, в сервиза да са го сменили с този на повредената платка, но се съмнявам да са си играли толкова.
Лесно е да провериш - има клавишна комбинация (*#06#), която показва номера и може да бъде сравнен с този от гаранционната карта.
И, наистина, ако са ти сменили платката, която "носи" този номер с крадена...
dpetev
Младши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси