начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Що ли ви е адвокат, като има брокери на този свят!

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот baggio » 26 Авг 2008, 17:30

Остави ги тез набедените !!! Първо не мога да разбера по принцип, наистина не мога да разбера, какъв е този замах с който всеки си говори на тема Вещно право и Териториално устройство. Питай ги ей тез същите дебелосерници дето само от бракоразводни дела разбират, колко сделки с имоти са изповядали, питай ги...защото един брокер от Агенция за недвижима собственост по - съвестно и точно ще ти отговори, отколкото онзи който си търси рахата "около" хонорара...Питай ги колко от тях действат оперативно и колко от тях самоцелно бавят сделката за да могат да изсмучат повече от непросветения балама...
baggio
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Авг 2008, 20:19

Поредната странна идея........ кой Ви каза, че бракоразводните дела са лесни и безпроблемни...... :roll: а относно "брокерите" ставате смешен
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 21:39

baggio написа:Остави ги тез набедените !!! Първо не мога да разбера по принцип, наистина не мога да разбера, какъв е този замах с който всеки си говори на тема Вещно право и Териториално устройство. Питай ги ей тез същите дебелосерници дето само от бракоразводни дела разбират, колко сделки с имоти са изповядали, питай ги...защото един брокер от Агенция за недвижима собственост по - съвестно и точно ще ти отговори, отколкото онзи който си търси рахата "около" хонорара...Питай ги колко от тях действат оперативно и колко от тях самоцелно бавят сделката за да могат да изсмучат повече от непросветения балама...

хаха - не, ще падна от стола ...
Относно брокерите - http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=32358 - изводите си ги правете сами ... ето какво става, когато един брокер от Агенция за недвижима собственост ... ;)
Относно "бракоразводните дела" - приятелю, има бракоразводни дела (няма да цитирам "голямо БГ-бракоразводно дело", но и тук има подобни на това, което ще цитирам, а го цитирам, защото наскоро се "шумя" покрай него, а именно делото на Бритни Спиърс :) - само за сведение: за адвокати е дала 700 000 евро ;) )... както и "сделчици с имоти" (като тази на питащия)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот baggio » 27 Авг 2008, 18:02

хаха - не, ще падна от стола ...
Относно брокерите - http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=32358 - изводите си ги правете сами ... ето какво става, когато един брокер от Агенция за недвижима собственост ...
Относно "бракоразводните дела" - приятелю, има бракоразводни дела (няма да цитирам "голямо БГ-бракоразводно дело", но и тук има подобни на това, което ще цитирам, а го цитирам, защото наскоро се "шумя" покрай него, а именно делото на Бритни Спиърс - само за сведение: за адвокати е дала 700 000 евро )... както и "сделчици с имоти" (като тази на питащия)

Сега "гусин" Гаджет...а туй де Инспектор, бракоразводните дела са много трудно нещо...аз като се сетя за развод и се сещам за адвокат, т.е. аз Ви лаская, сър. Това дело е олицетворение на адвокатското въображение и ерудиция, то е най-добрия изразител на вашите възможности...Не ме разбирайте погрешно. Халал да са ви тези 700000 Е, пък брокерчетата голтаци нека си миришат на пот и да цапат лачените обувки по нивите, така си е, признавам... Но наистина не мога да разбера как си баете като на седянка на тема Териториално устройство. Вие трябва да сте всекомпетентни, но като чета с каква "наивна" лекота обсъждате теми за които нямате и грам практика, ако имате извинявайте, не става дума само за тази тема....Колко пъти сте се сблъсквали с трите аспекта на недвижимата собственост в един казус, имам предвид: икономически, технически и юридически...и колко пъти сте били пряк участник в изповядване на сделка, но от нейното начало, не от нейния край. Пълен цикъл, с всички каламбури около сделката...Кажете цифра...Моля Ви се, без вас не може обаче първо минете през учебниците по Урбанистика, Териториално устройство, "Направи си сам" и след това казвайте - "о, интересен казус...намери си адвокат", каквито са честите отговори във форума...и които отговори са най-правилни, но нека да станат обосновани...
baggio
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 18:49

baggio написа:Вие трябва да сте всекомпетентни, но като чета с каква "наивна" лекота обсъждате теми за които нямате и грам практика, ако имате извинявайте, не става дума само за тази тема....

