начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудово Право - Въпрос отностно "Декларация за лоялност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за лоялност

Мнениеот DELTY » 25 Апр 2007, 17:41

Какво мислите по темата? има ли някаква стойност или не? тук вече не става дума за декларация а за договор.

Виждала съм договор за лоялност сключен на основание чл.8 от ЗЗД, според който служителят се задължава да не напуска по своя инициатива /на основание чл. 325 т. 1, чл. 326, и 327 т.4 и 9 от КТ/ за период от 2г., както и 2г. да не работи в конкурента фирма. В замяна в началото на всяка година получава определена сума.
Санкциите цитирани в договора са:
а/ при напускане служителя следва да възстанови всички получени до момента суми в трикратен размер ведно със законовите лихви считано от датата на прекратяване на труд правоотношение.
б/ при прекратяване на тр. правоотношение и 2 г. след това да не осъществява нелоялна конкуренция, в противен случай дължи неустойка в 4тирикратния размер на полученото обещетение ведно със законовите лихви считано от датата на прекратяване на труд правоотношение.
Цитирано бе и че при неизпълнение, "кредитора" ще събира своите вземания на основание чл. 237 б.в от ГПК.
DELTY
Нов потребител

Мнениеот zlostornika » 27 Авг 2008, 08:53

hebigatsu написа:8) Подобна декларация може да послужи за търсене на обезщетение от работника или служителя само ако е съобразена с разпоредбите на чл.187 т.8 от КТ и чл.35 от ЗЗК, както и същевременно съответния работодател да има налични и прецизно изготвени длъжностно и щатно разписание,длъжностна характеристика, правилник(наредба) за вътрешният ред и достъп до фирмена информация, правилник(наредба) за дейността съдържащ описание на установените търговски практики и(или)производство и книга за инструктаж, в която да е отразено, че на работника и служителя са му предоставени изброените документи и той е запознат с тях. И т.н. и т.н....... :lol:
И понеже съм сигурен, че въпросният работодател не разполага и с 1/3 от посочените документи, както и че текста на декларацията не отговаря нито на посочените норми, нито на чл.15 от отменения ЗЗК(защото той пък се отнасяше само за служители на ръководни постове), не виждам пречки да се подпише подобна декларация, без да се поемат реални ангажименти. :lol:

Здравейте колеги!Прегледах обстойно коментарите по темата и тъй като имам подобен проблем,реших да поставя питането си.Разбрах общо взето накъде се насочват всички мнения,а те са че на практика бившите работодатели не могат да търсят никаква отговорност или обезщетение от свои служители/работници/ въз основа на подписана декларация.Спрях се на този коментар,защото декларацията която е пред мен е споменат именно чл.35 ЗЗК.
Плюс това споменатите изисквания за водена документация на работодателя са напълно изрядни и водени редовно.Но по скоро ме интересува на практика как би се потърсила тази отговорност от работника,ако образно приемем,че документите са изрядни.Дали въпроса се отнася към Комисията за защита на конкуренцията и ако е така дали тя може да наложи тази санкция на физическото лице да изпълни неустойката залегнала в Декларацията.Или пък се подава жалба в съда и на какво основание.На какви доводи би се опряла фирмата ищец.Дали решението на Комисията е основание за търсене на някаква отговорност в съда през един по-късен етап.Не можах да разбера и не ми стана ясно от ЗЗК какъв е пътя за търсене на такава отговорност.Ако някой би могъл да ми щрихира каква е установената практика в тези случаи ще му бъда задължен :!:
zlostornika
Нов потребител

Мнениеот tatkobarba » 27 Авг 2008, 12:26

[quote="zlostornika Здравейте колеги!Прегледах обстойно коментарите по темата и тъй като имам подобен проблем,реших да поставя питането си.Разбрах общо взето накъде се насочват всички мнения,а те са че на практика бившите работодатели не могат да търсят никаква отговорност или обезщетение от свои служители/работници/ въз основа на подписана декларация.Спрях се на този коментар,защото декларацията която е пред мен е споменат именно чл.35 ЗЗК.
Плюс това споменатите изисквания за водена документация на работодателя са напълно изрядни и водени редовно.Но по скоро ме интересува на практика как би се потърсила тази отговорност от работника,ако образно приемем,че документите са изрядни.Дали въпроса се отнася към Комисията за защита на конкуренцията и ако е така дали тя може да наложи тази санкция на физическото лице да изпълни неустойката залегнала в Декларацията.Или пък се подава жалба в съда и на какво основание.На какви доводи би се опряла фирмата ищец.Дали решението на Комисията е основание за търсене на някаква отговорност в съда през един по-късен етап.Не можах да разбера и не ми стана ясно от ЗЗК какъв е пътя за търсене на такава отговорност.Ако някой би могъл да ми щрихира каква е установената практика в тези случаи ще му бъда задължен :!:[/quote]

КЗК не събира и присъжда неустойки:) В евентуално производство пред нея такава декларация би била единствено доказателство за противоречие с добросъвестната търговска практика (ако разбира се бъде доказано извършването на такива действия). За съда нямам представа, но там е единственото място, където би могла да се претендира неустойка.
tatkobarba
Потребител

Мнениеот zlostornika » 27 Авг 2008, 12:36

Добре,но тогава как бихте ми разтълкували чл.7 ал1т.1
zlostornika
Нов потребител

Предишна

Назад към Трудово право