Вярно е, че правото е доста обемна материя и един юрист не разбира от всичко, но първо - поне от 2-3 неща смея да твърдя, че поназнайвам по малко повечко ... и второ по останалите неща все пак има и такива, по които не е необходимо да си експерт, за да знаеш ;) (все пак това, което сме преминали като обучение на някои хора ни остава в главата ;) а не се изпарява ей тъй) ... трето (колкото и високомерно да звучи) някои от въпросите тук във форума се задават от хора с IQ около минимално възможния за хомо сапиенс и дори не е необходимо да си юрист, за да знаеш отговора ;)
baggio написа:Колко пъти сте се сблъсквали с трите аспекта на недвижимата собственост в един казус, имам предвид: икономически, технически и юридически...и колко пъти сте били пряк участник в изповядване на сделка, но от нейното начало, не от нейния край. Пълен цикъл, с всички каламбури около сделката...Кажете цифра...

Конкретна цифра Ви казвам - точно НУЛА! Аз съм юрист и въпреки, че поназнайвам туй - онуй и от икономическата и техническите науки никога не бих се заел да давам съвети, или въобще да поемам каквато и да е работа, свързана с НЕюридическите аспекти на една сделка ... има си хора, с които работя по тези материи и не се и опитвам да давам каквито и да било мнения по тях ... моята работа при една сделка с недвижим имот започва с анализ на собствеността на продавача и свършва с написване, или одобряване на окончателен вариант на договор ... "проблемите" на ЗУТ и градоустройството не са част от сделката (не казвам, че понякога не са юридическа работа) ...
Това, че "бизнесмените" и "просяците", които "на гол тумбак с чифте пищови слагат" не могат да си направят сметката, че при един "проблемен" имот следва да се консултират и с технически и с икономически вещо лице (освен с юрист) и искат юристът (или технически/икономически вещото лице) да свърши работата и на тримата не е мой проблем. Това, че и някои колеги им се навиват да го правят също не е мой проблем.

П.П.: и изобщо пък не ме интересува мнението Ви за мен - колко практика имам и т.н. и с лекота, или с "тежина" давам мнения във форума ... мога - давам ... Нещо "проблем" ли има, че разбирам от повечко неща, а не само и единствено от "бракоразводни дела" например (без да претендирам естествено, че разбирам в детайли от всико що е право) ...

П.П.: и брокерите пък да не би да разбират от икономика, архитектура, ЗУТ, право и т.н. ... (повечето са с педагогоческо висше образование, ако въобще имат такова)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 28 Авг 2008, 13:26

Ей, нещастник! /визирам baggio/. Делата, които съм водила и продължавам да водя след "продажби чрез агенция", със сигурност са повече от сделките, които са минавали през ръцете ти :evil: :evil: :evil:
Кажи, умнико, чии интерес защитаваш ти? На продавача? На купувача?
В който и да е аспект от сделката...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 13:50

bebitor написа:Ей, нещастник! /визирам baggio/. Делата, които съм водила и продължавам да водя след "продажби чрез агенция", със сигурност са повече от сделките, които са минавали през ръцете ти :evil: :evil: :evil:
Кажи, умнико, чии интерес защитаваш ти? На продавача? На купувача?
В който и да е аспект от сделката...

Koлега, не му се връзвайте чак толкова ... не виждате ли, че е поредният заблуден ... праща юристите да четем учебници по "Урбанистика" и "Направи си сам" ... :D ... щото брокерите сигурно са ги чели :) ... ама май само тях ;) ... все пак baggio е чувал за Вещно право, но дали е чувал за ЗС, ЗЗД и т.н. ;) (едва ли знае и какво означават абривиатурите ...)
:twisted:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 28 Авг 2008, 13:55

Един мой преподавател навремето казваше: "Господ да те пази от учен недоучен!"
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 28 Авг 2008, 14:00

Той пак лъже, инспекторе. Други книжки трябва да се четат. Как например се продава имот без квадратура :shock: :shock: :shock: , или с бивши съпруги, представяни като "наемателки", или направо с други нищо неподозиращи собственици, или апартамент във вход "Д" в блок, който има само 4 входа :lol: :lol: :lol: По презумпция, за подобни сделки агенциите документ не дават и свидетели не стават. Ама тия книжки вървят в комплект с НК :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Авг 2008, 15:54

baggio написа:Остави ги тез набедените !!! Първо не мога да разбера по принцип, наистина не мога да разбера, какъв е този замах с който всеки си говори на тема Вещно право и Териториално устройство. Питай ги ей тез същите дебелосерници дето само от бракоразводни дела разбират, колко сделки с имоти са изповядали, питай ги...защото един брокер от Агенция за недвижима собственост по - съвестно и точно ще ти отговори, отколкото онзи който си търси рахата "около" хонорара...Питай ги колко от тях действат оперативно и колко от тях самоцелно бавят сделката за да могат да изсмучат повече от непросветения балама...

Поначало не гледам с много добро око на Агенциите и брокерите.И за това ВИНАГИ препоръчвам на клиентите си да договарят сделките си ДИРЕКТНО-БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ.

А иначе ОБИЧАМ ДА ВОДЯ ДЕЛА за отмяна на нотариални актове ,изготвени от Брокерски къщи и Агенции.И в повечето случаи делата са с успешен изход :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 16:57

ianeva написа:Сладур! Колко сделки сме изповядали? Кратунко, в Република България сделки се изповядват от Нотариус, а ако няма такъв от Съдия по вписванията. Къв брокер, ква агенция и ква съвест намесваш? Да ти обясня ли какво представлява т.нар "брокер" в България. Хайде, от мен да мине, безплатно и съвестно.
Брокер е лице, което:
- задължително прибира по 3% от договорената цена и от двете страни по сделката, без да носи каквато и да е отговорност за каквото и да било /важното е да се подпише нот. акт и да се приберат парите, после пей сърце!/;
- "пропуска да спомене" /цитат на брокер в една от "големите" агенции за недв. имоти/, че върху имота има тежест - ипотечка лекинка, вярно, в случая само за 10 000 евро;
- "не знае", че в определен обект са извършвани преустройства, за които се изискват строителни книжа по ЗУТ и наредбите и затова няма документи за тях, но "това не е проблем, бе, как сега ще ми провалите сделката, че то в България всички така си преустройват" /за колегите -иззидана стена, посредством която една голяма стая е разделена и са обособени две малки с отделни входове, а към едната е изградена и WC/;
- независимо от факта, че прибира по 3% от всяка страна и то върху реално договорената цена, непрекъснато се опитва да обяснява колко такси ще се спестят и как сделката задължително следва да "мине" на дан. оценка /това е в интерес на купувача, някой да не помисли друго/
- винаги знае повече от който и да е юрист /в областта на правото, разбира се/, независимо дали същият е адвокат, нотариус или съдия /тук признавам, към нотариусите има някакво уважение/;
- отказва да разбере, защо съд постановява да бъде върнато задържаното от агенция, без правно основание, т.нар. стоп-капаро или резервационен депозит, при липса на предварителен договор за покупко-продажба на имот и несъстояла се такава продажба.
Ето това представлявате около 80 % от "брокерите".
Иначе моите адмирации за останалите 20 %, които поне вършат някаква работа, ясно им е, какво не знаят и къде не следва да се намесват, освен ако не е, за да помогнат.
п.п. Още нещо - като се явиш като адвокат по едно дело за развод по исков ред, в което единия пие и бие, а пък жената е толкова оскотяла от бой, че е приела статуквото за нормално, но се развежда, "щото мене ме остави, ама оня много млати децата", пак заповядай ...
На колегите се извинявам за остротата си, мода, ако прецени да ме изтрие, но безкрайно ми е писнало от брокери-разбирачи.

Аз викам да са ни живи и здрави брокерите и агенциите им, че без тях ще си останем на едните сделки, а делата, които ни докарват съвсем не са за изхвърляне ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 28 Авг 2008, 17:05

А, да те питам ли теб многознайко, като как ще ми разтълкуваш една такава обява от брокероагенция:

Продава се
палцел, 900 кв.м,
11-ти етаж, южно изложение
СУПЕР ЛУКС!

НО ЯВНО НЕ СИ ОТ ОНЕЗИ 20%, НАИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ 8)
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:31

Melly написа:А, да те питам ли теб многознайко, като как ще ми разтълкуваш една такава обява от брокероагенция:

Продава се
палцел, 900 кв.м,
11-ти етаж, южно изложение
СУПЕР ЛУКС!

НО ЯВНО НЕ СИ ОТ ОНЕЗИ 20%, НАИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ 8)

Дам... и те си имат специфична терминология... за това не бива да ги "обвиняваме"...
Не знам ... при нас юридическата терминология мисля, че донякъде е оправдано да е специфична и понякога неразбиранема за неюриста, но малко ми е непонятно защо брокерската терминология също е неразбираема за неброкера... защо примерно се получават следните ситуации (сега си ги измислям, но съм ги виждал подобни):

Обява:
Продава се апартамент 115 кв.м.; цена 1000 евро/кв.м.
В действителност:
Апартамента е 40 кв.м. + 20 кв.м. мазе + 20 кв.м. тераса (и ако някой брокер каже нещо за терасата, че се включвала към апартамента нека пита някой архитект да му обясни някои аспекти на "терасите") + 35 кв.м. общи части ... :shock: (не казвам, че юридически всичко това не може да се приеме "условно" за един обект, но в случая не говоря като юрист, а като неброкер ;) )

Или пък:

Обява:
Дава се под наем едностаен апартамент; комуникативно топ място.
В действителност:
Давала се стая от апартамент ;) ; "комуникативността" и "топ"-а се състоят в това, че на 1 км. минавал градски транспорт, като този 1 км. е черен път ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Авг 2008, 18:00

Малко прекалявате и сред тях има свестни хора.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 19:17

xman1985 написа:Аз не мога да разбера защо се сърдят някои на baggio и на неговите последователи ?
Че те са ни доста добре работодатели !...

И точно защото са "минали "
baggio написа:

....през учебниците по Урбанистика, Териториално устройство, "Направи си сам" ...
и особено през последния , такива хубави хонорари съм имал, блаягодарение на тях, че изобщо не им се сърдя !...
Последния път беше с една фабрика за дограма- за цяла година доходите ми " върза " ... :D :D :D :D :D :D

И аз това разправям :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kuzmanin » 28 Авг 2008, 20:26

Кога брокерите станаха юристи?

То нещата така или иначе са с главата надолу ...
kuzmanin
Младши потребител

Мнениеот dinev » 28 Авг 2008, 21:01

Ами как, те по принцип си разбират материята. :lol: Чели са го в "направи си сам". Освен тях, тук са влизали и разни счетоводители, с мрънканици за регистрациите и пррегистрациите по ТЗ и ЗЮЛНЦ.
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител

Мнениеот vili » 28 Авг 2008, 23:28

Струва ми се, че "дебелосерковците" са предимно в агенциите за недвижими имоти. Много брокери се изживяват като юристи и разбиращи от всякакви правни, икономически и др. проблеми. Но за съжаление много малко от тях заслужават и оправдават безбожната комисионна, която получават. Освен това мисля, че брокерите нямат място тук. Това е форум за хора с юридическо образование. Ако на някой не са му симпатични адвокатите, защото знаят много повече от него, проблемът си е негов!
vili
Потребител

Мнениеот milletti » 29 Авг 2008, 09:45

Сега, ако нямате нищо против ще дам смислено обяснение на брокерите, каква е ползата от онова нещо - адвоката.
Предполагам брокерите вече са тесни специалисти в подготовката на една сделка и съответно до нейното изповядване. Като мине сделката, впише се и страната си вземе НА...брокерът приключва. Или пък се подготвя типов договор за наем, подписи... депозити и хайде, със здраве.
Когато след това обаче, се появи някакъв проблем с имота /да не изброявам възможните такива/, драгият клиент отива къде? Браво, познахте :!: При адвокат. И именно тук е разковничето. Брокерите са до сделката. До този момент сигурно повечето са компетентни. Нататък нямат обратна информация какво се случва. И съответно нямат практика какво може да се "бъгне" след сделка и как може то да се предотврати.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Имотни казуси